استانبول، بزرگترین و پرجمعیتترین شهر ترکیه است که به دلیل بناهای تاریخی باشکوه و دیدنیهای بینظیرش شهرت فراوانی دارد. این شهر، با داشتن میراث فرهنگی غنی و معماری شگفتانگیز، یکی از جاذبههای مهم گردشگری است که نه تنها میان بومیان منطقه محبوب است بلکه به سرعت، به مقصد موردعلاقه گردشگران بینالمللی تبدیل گردیده است. این شهر جذاب ترکیه، سالانه میزبان بیش از 39 میلیون گردشگر از سراسر جهان و البته ایران است. اینجا جایی است که تاریخ دو هزارساله امپراتوری بیزانس، سنت، فرهنگ و هنر گردهم آمدهاند و این درهم تنیدگی سنت و مدرنتیه جذابیت را به استابول هدیه داده است. در سه کلمه میتوان استانبول را اینگونه توصیف کرد: بزرگ، پیچیده و جذاب.
حداقل یک بار در طول زندگی خود باید دیدن از این شهر باشکوه را تجربه کنید! اما چه بهتر که قبل از سفر درباره این شهر بزرگ که غرب و شرق را به هم پیوند داده است، بیشتر بدانید؛ وبلاگ پرشین استار راهنمای مناسبی برای علاقهمندانی است که قصد سفر به استانبول را دارند. در این مقاله نیز برآنیم تا اطلاعات جامعی را درباره استانبول ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
اقتصاد و تجارت در استانبول

استانبول پتانسیل اقتصادی بسیار بالایی دارد، ۳۸ % از کل خروجی صنعتی ترکیه و ۴۰ % از کل مالیات جمعآوریشده در این کشور از استانبول تأمین میگردد. همچنین حدود ۵۷ % صادرات و 60 % واردات ملی از استانبول انجام میشود. این شهر ۳۰ درصد از کل شرکتهای تجاری ترکیه را در اختیار دارد، از این رو اتاق بازرگانی استانبول (ITO) و اتاق صنایع استانبول (ISO) به یکی از بزرگترین اتاقهای بازرگانی جهان تبدیل شده است.
بنابراین، استانبول شرکتهای چند ملیتی، بانکهای بینالمللی، ادارات، مغازهها و نامهای تجاری و غیره بسیاری را به خود جذب میکند. این شهر در تمام مناطق خود دارای چندین مرکز تجاری برای ادارات و شعب بانکی میباشد. ۳ بندر کشتیرانی بزرگ، ۴ منطقه آزاد تجاری و ۲ فرودگاه بینالمللی در استانبول وجود دارد. استانبول به دلایل متعددی همه ساله سهم عمدهای از تجارت بینالمللی را به خود اختصاص میدهد، علی الخصوص که یک پل طبیعی میان شرق و غرب محسوب میشود.
شرایط اقلیمی استانبول
به طور کلی آب و هوای استانبول شبیه منطقه مارمارا است؛ ماههای تابستان به خصوص بین ماههای جولای تا آگوست گرم و مرطوب هستند و بارندگی بسیار کم است؛ ماههای زمستان با بارش اندکی برف سرد و مرطوب است اما بارش برف به اندازه برخی مناطق دیگر ترکیه شدید نیست. بنابراین، بهار و پاییز به دلیل دارا بودن آب و هوای ملایم بهترین فصول سال برای مسافرین خواهند بود.
استانبول منطقه بسیار وسیعی با تنوع توپوگرافی بیشمار است که تجربه چندین اقلیم فرعی مختلف در یک شهر را امکانپذیر نموده است. برای مثال، آب و هوای مدیترانهای بر تنگه بسفر و مناطق اطراف آن حکمفرماست (تابستانهای خشک و زمستانهای ملایم و بارانی) اما در نواحی شمالی، آب و هوای دریای سیاه (عمدتاً بارانی) قابل ملاحظه است؛ این در حالی است که آب و هوای نواحی غربی تحت تاثیر بالکان است (زمستانهای سرد و برف) و یک آب و هوای قارهای آناتولی در نواحی شرقی آن وجود دارد (تابستانهای گرم و زمستانهای سرد). حتی ممکن است در یک روز چندین شرایط آب و هوایی مختلف وجود داشته باشد. در حالی که در یک منطقه برف میبارد، میتوانیم شاهد درخشش آفتاب (اما کماکان هوای سرد) در بخش دیگری از شهر باشیم.
