نام استانبول به عنوان یک شهر جهانی برجسته است. همه باید حداقل یک بار در زندگی خود از آن دیدن کنند. این شهرت به دلیل زیبایی تاریخی، فرهنگی، طبیعی و ساختار منحصر به فرد آن است. استانبول به عنوان یک شهر پر جنب و جوش و مدرن با هویت منحصر به فرد خود، ترکیبی جذاب از فرهنگ شرق و غرب دارد. مکانهای دیدنی استانبول توجه همگان را به خود جلب کرده است.
این یک واقعیت است که استانبول تنها شهر در جهان است که در دو قاره واقع شده است. این شهر بینظیر در کنار دریای مرمره واقع شده است و همچنین دریای سیاه را به مدیترانه متصل میکند. از آنجا که استانبول زیباترین و دوست داشتنی ترین شهر جهان است، به کانون توجه گردشگران تبدیل شده است. در ادامه با پرشین استار همراه شوید تا مکانهای دیدنی استانبول را به شما معرفی کنیم.
مسجد سلطان احمد (Sultan Ahmet Camii Mosque)

مسجد سلطان احمد سازه ای بی نظیر از معماری اسلامی است که به دلیل کاشی های آبی به کار رفته در آن به مسجد آبی نیز معروف است. این مسجد شامل مدرسه، دبستان، مقبره، بازار، مغازهها، حمام ترکی، بیمارستان، امارات و سه چشمه عمومی است و توسط معمار بزرگ آقا محمد ساخته شده است. مسجد سلطان احمد یکی از مشهورترین بناهای تاریخی ترکیه و جهان اسلام است.
همچنین مورد تحسین همه افرادی است که به استانبول میآیند. مسجد سلطان احمد نمونه دیگری از هنر کلاسیک ترکی بوده و تنها مسجدی است که در اصل با 6 مناره ساخته شده است. محل آن توسط سایر آثار مهم شهر تاریخی استانبول که قبلا ساخته شدهاند، احاطه شده است. زیباترین منظره شهر استانبول و دریا از این مسجد دیده میشود.
ایاصوفیه (Ayasofya)

ایاصوفیه یکی از شاهکارهای تاریخ معماری استانبول است که با گنبد خیره کنندهای معلق در هوا، از مکانهای دیدنی استانبول به شمار میآید. ستونهای مرمر تراشیده شده و موزاییکهای منحصر به فرد، میزبان برگزاری دو آیین بزرگ آسمانی است. ایاصوفیه از سال 1935 به عنوان موزه شروع به کار کرد. این مکان بزرگترین کلیسای بیزانس است که در استانبول ساخته شده است.
ایاصوفیه قدیمیترین کلیسای جامع در جهان است. با فتح استانبول توسط محمد فاتح در سال 1453، ساختمان به عنوان مسجد مجددا سازماندهی شد. با اضافات ساخته شده با عناصر معماری عثمانی، به عنوان یک مکان مقدس و عبادتگاه به حیات خود ادامه داد. در سال 2020 با لغو وضعیت موزه، وضعیت مسجد را دوباره بدست آورد.
کاخ توپکاپی (Topkapi Palace)
.png)
خانه سلاطین امپراتوری عثمانی از جمله مکانهای دیدنی استانبول است. کاخ توپکاپی (توپکاپی سرای) در کنار تنگه بسفر در قرن 15 ساخته شده است. برای درک ساختار اداری امپراتوری عثمانی، مشاهده زندگی کاخ نشینی و مشاهده ثروتهای امپراتوری عثمانی، بازدید از موزه و کاخ توپکاپی خالی از لطف نیست. این موزه محل زندگی خانواده سلطان بوده است.
این مجموعه وسیع نمایشی خیره کننده از هنر اسلامی است؛ حیاط های مجللی که با کاشی کاری پیچیده ای با دست ساخته شده اند! این حیاط ها، اتاق های تزئین شده زیبایی را بهم پیوند می دهند و تمامی آن ها به دیوارها و برج های برجسته محدود شده اند.
میتوانید از خزانه داری، آثار مقدس، مجموعه سلاحها، پرترههای سلطان، آشپزخانهها و مجموعههای ظروف چینی بازدید کنید. این کاخ در طول تاریخ مورد بازدید بسیاری از سلاطین قرار گرفته است. همچنین نمای باشکوه شهر را برای بازدیدکنندگانش آشکار میکند.
کاخ دولماباغچه (Dolmabahçe Palace)

