نگاهی به ثبت شرکت در ترکیه
ترکیه را میتوان یکی از پیشرفتهترین همسایههای ایران دانست که در دو دههی اخیر به یکی از بزرگترین مقاصد تجاری و گردشگری برای ایرانیان بدل شده است. این کشور در چند سال گذشته اصلاحاتی را در قانون اساسی و بهویژه در زمینهی امور مهاجرتی و تجارتی خود انجام داد و همین مورد سبب شد تا حجم زیادی از سرمایهگذاران خارجی به سمت این کشور روی آورند. از طرفی دیگر شرایط اجتماعی آن سبب شده تا اخذ اقامت آن بیش از پیش برای ایرانیان جذاب باشد.
ثبت شرکت در ترکیه یکی از راههای دریافت اقامت ترکیه بوده که برای کارآفرینان بسیار ایدهآل است. اگر شما هم به فکر جهانی کردن کسبوکار خود هستید، بهتر است تا انتهای این متن با ما همراه شوید چراکه ما نگاهی کلی به ثبت شرکت در ترکیه خواهیم داشت اما قبل از آن بهتر است بدانید چرا باید ترکیه را انتخاب کرد.
ضمنا شرکت پرشین استار آماده همراهی صفر تا صدی شما متقاضیان محترم اخذ شهروندی، خرید ملک و ثبت شرکت در ترکیه می باشد.

چرا ثبت شرکت در ترکیه؟
زمانی که حرف از مهاجرت یا توسعهی کسبوکار میشود، ممکن است گزینههای زیادی برای افراد وجود داشته باشد اما بدون شک ترکیه میتواند برای ایرانیان یکی از بهترین گزینهها باشد. ترکیه هممرز با ایران واقع شده است و از طرفی دیگر یک کشور اوراسیایی است که بخشی از آن در آسیا و بخشی دیگر در اروپا قرار دارد.
شرایط آبوهوایی ترکیه نسبت به سایر همسایگان ایران معتدلتر است و ارتباط فرهنگی عمیقی هم با ایران دارد. از طرفی دیگر شرایط و هزینههای زندگی در این کشور نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکایی بهینهتر بوده و همین مورد سبب شده تا مقصد بهتری برای ایرانیان باشد. این کشور میتواند گزینهی بهتری برای تاجران باشد چون به دریای مدیترانه متصل است و ارتباط مرزی مناسبی با ایران و اروپا دارد. لذا میتواند یک گذرگاه ارتباطی بسیار عالی برای اتصال تاجران و سرمایهگذاران ایرانی با بازارهای بزرگ جهانی باشد.
افزون بر این، ترکیه برخلاف کشورهای پیشرفته منطقه تنها بر روی گردشگری و تجارت تمرکز نداشته بلکه این کشور از لحاظ صنعتی و تولیدی هم زیر ساخت مناسبی دارد و همین مورد سبب شده تا در مقایسه با کشورهای حوزهی خلیج فارس گزینهی بهتری باشد.
مزیت دیگری که در رابطه با این کشور وجود دارد، روند روبهرشد آن است. ترکیه در دهههای اخیر، اصلاحات مختلفی را انجام داده که سبب شده تا رشد مناسبی را در منطقه داشته باشد. از طرفی بخشهای گردشگری، کشاورزی، هتلداری و... ترکیه رشد نسبتاً بالایی را تجربه کرده و همین مورد آن را برای سرمایهگذاران جذاب کرده است.
افزون بر این دولت ترکیه، تسهیلات مختلفی را در اختیار سرمایهگذاران خارجی قرار داده و همین عاملی بوده تا طیف زیادی از کسبوکارهای ایرانی به فکر توسعهی فعالیتهای خود در خاک ترکیه باشند. به وسیلهی ثبت شرکت در ترکیه شما میتوانید اقامت این کشور را دریافت نمایید.