طی ماههای تابستان دمای هوا میتواند تا ۳۰ درجه سانتیگراد (۸۶ درجه فارنهایت) بالا رود؛ بیشترین دمای ثبتشده در استانبول، ۴۵ درجه سانتیگراد (۱۱۳ درجه فارنهایت) و کمترین دمای ثبتشده ۱۵- درجه سانتیگراد (۵ درجه فارنهایت) میباشد. در طول ماههای زمستان، دما در حدود ۱۰ درجه سانتیگراد (۵۰ درجه فارنهایت) با شبهای سردتری است. گاهی اوقات شاهد بارش مقداری برف هستیم اما در کل دوره زمستان بیشتر از ۱۰ تا ۱۲ روز به طول نمیانجامد. در فصل بهار، به ویژه بین ماههای آوریل تا می و سپتامبر تا اکتبر، آسایش اقلیمی با حدود ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد (۵۹ تا ۷۷ درجه فارنهایت) وجود دارد. میانگین دما در استانبول، در یک سال، حدود ۱۴ درجه سانتیگراد (۵۷ درجه فارنهایت) با میانگین رطوبت نسبی ۷۶ % است.
میانگین بارندگی، ۷۸۷ میلیمتر در سال (۳۱ اینچ) است. ۳۵ % بارندگی در فصل زمستان، ۲۳ % در فصل بهار، ۱۴ % در فصل تابستان و ۲۸ % در فصل پاییز اتفاق می افتد. به طور کلی، بادهای شمال شرقی در استانبول با میانگین دراز مدت 2/3 متر بر ثانیه (۱۱ فوت بر ثانیه) غالب هستند. قویترین سرعت باد ثبتشده تا به امروز 4/42 متر بر ثانیه (۱۳۹ فوت بر ثانیه) است. تابستانهای استانبول، تحت تاثیر بادهای شمال شرقی و زمستانهای آن تحت تاثیر بادهای شمال غربی، شمالی یا جنوب غربی قرار دارند. بیشترین دوره مهآلود استانبول از ماه مارس تا ماه می است.
رستورانهای استانبول
استانبول رستورانهای خوب زیادی دارد که میتوانید غذاهای سنتی ترکی و نوشیدنیهای محلی را در آنها امتحان کنید. معمولاً قیمت غذا در ترکیه به خصوص فستفودها یا رستورانهای سنتی کوچک به طرز معقولی ارزان است، اما رستورانهای شیک و گران قیمتی نیز وجود دارند که اغلب در امتداد بسفر و در برخی محلههای خوب شهر مستقر هستند. در اغلب رستورانهای شیک لازم است گاهی اوقات حتی از چند روز قبل میز خود را رزرو نمایید؛ چرا که این مکانها محبوبیت بالایی دارند. به خصوص در طول ماههای تابستان، بیشتر رستورانهای بسفر میزبان مردم محلی و گردشگران میشوند.
بانکهای استانبول

اولین فعالیتهای بانکی در ترکیه در اوایل دهه ۱۸۰۰ در استانبول با صرافیها و بانکداران گالاتا آغاز شد. در آن زمان، تمام فعالیتهای بانکی توسط این صرافان انجام میشد؛ لازم به ذکر است که بانکداران گالاتا را عمدتاً اقلیتهای قومی استانبول تشکیل میدادند.
امروزه، استانبول اقتصاد در حال رشد و پایداری دارد و پایتخت مالی ترکیه تلقی میشود. بخش عمدهای از تجارت، صادرات و واردات کشور در استانبول به مرحلۀ تکامل میرسد. بنابراین بسیاری از بانکهای خصوصی و دولتی همراه با دفاتر مرکزی خود، در صدها شعبه در مناطق مختلف شهر و هزاران باجۀ عابر بانک فعالیت دارند.