کاخ دولماباغچه بین سالهای 1843 و 1856 به عنوان مکانی با معماری ترکیبی از سبکهای هنری اروپا به دستور سلطان عبدالمجید یکم ساخته شده است. معمار این اثر نیکوقوس بالیان (از اعضا خانواده ارمنی بالایان) است. سلاطین عثمانی در هر دوره کاخهای بسیاری داشتند. با این حال کاخ توپکاپی که کاخ اصلی بود، پس از اتمام کاخ دولماباغچه رها شد.
کاخ دولماباغچه دارای سه طبقه و یک نقشه متقارن است. دارای 285 اتاق و 43 سالن است. بارانداز آن 600 متر از دریا و 2 دروازه با بنای تاریخی در سمت زمین است که یکی از آنها بسیار ماهرانه تزئین شده است. همچنین در وسط این کاخ ساحلی احاطه شده توسط باغی کاملا آراسته و زیبا قابل مشاهده است. یک سالن مخصوص مراسم و سالن رقص وجود دارد که بالاتر از بخشهای دیگر واقع شده است.
برج گالاتا (Galata Tower)

از دیگر مکانهای دیدنی استانبول میتوان به برج گالاتا اشاره کرد که برای اولین بار در سال 528 توسط بیزانسیها به عنوان برج فانوس دریایی ساخته شد. این برج تا امروز به دلیل آتش سوزی، طوفان و دلایل دیگر نیاز به مرمت و بازسازی مداوم داشته است. برج گالاتا که با مرمت و بازسازی ساخته شده در سال 1967 شکل امروزی خود را به نمایش گذاشته است همچنان هم میزبان هزاران مهمان است که میخواهند هر روز منظرهای پانوراما از استانبول را نظارهگر باشند.
برج گالاتا یکی از ساختمانهای پر شده از عکس در استانبول است. با این حال زیبایی واقعی برج به دکوراسیون داخلی آن نیست، بلکه به منظره بینظیر استانبول است که از تراس آن میتوانید ببینید. ارتفاع کلی برج 66.9 متر است و در آنجا یک آسانسور برای صعود به طبقات بالاتر وجود دارد.
بازار بزرگ (Grand Bazaar)

برای بسیاری از گردشگران، گشت و گذار در استانبول به همان اندازه دیدن موزه ها و مکان های دیدنی جذاب است و بازار بزرگ جایی است که تقریبا تمامی گردشگران از آن دیدن می کنند. بازار بزرگ در مرکز شهر استانبول به عنوان قدیمیترین و بزرگترین بازار سرپوشیده جهان واقع شده است. این بازار در لیست مکانهای دیدنی استانبول قرار گرفته است. بازار بزرگ با 60 خیابان، بیش از سه هزار مغازه مانند هزارتویی عجیب در مقیاس عظیم است. در واقع این بازار قدیمی یک مرکز دیدنی و منحصر به فرد در استانبول است.
مسجد سلیمانیه (Süleymaniye Mosque)

مسجد سلیمانیه باشکوه ترین مسجدی است که بنا به درخواست سلطان سلیمان، در فاصله سالهای 1551 و 1558 توسط معمار سنان در منطقه سلیمانیه در استان امینونو استانبول ساخته شده است. این مسجد در میان دیگر مکانهای دیدنی استانبول شهرت بسیاری دارد.
این اثر که معمار سنان در 85 سالگی ساخته است، به عنوان شاهکار رزومه کاری وی شناخته میشود. در اطراف مسجد سلیمانیه یک کتابخانه، حمام، مدرسه، آشپزخانه سوپ، مغازهها و چند قبرستان واقع شده است. هر کدام از آنها بخشی از مجموعه سلیمانیه را تشکیل دادهاند. قبرستان جالب عثمانی محل استقرار مقبره ترک ها از جمله سلطان سلیمان و همسرش خرم سلطان است.
مخزن آب باسیلیکا (Basilica Cistern)