مازاد بر این میتوانید تسهیلات بانکی مختلف و پاسپورت معتبر این کشور را به دست آورید که همگی برای متقاضیان بسیار جذاب است. مجموع این موارد سبب شده تا تعداد زیادی از سرمایهداران ایرانی، در فکر ثبت شرکت و دریافت اقامت ترکیه باشند. اگر شما هم جزو این افراد هستید، بهتر است تا انتهای این متن با ما همراه شوید چراکه قصد داریم نگاهی دقیق به ثبت شرکت در ترکیه و تمام مراحل و مزایای آن داشته باشیم.
مزایای ثبت شرکت در ترکیه
همان گونه که اشاره کردیم، ترکیه این روزها به یک مقصد تجاری و گردشگری بزرگ در خاورمیانه بدل شده است و شاید همین برای سرمایهگذاران دوراندیش کافی باشد اما بدون شک این تنها یک روی سکه است. در واقع مزایای ثبت شرکت در ترکیه برای سرمایهگذاران و به ویژه اشخاص حقیقی، بسیار بیشتر از ثبت شرکت در سایر کشورهای همسایه است. اگر بخواهیم بهصورت موردی این مزایا را ذکر کنیم، میتوانیم به فاکتورهای زیر اشاره نماییم:
- ثبت شرکت بدون اجبار به داشتن شریک ترک
- انجام امور تجاری و تولید بدون محدودیت برای اتباع خارجی
- امکان دریافت اقامت ترکیه
- امکان دریافت پاسپورت و سفر به دهها کشور جهان بدون ویزا
- میزان مالیات اندک نسبت به کشورهای اروپایی و ارائه مالیات بر اساس درآمد
- پایین بودن هزینههای زندگی و اداره ی کسبوکار
- برخورداری از تسهیلات ویژهی شرکتهای خارجی
- امکان بازکردن حساب بانکی و دریافت Credit Card و...
- دریافت تسهیلات بانکی
- برخورداری از بستر تجارت آزاد جهانی
- و...
مجموع این موارد سبب شده است تا سرمایهگذاران و صاحبان کسبوکار، بیشازپیش نسبت به ثبت شرکت در ترکیه ترغیب شوند. دلیل این امر قوانین مناسب این کشور در رابطه با سرمایهگذاران خارجی است.
از طرفی دیگر این کشور تسهیلات مناسبی را هم برای آنان فراهم نموده و همین مورد یکی از عوامل مهم جهت جذب این سرمایهگذاران بوده است. البته این جذابیت تنها برای صاحبان کسبوکار نیست بلکه افرادی هم که به دنبال دریافت اقامت دائم ترکیه هستند، میتوانند از طریق ثبت شرکت در ترکیه اقامت یکساله را دریافت نمایند. این اقامت بعد از 5 سال تمدید، به اقامت دائم بدل میشود و این برای افرادی که قصد مهاجرت دارند، گزینهای بسیار ایدهآل است.
انواع شرکت در ترکیه

قوانین ثبت شرکت در ترکیه تا حد زیادی مشابه قوانین ایران است و به همین جهت اگر بتوانید شرکتی را در ایران ثبت کنید، بهاحتمال زیاد در ترکیه هم قادر به ثبت آن خواهید بود. البته باید عنوان کرد که قوانین ترکیه در برخی از بندها دارای تفاوتهای جزئی است. بهطورکلی میتوان چند نوع شرکت را در ترکیه به ثبت رساند که ما در ادامه هرکدام را برای شما عزیزان شرح دادهایم.
در نظر داشته باشید که هر یک از شرکتهایی که در پایین ذکر میشود، برای طیف ویژهای از اقدامات مناسب است. از طرفی دیگر برخورد و تعامل قانون با هر یک از این شرکتها متفاوت است و هرکدام در چهارچوبهای ویژهای قرار میگیرند. به همین جهت بهتر است قبل از انتخاب نوع شرکت با متخصصان و وکلای این حوزه مشورت نمایید تا انتخاب بهتری داشته باشید.