دانشگاههای استانبول
تعداد ۲۰۲ دانشگاه در ترکیه وجود دارند که 2/3 این تعداد دانشگاه دولتی و 1/3 دانشگاه خصوصی هستند (این آمار تا پایان سال 2020 میباشد). همه این دانشگاهها تحت نظارت YOK یا شورای آموزش عالی قرار دارند. دانشگاههای خصوصی توسط موسسات خصوصی به نام Vakif یا Vaqif حمایت میشوند و شهریه آنها بسیار بالاتر از دانشگاههای دولتی است. پس از دبیرستان، دانشآموزان با شرکت در آزمونی که مطابق با مقررات و استانداردهای شورای آموزش عالی برگزار میشود، در یکی از دانشگاهها پذیرفته میشوند و سپس، بسته به رتبۀ دانشآموزان و اینکه کدام دانشکده را انتخاب میکنند، به یکی از دانشگاهها معرفی میشوند. افرادی که در امتحان پذیرفته نمیشوند میتوانند سال آینده دوباره در آزمون ورودی شرکت نمایند.
۵۸ دانشگاه در استانبول وجود دارد؛ از این تعداد 13 دانشگاه دولتی و ۴۵ دانشگاه خصوصی هستند. دانشگاه استانبول قدیمیترین دانشگاه است، نه تنها قدیمیترین دانشگاه استانبول یا ترکیه، بلکه یکی از قدیمیترین دانشگاههای جهان نیز محسوب میشود. این دانشگاه پس از فتح قسطنطنیه به صورت مکتب (مدرسه الهیات) به دستور سلطان محمد دوم تأسیس گردید. دانشگاه استانبول نیز با بیش از ۱۳۰ هزار دانشجو و ۶ هزار استاد و محقق در دانشکده های خود، بزرگترین دانشگاه استانبول است.
فرودگاه های استانبول
مسافرت به استانبول به صورت هوایی بسیار آسان است؛ دو فرودگاه بینالمللی در استانبول وجود دارد: فرودگاه جدید استانبول در ضلع اروپایی شهر و فرودگاه صبیحه گوکچن در کورتکوی در ضلع آسیایی. فرودگاه بینالمللی جدید استانبول در سال ۲۰۱۸ به بهره برداری رسید که بزرگترین فرودگاه در کل اروپا است. ضمناً، درب فرودگاه آتاتورک پس از افتتاح فرودگاه جدید به روی رفت و آمد مسافران غیرنظامی بسته شد. همچنین دو فرودگاه نظامی و چندین خطوط هوایی خصوصی نیز در استانبول وجود دارند. در ادامه با پرشین استار همراه شوید تا با فرودگاه های استانبول آشنا شوید.
فرودگاه جدید استانبول

ساخت فرودگاه سوم در سال ۲۰۱۵ با هدف ساخت یک فرودگاه بزرگ به منظور رسیدگی به رشد رفت و آمد هوایی آغاز شد؛ چرا که استانبول به عنوان مرکزی مهم برای مسافران و خطوط هوایی بینالمللی شهرت داشت. اولین فاز این پروژه در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۸ افتتاح شد و سپس رفت و آمد هوایی غیر نظامی به طور کامل از فرودگاه آتاتورک به این فرودگاه جدید در ماه مارس ۲۰۱۹ تغییر مسیر داد.
زمانی که همه این فازها تا سال ۲۰۲۷ تکمیل شوند، این فرودگاه بزرگترین فرودگاه اروپا با ۶ باند پرواز و ظرفیت ۲۰۰ میلیون مسافر در سال خواهد بود. این پروژه توسط کنسرسیومی به نام IGA اداره میشود که حقوق مدیریت فرودگاه را به مدت ۲۵ سال بر عهده خواهد داشت و سپس آن را بدون هیچ هزینهای به دولت ترکیه واگذار خواهد کرد.