مخزن آب یا همان آب انبار باسیلیکا از دیگر مکانهای دیدنی استانبول است. این بنا توسط امپراتور ژوستینیان در سال 532 ساخته شده است. طول مخزن 140 متر است. عرض 70 متری این مخزن یک ساختمان بسیار غول پیکر است و یک منطقه مستطیل شکل را پوشانده است. درون این مخزن با یک پلکان سنگی 52 پله ای پایین میآید و هر کدام 9 متر است. 336 ستون مرتفع نیز وجود دارد. این ستونها به فاصله 4.80 متر از یکدیگر جدا شدهاند.
این آب انبار، به بازدیدکنندگان قول سفر مرموز بازگشت به دوران باستان را می دهد! آب انبار 1500 ساله که مربوط به دوران بیزانس است. این آب انبار در مجاورت مکان های تاریخی پربازدید استانبول همچون مسجد آبی و ایاصوفیه قرار گرفته است و سالانه حدود 3 میلیون نفر از آن بازدید می کنند.
برج دوشیزه (Maiden’s Tower)

این مکان دیدنی استانبول یک سازه است که بر روی یک جزیره کوچک در ساحل سالاجاک، نزدیک دریای مرمره در بسفر ساخته شده است. درباره این برج افسانههای زیادی روایت شده و شایعات مختلفی در مورد برج دوشیزه گفته میشود. این برج دیده بانی که به عنوان یک فانوس دریایی در طول تاریخ استفاده میشد، یک نقطه علامت گذاری شده است که ورودی هدایت شده به تنگه بسفر را نشان میدهد.
در دوره امپراتوری روم این برج را برج کوچک (آرکلا) می نامیدند. این برج که در قرن گذشته ظاهر خود را حفظ کرده است، دارای یک رستوران، یک بالکن دیدنی و چندین موزه است.
افسانه های فراوانی برای این برج روایت کرده اند. از جمله جوانی که عاشق هیرو (دختری که در این برج زندگی می کرد) شد؛ هیرو هر شب آتشی روشن می کرد تا این جوان راه جزیره را پیدا کند اما شبی طوفان آتش را خاموش کرد و جوان راه را گم کرد و غرق شد.
پارک گلخانه (Gulhane Park)

پارک گلخانه یکی از زیباترین مکانهای دیدنی استانبول است. این مکان یکی از زیباترین پارکهای شهر است. در گذشته در محوطه کاخ بوده و اکنون به عنوان پارک عمومی مورد استفاده قرار میگیرد. این منطقه که مدتها مورد بیتوجهی قرار گرفته بود، پس از بازسازی در سال 2003 شکل ظاهری فعلی خود را پیدا کرد.
گلخانه یکی از بزرگترین و معروف ترین پارکهای استانبول است و از نظر مشاهده بسیاری از وقایع تاریخی نیز دارای اهمیت است. در دوره عثمانی از آن به عنوان یک پادگان و به عنوان یک مکان برای برگزاری جشنها استفاده میشد. این پارک در کنار کاخ توپکاپی قرار دارد.
در دوره جمهوری مصطفی کمال آتاتورک حروف لاتین را در اینجا معرفی کرد. این مکان دیدنی استانبول که برای مدتی به عنوان باغ منحصر به فرد کاخ مورد استفاده قرار میگرفت، در سال 1912 برای بازدید عموم افتتاح شد. یک باغ وحش در سال 1955 در این پارک افتتاح شد که یکی دیگر از مکانهای دیدنی در استانبول است. یکی از زیباترین جنبههای پارک این است که میتوانید در برابر تنگه بسفر از نوشیدن چای لذت ببرید.
آکواریوم استانبول (Istanbul Aquarium)