شرکت با مسئولیت محدود یا لیمیتد
این دسته از شرکتها در بین سرمایهگذاران محبوبیت بالایی دارند چراکه میتوان بهوسیلهی 2 الی 50 شریک آن را ثبت نمود و شرکاء بهاندازهی سهمالشراکهی خود در قبال زیانهای شرکت مسئول هستند و بستانکاران به سرمایههای خارج از شرکت دسترسی نخواهند داشت. نکتهی قابل توجه این است که برای ثبت این شرکتها تنها به 10 هزار لیر ترکیه نیاز دارید. البته طبق قانون جدید، شرکت با مسئولیت محدود حتی با یک سهامدار نیز قابل ثبت است و لازم به ذکر است چنانچه متقاضی قصد اخذ اقامت هم داشته باشد سرمایه شرکت میبایست ۱۰۰۰۰۰ لیره ترک باشد.
شرکت تضامنی
این دسته از شرکت ها هم توسط دو یا چند شریک ایجاد میشود. در این دسته از شرکتها، اگر دارایی شرکت برای تأمین بدهیها کافی نباشد، هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمام بدهی است.
شرکت سهامی خاص
ثبت این دسته از شرکتها نیز برای سهامداران جذابیت زیادی دارد چرا که برای ثبت آن تنها 5 شخص حقیقی یا حقوقی کفایت میکند. از طرفی مسئولیت هر شخص در قبال بدهیها تنها بهاندازهی سهم او است. باید این نکته را خاطر نشان کرد که شرکتهای سهامی خاص میبایست میزان سهامدارانشان کمتر از 250 نفر باشد.
شرکت سهامی عام
این دسته از شرکتها نیز دقیقاً شرایطی مشابه شرکتهای سهامی خاص دارند، با این تفاوت که تعداد سرمایهگذاران آن میتواند بیش از 250 نفر باشد. میزان سرمایهی لازم برای ثبت این دو شرکت به اساسنامه ی شرکت بستگی دارد. البته باید خاطر نشان کرد که طبق قانون تجارت ترکیه میبایست نمایندهی وزارت بازرگانی ترکیه در مجمع عمومی این شرکتها حضور داشته باشد.
مؤسسات مالی یا صرافیها
ثبت مؤسسات مالی در ترکیه میتواند مزایای زیادی را برای شما به همراه داشته باشد اما ثبت آنها مستلزم شرایط خاصی است. شما میتوانید این شرکتها را در چهارچوب شرکتهای سهامی خاص ثبت نمایید اما در این زمینه باید از قوانین ویژهای پیروی کنید.
شرکت مختلط
شرکتهای مختلط یا جمعی دستهای دیگر از شرکتهای قابل ثبت در ترکیه هستند. در این شرکتها یک یا چند نفر شریک، ضامنِ تمام دیون شرکت میشوند و مابقی شرکاء هم بهاندازهی سهمشان مسئول خواهند بود. البته باید عنوان کرد که اشخاص حقوقی نمیتوانند در این شرکتها به عنوان عضو ضامن حضور داشته باشند.
این موارد لیستی از انواع شرکت قابل ثبت در ترکیه بود. هر یک از موارد بالا میتواند نقاط قوت مخصوص به خود را داشته باشد که آن را برای طیف ویژهای از سرمایهداران مناسب میکند اما به طور کلی بیشتر متقاضیان دو نوع شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود را برای شروع بیزینس در ترکیه انتخاب میکنند.
اما لازم به یادآوری است که این دو شرکت نمیتوانند برای هر نوع کسبوکاری مناسب باشند چراکه برخی از بیزینسها باید در چهارچوب قوانین ویژهای باشند و به همین جهت بهتر است نوع شرکت را هم بر اساس مدل فعالیت و برنامهی چند ساله و اهداف کسب و کار تعیین نمود.
مراحل ثبت شرکت در ترکیه
ثبت شرکت در ترکیه هم مانند ایران مراحل ویژهای دارد و باید از فیلترهای بخصوصی عبور نماید تا به تأیید مراجع قضایی برسد. برای بسیاری از متقاضیان این مراحل تا حد زیادی مبهم است و باعث میشود تا در طول مسیر سردرگم شوند. ما در ادامه این مراحل را بهصورت قدم به قدم برای شما عزیزان ذکر کردهایم تا بهتر با این پروسه آشنا شوید.