فرودگاه در ۳۵ کیلومتری شمال مرکز شهر (میدان تاکسیم) در منطقه آرناووت کوی در ساحل دریای سیاه واقع شده است. داخل پایانههای فرودگاه، هتلی با ۴۵۱ اتاق برای اقامت شبانه و چند ساعته، چندین رستوران بینالمللی و محلی، کافهتریا و بارها، یک منطقه معاف از حقوق گمرکی، چندین سالن استراحت CIP و VIP و سالنهای استراحت دیگر، یک پارکینگ خودروی بزرگ، چندین کیوسک، سالنهای کنفرانس، انبار موقت چمدانهای امانتی، آرایشگاه، خدمات عکاسی، کفاشی، دکهها و فروشگاههای خردهفروشی، گلفروشی، خدمات درمانی، داروخانه، کرایه اتومبیل، آژانسهای مسافرتی، دفاتر بلیط خطوط هوایی، دفاتر بانکداری و باجههای ای تی ام و غیره وجود دارد. متروی درون شهری، تاکسیها و اتوبوسهای فراوانی نیز برای خدمات رسانی تا مرکز شهر مهیا میباشد.
فرودگاه صبیحه گوکچن
صبیحه گوکچن اولین خلبان زن ترکیه و اولین خلبان زن در جنگ جهانی در اواخر دهه ۳۰ بود که فرودگاه به نام وی نامگذاری شد. همچنین او یکی از دختران ناتنی آتاتورک بود و بین سالهای ۱۹۱۳ تا ۲۰۰۱ زندگی میکرد.
با رشد مداوم ورود و رفت و آمد هوایی، نیاز به یک فرودگاه جدید برای استانبول وجود داشت. به دلیل تدارکات و تقاضای عمومی، ضلع آسیایی شهر برای این کار انتخاب شد. این احداث در سال ۱۹۹۸ آغاز شد و در سپتامبر ۲۰۰۰ با دو باند به پایان رسید. امروزه شرکت خصوصی خارجی، فرودگاه صبیحه گوکچن را تحت مقررات DHMI (اداره فرودگاههای دولتی) اداره میکند.
این فرودگاه در ضلع آناتولی استانبول در کورتکوی در منطقه پندیک در فاصله ۱۲ کیلومتری پندیک، ۴۰ کیلومتری کادیکوی و ۵۰ کیلومتری میدان تاکسیم واقع شده است. همچنین تنها ۱۰ دقیقه با میدان مسابقه پارک فرمول 1 استانبول فاصله دارد. با ساخت پایانه بینالمللی جدید در اکتبر ۲۰۰۹، این فرودگاه در حال حاضر ظرفیت ۳۵ میلیون مسافر در سال را دارد. در داخل پایانهها، سالنهای CIP و VIP، فروشگاههای معاف از حقوق گمرکی، بارها و کافهتریاها، رستورانها، یک هتل، ادارۀ پست، بانک، خدمات درمانی اورژانسی، کرایۀ ماشین، پارکینگهای خودرو و غیره وجود دارند.
کد این فرودگاه بینالمللی SAW است. برخی از شرکتهای هواپیمایی بینالمللی و محلی در فرودگاه صبیحه گوکسن فرود میآیند.
فرودگاه آتاتورک
نخستین پروازگاه در استانبول در محله یشیلکوی در سال ۱۹۱۲ برای اهداف نظامی افتتاح شد. فرودگاه بینالمللی غیرنظامی بین سالهای ۱۹۴۹ تا ۱۹۵۳ توسط شرکت بینالمللی الکترونیکی وستینگ هاوس و شرکت مهندسی وایت IG ساخته شد. فرودگاه یشیلکوی به طور رسمی در اول آگوست ۱۹۵۳ افتتاح شد. این فرودگاه اولین فرودگاه بینالمللی استانبول بود و به نام آتاتورک، بنیانگذار جمهوری نامگذاری شد.