آکواریوم استانبول وقتی با آکواریومهای دیگر در نوع خود مقایسه میشود، همتایی ندارد. بله، آکواریوم استانبول، بزرگترین آکواریوم در جهان است. این آکواریوم شامل گونههای متنوع ماهیان از دریاهای جهان است و جدیدترین گونههای ماهیان جهان با سفر و طی کردن مسیر طولانی از رودهای جاری در جنگل های بارانی و دریاها در این مکان دیدنی استانبول جمع آوری شده است.
اما آیا برای سفر به راهی که با 16 بخش نمادین از دریای سیاه تا اقیانوس آرام کشیده شده، آماده هستید؟! غواصی به مدت 30 دقیقه در زیر آب به همراه پنج هزار موجود زنده! در کنار این تجربه بی نظیر می توانید به ماهی ها غذا بدهید؛ آن ها را لمس کنید و فرصتی برای شرکت در دوره غواصی نیز خواهید داشت.
آکواریوم استانبول در سواحل جنوب غربی استانبول قرار گرفته است و این 16 بخش طوری طراحی شده اند که جزئیات فرهنگی، جغرافیایی، معماری و تاریخی هر یک را به طور دقیق ارائه می دهد؛ لوازم تزئینی، بازی های تعاملی، صداها و نورپردازی ها، فیلم ها و گرافیک های تصویری همگی گویای اطلاعات دقیق در مورد هر یک از مناطق هستند.
آکواریوم استانبول توسط متخصصان و با رعایت استانداردهای بین المللی اداره می گردد. تمامی موجودات در آکواریوم استانبول، در نزدیک ترین شرایط به محیط زیست اصلی خود زندگی می کنند. لازم به ذکر است که سه کافه تریا، یک رستوران و یک مغازه برای تهیه هدیه و سوغاتی در این آکواریوم وجود دارد.
موزه هنر مدرن استانبول (Istanbul Museum of Modern Art)

موزه هنرهای مدرن استانبول موزهای است که به منظور برانگیختن خلاقیت هنری ترکیه برای تودههای مردم و به اشتراک گذاشتن هویت فرهنگی خود با فضای هنری بین المللی و رویدادهای میان رشتهای افتتاح شده است. این موزه در سال 2004 به عنوان اولین موزه هنر مدرن بسفر در کشور ترکیه تاسیس شد. موزه در منطقهای به مساحت 8000 متر مربع احداث شده است. این مکان دیدنی در استانبول دارای سالنهای نمایش، گالری عکس، برنامههای آموزشی و اجتماعی، کتابخانه، سینما، رستوران و فروشگاه است.
هیپودروم (Hippodrome)

هیپودروم به میدان سلطان احمت نیز معروف است؛ در این میدان مسابقات و ورزش های یونان باستان همانند اسب سواری و ارابه رانی انجام می شد. در حقیقت، این مکان مرکز اجتماعی و ورزشی زندگی بیزانس برای بیش از 100 سال بوده است. هیپودروم توسط سپتیمیوس سوروس در سال 203 میلادی آغاز شد و در سال 330 میلادی تکیمیل گردید.
امروزه، به جز بخش کوچکی از دیوارهای ضلع جنوبی، چیز زیادی از این بنای تاریخی باقی نمانده است. در سمتی از میدان، ستونی بنام ستون مار وجود دارد که به شکل یک مار سه سر طراحی شده است. مکان دقیق هیپودروم میان ایاصوفیه و مسجد آبی است.
بازار ادویه استانبول (Spice Bazaar)

بازار ادویه ها، بازاری سنتی است که می توانید در آنجا شیرینی های سنتی، خشکبار، موم عسل، چای، قهوه، خاویار، پنیر ترکی، غذاهای ترکی، میوه های خشک، گیاهان دارویی و البته ادویه های مختلف را تهیه کنید. عطر خوش گیاهان و ادویه های رنگارنگ و باکیفیت در سراسر مسیر بازار جذابیت خاصی به بازار بخشیده است.
بازار ادویه استانبول به بازار مصری ها (میسیر چارشیسی) نیز معروف است؛ چرا که این بازار با بودجه مالیات های دریافتی از مصر ساخته شده است. بخشی از درآمد این بازار نیز، صرف ساخت مسجد ینی والده می شده است.
بازار ادویه در محله امینونو واقع گردیده است؛ ساعات کاری این بازار، در روزهای هفته از ساعت 8 صبح تا 7 غروب و در آخر هفته ها از ساعت 9:30 تا 7 غروب است.
مسجد رستم پاشا (Rustem pasa mosque)