آمادهسازی و ترجمه مدارک
- باید در قدم اول گذرنامه و مدارک رسمی شرکاء را به زبان ترکی ترجمه نمایید.
- باید ترجمهها به تأیید ادارهی ثبت و احوال ترکیه برسد.
- استخدام یک حسابدار رسمی ترک
- تالیف و تنظیم اساسنامه ی شرکت به زبان ترکی
امور مربوط به ادارهی مالیات و ورگی لواسی
- تکمیل فرمهای مخصوص تأسیس شرکت
- دریافت کد مالیاتی از ادارهی مالیات ترکیه برای تمام سهامداران شرکت
امور مربوط به اتاق بازرگانی
- تکمیل فرمهای اتاق بازرگانی
- تکمیل فرمهای مرتبط با اعلام آدرس شرکت در اتاق بازرگانی
- اخذ کارت بازرگانی برای شرکت
امور مربوط به ثبت اسناد
- ثبت اساسنامه ی شرکت در سیستم ثبت اسناد ترکیه
- ثبت امضاء رسمی مدیر عامل در سیستم ثبت اسناد ترکیه
امور بانکی شرکت
- افتتاح حساب رسمی به نام شرکت در یکی از بانکهای ترکیه
- معرفی و ثبت حساب یاد شده به عنوان حساب رسمی شرکت
- واریز مبلغی از سرمایه (عموماً یک چهارم) به حساب افتتاح شده
ثبت نهایی
- چاپ روزنامهی رسمی شرکت
- تنظیم اجارهنامهی شرکت و اعلام به ادارهی مالیات
- تأیید آدرس اعلامی توسط بازرس ادارهی مالیات و دارایی
- چاپ مشخصات شرکت شما در روزنامهی رسمی ترکیه
- تأیید دفاتر حسابداری شرکت
- دریافت کد اقتصادی شرکت
در رابطه با موارد بالا باید این نکته را در نظر داشته باشید که هرگونه مدرکی باید در سیستم رجیستری مرکزی ترکیه (موسوم به MERSİS) ثبت شود. از طرفی دیگر شما باید مدارک و فرمهای خود را به زبان ترکی ترجمه نمایید. برای این منظور میتوانید از مترجمهای داخلی یا خارجی استفاده نمایید اما در هر حال بهتر است قبل از شروع کار نسبت به آماده سازی و ترجمهی آنها اقدام نمایید.
نکتهی دیگری که باید بدان توجه داشته باشید، استخدام یک حسابدار ترک در مراحل اولیهی کار است. بدین منظور شما میتوانید از یک حسابدار تازه کار کمک بگیرید که عموماً حقوق آنها بسته به حجم فعالیت شرکت از 200 دلار شروع میشود. لازم به ذکر است که شما میبایست حتماً حسابدار رسمی و تابعهی ترکیه را استخدام نمایید چرا که میبایست در برگههای مربوطه، او را معرفی کنید.
این موارد مجموعهای اقدامات و مراحل ثبت شرکت در ترکیه است. به طور کلی این مراحل برای غالب شرکتها ثابت است اما در مواردی (بسته به نوع شرکت یا فعالیت آن) میبایست مدارک یا اقدامات جانبی دیگری را انجام دهید که در این حالت وجود یک وکیل یا مشاور با تجربه میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
هزینه ثبت شرکت در ترکیه

ثبت شرکت در ترکیه، همانند ایران مشمول هزینههای مختلفی میشود که هر کدام از آنها بسته به نوع شرکت و البته اقدامات آن متفاوت خواهد بود. بیشتر این هزینهها صرف امور اداری و هزینههای نگهداری شرکت میشود. از آنجایی که این موارد به فاکتورهای زیادی بستگی دارد، لذا نمیتوان یک قیمت رنج و دقیق برای ثبت شرکت در ترکیه تعیین نمود. ما در ادامه مجموعهای از موارد را خدمت شما عزیزان ارائه میدهیم که میتواند دورنمای بهتری از هزینههای ثبت شرکت در ترکیه را به شما ارائه دهد.