هنگامی که تک باند فرودگاه کفاف توسعه هوانوردی غیرنظامی بینالمللی را نداد، باند جدیدی در سال ۱۹۷۲ ساخته شد. تا پایان دهۀ ۹۰، فرودگاه قادر به جبران عقب افتادگی ناشی از روند رو به رشد ترافیکهای هوایی نبود، بنابراین به یک فرودگاه جدید نیاز بود. در سال ۱۹۹۷ کنسرسیومی به رهبری دو گروه ساختوساز برجسته ترکیه به نامهای تپه و آکفن برنده قرارداد BOT (ساخت، اجرا و واگذاری) دولت برای مجتمع ترمینال بینالمللی فرودگاه جدید استانبول آتاتورک شد. این ساختوساز در ۲۲ ماه با هزینه ۳۰۶ میلیون دلار آمریکا به پایان رسید؛ باند سوم نیز ساخته شد. فرودگاه آتاتورک استانبول توسط شرکت عملیاتی ترمینال TAV استانبول تحت مقرراتDHMI (اداره فرودگاههای دولتی) اداره میشد. TAV عملیات فرودگاه آتاتورک را به مدت ۱۵.۵ سال با هزینه ۳ میلیارد دلار آغاز کرد، که پس از آن بدون هیچ هزینهای به دولت واگذار شد.
این فرودگاه در ۲۴ کیلومتری غرب مرکز شهر (میدان تاکسیم) واقع شده است. ظرفیت آن ۲۰ میلیون مسافر در سال میباشد.
کد این فرودگاه بینالمللی IST بود، اما سپس این کد به فرودگاه جدید واگذار شد. در حال حاضر تنها هواپیماهای باربری و هواپیماهای دولتی در فرودگاه آتاتورک فرود میآیند. تمامی رفت و آمدهای هوایی غیر نظامی تا مارس ۲۰۱۹ به فرودگاه جدید استانبول واگذار شد.
فرودگاه صحرایی هزارفن
نام این فرودگاه برگرفته از "هزارفن احمد چلبی" است که اولین ترک زبانی بود که در طول مدت امپراتوری عثمانی در قرن هفدهم پرواز میکرد. او بالهای پرندگان را تقلید کرد و جریانهای هوا را مطالعه کرد، تا اینکه از برج گالاتا پرید و بر فراز بسفر پرواز کرد و در منطقه اسکودار در ضلع آسیایی، در فاصله حدود ۶ کیلومتری فرود آمد.
فرودگاه صحرایی هزارفن در منطقه کاتالکا در نزدیکی دریاچه بویوک چکمجه در ۲۰ کیلومتری غرب فرودگاه بینالمللی آتاتورک واقع شده است. این منطقه دارای یک باند فرودگاه برای هواپیماهای موتوری با اندازه بزرگ و هواپیماهای کوچک است.
کد این فرودگاه LTBW است. در اینجا، برخی مدارس خلبانی وجود دارند که کارآموزان در آنها مجوز خلبانی دریافت میکنند و این شرکتها نیز خدمات تاکسی هوایی ارائه میدهند. علاوه بر پرواز، یک پیست اتومبیلرانی، جاده خاکی ناهموار، اسکیت برد، هلیپورت، کافهتریا و رستوران و پارکینگهای خودرو نیز وجود دارند. چندین نمایش هوایی و کنسرت موسیقی نیز در این مکان ترتیب داده شدهاند.
حمل و نقل عمومی استانبول
استانبول یک شهر بزرگ با ۱۵ میلیون نفر جمعیت است که در زمینی به مساحت ۵۲۰۰ کیلومتر مربع (۲۰۰۰ مایل مربع) زندگی میکنند که توسط تنگه بسفر به دو قاره تقسیم شده است. بدون شک، در شهری با این مساحت، ترافیک یکی از بزرگترین مشکلات است. افزایش مداوم جمعیت به دلیل مهاجرت و تعداد وسایل نقلیه موتوری، ترافیک شهر را به یک کابوس تبدیل کرده است.