مسجد رستم پاشا که شاید زیباترین مسجد در استانبول باشد، میزبان کاشی های آبی رنگ ایزنیک (از جمله شاخص ترین کاشی های تزئینی) است که به طور خیره کننده ای در این بنا به کار رفته است. این مسجد همانند گوهری پنهان در میان مساجد ترکیه است که عده ای آن را مسجد آبی کوچک نامیده اند. مسجد رستم پاشا، 1561 تا 1563 توسط معمار مشهور عثمانی (معمار سنان) برای رستم پاشا (وزیر سلطان سلیمان کبیر) طراحی شده است. هر چند او قبل از اتمام مسجد از دنیا رفت.
زیبایی و جذابیت محیط درونی، کاشی ها و تزئینات کار شده در محراب و منبر همه و همه ارزش دیدن مسجد رستم پاشا را دارد.
این مکان دیدنی در نزدیکی بازار ادویه استانبول قرار داد و همه روزه از ساعت 10 صبح تا 6 عصر باز است. لازم به ذکر است که در زمان برگزاری نماز درب مسجد به روی بازدیدکنندگان بسته است.
قلعه یدیکوله (Yedikule Fortress)

قلعه یدیکوله که به قلعه هفت برج استانبول نیز معروف است در ساحل دریای مرمره قرار گرفته است. در قرن پنجم میلادی، این قلعه قسمت جنوبی دیوار دفاعی قسطنطنیه را تشکیل می داد. طاق قلعه یدیکوله به پورتا آئورا (به معنای دروازه طلایی) شهرت داشته است؛ دلیل این شهرت درهای طلاکاری شده این دروازه بود. قلعه یدیکوله، یکی از دروازه های ورودی شهر استابول بود. پس از تصرف شهر توسط عثمانی ها از این قلعه به عنوان زندان و مکانی برای اعدام افراد استفاده می شد.
توصیه می کنیم دیدن مناظر زیبای دریای مرمره را بر فراز پلکان قلعه یدیکوله از دست ندهید. ساعات بازدید از این قلعه تاریخی همه روزه از ساعت 9:30 دقیقه صبح تا 6 عصر می باشد.
موزه فرش استانبول (Carpet Museum)

برای بسیاری از افراد، سفر به استانبول بدون دیدن یک فروشگاه فرش کامل نیست! قبل از خرید فرش حتما به موزه فرش و گلیم استانبول سری بزنید! جایی که شما را در تاریخ فرش های ترکیه، مجموعه ای از نقوش و سبک های خیره کننده از مناطق مختلف کشور قرار می دهد.
موزه فرش و گلیم استانبول، یکی از معروف ترین مکان های دیدنی استانبول است که بزرگ ترین شاهکارهای فرش و گلیم از قرن 14 تا 19 را در خود جای داده است. این موزه در ابتدا کاخی کوچک برای استراحت سلطان قبل و بعد از نماز در مسجد سلطان احمد بود. اما اکنون در مکانی واقع گردیده است که در ابتدا آشپرخانه سوپ ایاصوفیه در آنجا بوده است.
برای رسیدن به موزه فرش استانبول باید به میدان سلطان احمد و از آنجا به منطقه فاتح بروید. بازدید از این موزه از ساعت 9 صبح تا 4 عصر (به جز یکشنبه و دوشنبه ها) امکان پذیر است.
موزه پرا (Pera Museum)