سرمایه اولیه شرکت
این فاکتور شاید یکی از شاخصترین هزینههای ثبت شرکت در ترکیه باشد. سرمایهی اولیه کلاً به نوع شرکت بستگی دارد اما عموماً میتوان با حداقل 10 هزار لیر نسبت به ثبت شرکت در ترکیه اقدام نمود. لازم به ذکر است که برخی از شرکتها نیازی به حداقل سرمایه ندارند و به همین جهت این موضوع کاملاً به نوع شرکت شما بستگی دارد.
هزینه اجاره محل
شرکت شما باید مکان ثابتی داشته باشد تا آن را به ادارات مربوطه اعلام نمایید. بدین منظور باید مکانی را خریداری یا اجاره کنید که این مورد هم میتواند یکی از هزینههای نسبتاً شاخص در طی پروسه باشد. البته باید عنوان کرد که این هزینه بسته به نوع محلی که اجاره یا خریداری میکنید، متفاوت بوده و لذا رنج قیمتی آن هم بسیار گسترده خواهد بود اما برای اجاره عموماً از چند دلار تا چند هزار دلار متفاوت است.
هزینه کارمندان
شما میبایست طبق قانون ترکیه، حتماً یک حسابدار استخدام نمایید و لذا باید هر ماه حقوق وی را بپردازید. این حقوق بسته به مهارت و حجم کار شرکت متفاوت است اما عموماً از 200 دلار شروع میشود. همچنین اگر شرکت شما در این کشور فعال باشد، میبایست برای ادارهی شرکت، کارمندانی را استخدام کرده و حقوق آنها را هم بپردازید.
مالیات
بعد از ثبت شرکت شما باید دو نوع مالیات را بپردازید که یکی مالیات بر اجاره محل است. این مالیات مربوط به محل مورد اجارهی شرکت بوده و حدوداً 23 درصد است.
مالیات بر درآمد شرکت، نوع دیگری از مالیات است که باید در بازههای زمانی ویژهای آن را بپردازید. بر این اساس شما باید 23 درصد از سود خالص شرکت را به عنوان مالیات پرداخت نمایید.
هزینه دفاتر رسمی
شما باید به صورت سالانه هزینهای را برای دفاتر رسمی و پلمب آن در ادارهی دارایی پرداخت نمایید که به صورت تقریبی معادل 400 دلار است.
هزینههای جاری
اگر دفتر شما در ترکیه فعال باشد، میبایست هزینههای جاری محل همچون آب، برق، گاز، تلفن و... را هم بپردازید که بسته به نوع فعالیت متفاوت است. اما عموماً این هزینهها به نسبت ایران بیشتر است. افزون بر هزینهی شرکت، میبایست هزینههای اقامت در مدت زمان انجام امور کاری را هم محاسبه نمایید. البته باید این موضوع را خاطر نشان کرد که شما میتوانید در این زمینه، وکالتنامهای به یک وکیل یا مشاور متخصص بدهید تا امور کاری شما را در ترکیه انجام دهد. این کار میتواند تا حد زیادی در زمان و انرژی شما صرفه جویی نماید اما در هر حال ممکن است حضور شما برای برخی از مراحل کار نیاز باشد.
دریافت اقامت با ثبت شرکت

دریافت اقامت از طریق ثبت شرکت در ترکیه
همان گونه که اشاره کردیم، ترکیه به عنوان یکی از همسایههای روبه رشد ایران تلقی میشود و به همین جهت به عنوان یکی از مقاصد اصلی مهاجران ایرانی به حساب می آید. در واقع انگیزهی بسیاری از متقاضیان ثبت شرکت در ترکیه، دریافت اقامت دائم این کشور است چرا که ترکیه شرایط بسیار مناسبی را برای آنان فراهم میکند.