عمدتاً حمل و نقل در استانبول متکی بر اتوبوسها، مینیبوسها، تاکسیها و اتومبیلهای خصوصی است که فشار زیادی را بر ترافیک شهر تحمیل میکند. همانند سایر شهرهای بزرگ جهان، بهترین راهحل این مشکل، سیستم راهآهن است که به کاهش مشکلات آلودگی زیست محیطی نیز کمک نماید. در دهه گذشته، بسیاری از خطوط تراموا برای کاهش ترافیک ساخته شدند و همچنین امکانات مرتبط با مترو نیز توسعهیافت؛ اما هنوز هم پروژههای حمل و نقل عمومی جدید ضروری هستند.
سیستمهای حمل و نقل ریلی به حل تراکم ترافیک و آلودگی محیط زیست کمک میکنند. امروزه، استانبول چندین سیستم راهآهن به طول حدود ۱۷۰ کیلومتر دارد. برنامه سال ۲۰۲۳ رسیدن به ۶۴۱ کیلومتر در حوزه خطوط راهآهنی است. اولین لایت ریل (خط قطار سبک شهری) در سال ۱۹۸۹ افتتاح شد که از میان مناطق آکسارای، اتوگار، اسنلر، ینی بوسنا و فرودگاه آتاتورک عبور میکند. اولین خط مترو در سال ۲۰۰۰ با تنها ۵ ایستگاه باز شد، که امروزه به طور قابلتوجهی گسترش یافته است. مترو ظرفیت ۷۰ هزار مسافر در ساعت را دارد. خطوط راهآهن در استانبول، حدود ۴۸۰ تا ۵۰۰ میلیون مسافر در سال حمل میکنند.
امروزه پروژههای عظیم سیستم راهآهن در استانبول در حال انجام است. پروژه مارمارا بزرگترین و گرانترین پروژه در سیستم حمل و نقل عمومی شهر است. تونل زیر آبی که از زیر تنگه بسفر عبور میکرد در اکتبر ۲۰۱۳ افتتاح شد. این تونل به یک خط آهن جدید ینیکاپی - حالکالی در ضلع اروپایی و به یک خط آهن جدید اسکودار - گبزه در ضلع آسیایی متصل میشود. تونل دوم که تونل اوراسیا نامیده میشود، برای وسایل نقلیه موتوری است و تا پایان سال ۲۰۱۶ تکمیل شد. پروژه سوم تونل بزرگ استانبول نام دارد و یک تونل سه سطحی برای وسایل نقلیه موتوری و مترو خواهد بود.
حمل و نقل دریایی یکی دیگر از راههای مهم تردد در استانبول است؛ زیرا این شهر بر دو قاره تقسیم شده است. علاوه بر فرابرهای مسافربری خصوصی، قایقهای شهرداری محلی نیز مسافران را از مقصدی به مقصد دیگر حمل میکنند. فرابرهای عادی مسافربری و نیز فرابرهای سریعی نیز وجود دارند که بین سواحل بسفر مشغول فعالیت هستند.
برای حمل و نقل عمومی در استانبول، مردم از یک سیستم "کارت هوشمند" (استانبول کارت) استفاده میکنند، که این باعث صرفهجویی زیادی برای ارتباط بین انواع مختلف حمل و نقل عمومی میشود. بیش از ۹۰ درصد از مسافران از این کارتهای الکترونیکی استفاده میکنند.
هتلهای استانبول

چندین هتل خوب در استانبول وجود دارد که در مرکز شهر، بسفر و یا نزدیک فرودگاه واقع شدهاند. این هتلها شامل هتلهای لوکس پنج ستاره، بوتیک هتل، چهار ستاره و هتلهای ساده سه یا دو ستاره هستند؛ بنابراین تنوع این هتلها با هر بودجه یا انتظاراتی مطابقت دارند. برخی از هتلهای پنجستاره و لوکس، هتلهای زنجیرهای بینالمللی هستند و برخی دیگر هتلهای زنجیرهای محلی هستند که بهترین خدمات و کیفیت را در طول اقامت شما در استانبول ارائه میدهند. همچنین میتوانید هتلهای چهار ستاره برتر و کیفیت عالی را مطابق با بودجه خود انتخاب کنید، یا اگر بودجه محدودی دارید در هتلهای سه ستاره اقامت کنید.