مشهورترین گالری هنری استانبول، موزه زیبای پرا است. ترکیبی جذاب از آثار تاریخی، هنرهای سنتی، نقاشی های مدرن، تصاویر استانبول قدیم، ابزارهای اندازه گیری، ظروف زیبا، موزائیک و سرامیک را می توانید در این موزه زیبا بیابید. موزه پرا، موزه ای خصوصی در یک ساختمان باشکوه مربوط به قرن 19 (ساختمانی که زمانی هتل تاریخی بریستول بوده است) می باشد.
علاوه بر نقاشی و هنر، زمانی را نیز برای گشت و گذار در سایر بخش های مجموعه اختصاص دهید؛ بخشی که بسیاری از کاشی ها و سرامیک های دوره عثمانی در آنجا قرار دارند از هیجان انگیزترین بخش های موزه پرا است.
اگر به استراحت نیاز دارید، کافه موزه پرا محیطی آرام را برای لذت بردن از نوشیدنی و کیک ارائه می دهد. در این مکان فیلم های هنری و جشنواره های فیلم به نمایش گذاشته می شود. علاوه بر این، برخی اوقات رویدادهای موسیقی و میزگردها را میزبانی می کند.
موزه پرا در نزدیکی میدان تکسیم قرار گرفته است. ساعات بازدید از این موزه همه روزه از ساعت 10 صبح تا 7 غروب می باشد. (یکشنبه ها از ساعت 12 ظهر تا 6 غروب؛ دوشنبه ها تعطیل است؛ جمعه ها از ساعت 6 غروب تا 10 شب رایگان است)
پارک ییلدیز (Yildiz Park)

این پارک یکی از بزرگترین پارک های عمومی و تاریخی استانبول است که در دوران عثمانی بخشی از کاخ سلطنتی ییلدیز بوده است. در این پارک گونه های مختلفی از گیاهان و درختان وجود دارند که قدمت برخی از آن ها به دوران عثمانی برمی گردد. پارک ییلدیز در منطقه بشیکتاش استانبول و در میدان ییلدیز (بین کاخ ییلدیز و چراغان) قرار گرفته است.
پارک ییلدیز، در دوره بیزانس جنگل بوده است؛ از زمان سلطنت سلطان سلیمان، این منطقه به عنوان شکارگاه استفاده می شد؛ در قرون بعدی، به عنوان یک نخلستان در پشت کاخ قرار داشت و بعد از بازسازی کاخ در قرن نوزدهم به رونق رسید و در زمان سلطان عبدالحمید دوم مورد استفاده قرار گرفت.
از این پارک مناظر پانوراما از تنگه بسفر را خواهید دید! مکانی مناسب برای پیک نیک های آخر هفته!
پارک ییلدیز به دو بخش تقسیم می شود؛ بازدید از بخش بیرونی آن برای عموم آزاد است و شامل عمارت های سیل (Sale)، کدیر (Cadir)، ملتا (Malta) و کارخانه چینی است که هنوز فعالیت می کند. بازدیدکنندگان می توانند در عمارت های ملتا و کدیر به استراحت بپردازند.
سخن پایانی
استانبول یکی از کلان شهرهای بزرگ جهان است که با بقایای باشکوه تاریخی و درخشان خود حتی خسته کننده ترین بازدیدکنندگان را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر شما هم قصد سفر به این شهر تاریخی و زیبا را دارید، سفر خود را با لیستی از بهترین مکان های دیدنی استانبول برنامه ریزی کنید. خلاصهای از این مکان ها که در این مطلب به آن ها اشاره شد در زیر آورده شده است که توصیه میکنیم حتما از تمامی آنها دیدن کنید.
- مسجد سلطان احمد
- ایاصوفیه
- کاخ توپکاپی
- کاخ دولماباهچه
- برج گالاتا
- بازار بزرگ
- مسجد سلیمانیه
- آب انبار باسیلیکا
- برج دوشیزه
- پارک گلخانه
- آکواریوم استانبول
- موزه هنرهای مدرن استانبول
- هیپودروم
- بازار ادویه استانبول
- مسجد رستم پاشا
- قلعه یدیکوله
- موزه پرا
- پارک ییلدیز