از طریق ثبت شرکت در ترکیه میتوان به شیوهی قانونی اقامت دائم این کشور را دریافت نمود. از طرفی دیگر ثبت شرکت برای کارآفرینان میتواند یک پل برای ارتباط با تجارت جهانی باشد و این برای آنها یک تیر و دو نشان است. البته باید این موضوع را خاطر نشان کرد که دریافت اقامت از طریق ثبت شرکت در ترکیه به سرعت اتفاق نمیافتد و شما باید مراحلی را طی نمایید تا به اقامت دائم برسید.
در وهلهی اول و بعد از ثبت شرکت، به شما اقامت یک ساله و محدود ارائه میشود. شما میتوانید اقامت خود را هر ساله تمدید نمایید. اقامت صاحبان کسب و کار عموماً به صورت دو ساله تمدید میشود. مادامی که شما پنج سال اقامت خود را تمدید نمایید، میتوانید درخواست اقامت دائم را ارائه دهید.
برای این کار شرکت شما بایستی حداقل 5 نفر ترک را به صورت رسمی یا غیر رسمی استخدام کرده باشد. البته باید عنوان کرد که استخدام 5 نفر ترک، طبق اصلاحات جدید هموار شده و میتوان این شرط را از طریق شیوههای مختلف برطرف نمود. شما باید در این 5 سال حداقل 360 روز را در ترکیه بوده باشید. از طرفی سرمایهی شما باید حداقل 100 هزار لیر ترکیه باشد.
بعد از ثبت شرکت در ترکیه، شرکت شما میتواند فعال یا غیر فعال باشد و از این جهت برای دریافت اقامت موقت مشکلی نیست اما چنانچه قصد دریافت اقامت دائم را داشته باشید، میبایست شرکت شما در این مدت فعال بوده باشد. شرط دیگری که باید بدان توجه داشته باشید، عدم سوء پیشینهی قضایی در مدت زمان حضور شما در این کشور است. شما نباید در مدت زمان اقامت خود در ترکیه (حداقل 360 روز در طی 5 سال) هیچ گونه تخطی از قانون ترکیه داشته باشید.
مادامی که از شرایط یاد شده برخوردار باشید، درخواست اقامت دائم شما پذیرفته میشود و شما میتوانید پاسپورت ترکیهای خود را دریافت نمایید. این اقامت میتواند برای شما و اعضای خانوادهتان باشد. البته باید این موضوع را خاطر نشان کرد که اخذ اقامت ترکیه از طریق ثبت شرکت مسیر نسبتاً طولانی بوده و بیشتر برای صاحبان کسب و کار مناسب است. از طرفی این شیوه میتواند دربرگیرندهی مراحل متفاوتی باشد و به همین جهت وجود یک وکیل مناسب در طول مسیر، کار را برای شما همواره تر میکند.
سخن آخر
بدون شک ترکیه میتواند یکی از بهترین مقصدهای سرمایهگذاری و مهاجرتی برای ایرانیان باشد چرا که هم ارتباط فرهنگی مناسبی با ما دارد و هم روند اقتصادی روبه رشدی را طی میکند. ثبت شرکت در ترکیه راهکاری است که هم باعث توسعهی کسب و کار شما میشود و هم شهروندی این کشور را برای شما به ارمغان میآورد.
افزون بر این شما میتوانید با این کار از مزیتهای مختلفی همانند دریافت حساب بینالمللی، تسهیلات بانکی و... بهرهمند شوید. بدین منظور کافی است یکی از چند نوع شرکت قابل ثبت را در این کشور به ثبت برسانید تا از این مزایا بهرهمند شوید.
البته باید بدانید که ثبت هر یک از این شرکتها مستلزم اقدامات و مراحلی است که وجود یک مشاور یا وکیل دلسوز میتواند آن را برای شما تسهیل سازد. کارشناسان پرشین استار آماده همراهی شما در ثبت شرکت تان و امور سرمایه گذاری در ترکیه هستند.