علاوه بر هتلهای پنجستاره، هتلهای رده خاصی نیز وجود دارند که "بوتیک هتل" نام دارند و برخی آنها را هتلهای HIP (مکان بسیار منحصر به فرد) مینامند که یک ترند لوکس هستند. این مکان ها معمولاً ساختمانهای قدیمی بازسازی شده میباشند و به روش سنتی عثمانی تزیین شدهاند. بوتیک هتلهل، مکانهای کوچکی هستند که اتاقهای کمی دارند و بسیار شیک و جذاب هستد. برخی از آنها در امتداد بسفر و برخی دیگر در مرکز شهر قدیمی واقع شدهاند.
ورزش و تفریح در استانبول
همانطور که بیان گردید، استانبول بزرگترین شهر ترکیه با بیش از 15 میلیون نفر جمعیت است؛ مناطق تفریحی و زمینهای ورزشی زیادی در شهر و همچنین پارکها و جاذبههای طبیعی احداث گردیده است. جوانان در استانبول به انجام بسیاری از ورزشهای مختلف مشغول هستند:
فوتبال محبوبترین ورزش تیمی در استانبول است. از ۱۸ تیم، ۵ تیم استانبولی در لیگ برتر ملی بازی میکنند: فنرباغچه، گالاتاسرای، بشیکتاش، قاسم پاشا و بویوکشهر بلدیه. برخی از استادیومهای مهم فوتبال در استانبول عبارتند از: استادیوم المپیک آتاتورک، استادیوم فوتبال فنرباغچه شکری سراج اوغلو، استادیوم فوتبال گالاتاسرای علی سامی ین تی تی آرنا، استادیوم فوتبال بشیکتاش اینونو. لازم به ذکر است که در سال ۲۰۱۳ جام جهانی زیر ۲۱ سال در استانبول برگزار شد.
بسکتبال یکی دیگر از ورزشهای بسیار محبوب در استانبول است؛ تیمها در لیگ ملی بازی میکنند و در مسابقات قهرمانی اروپا شرکت میکنند. ورزشگاه عبدی ایپکچی آرنا (Abdi Ipekci Arena) و سینان اردم دام (Sinan Erdem Dome) مکانهای اصلی بسکتبال در این شهر هستند. در سال ۲۰۱۰ مسابقات قهرمانی بسکتبال جهان در استانبول برگزار شد و تیم ملی ترکیه در فینال مقابل آمریکا بازی کرد و به دومین تیم برتر جهان تبدیل شد.
ورزشهای موتوری، یکی دیگر از ورزشهای محبوب در استانبول هستند؛ بسیاری از مسابقات ملی و محلی در داخل و خارج از جاده و مسابقات بینالمللی مانند مسابقات قهرمانی جهانی رالی (WRC) در این استان برگزار میشوند. استانبول پارک، در سال ۲۰۰۵ به منظور میزبانی مسابقات فرمول ۱، موتو جیپی و دیگر ورزشهای حرکتی بینالمللی ساخته شد. مسابقات آکروباتیک هوایی رد بول برای نخستین بار در سال 2006 در گلدن هورن استانبول برگزار شد. این اتفاق باعث ثبت تقریباً ۱ میلیون تماشاچی در جهان شد. استانبول با آب احاطه شده است؛ به خصوص دریای سیاه، دریای مارمارا و بسفر با رفت و آمد از طریق قایق بسیار شلوغ هستند. هر ساله مسابقات قایقرانی و قایق موتوری در بسفر و دریای مارمارا در طول فصل تابستان برگزار میشوند. چندین مسابقۀ شنا نیز برگزار میگردد. مانند غواصی در جزایر پرنس و مسابقه شنای بین قارهای بسفر که هر جولای برگزار میشود.
ترکها نیز از نژادهای اسب لذت میبرند. یک میدان اسبدوانی بزرگ در منطقه زیتینبورنو وجود دارد که در طول هر مسابقه فصلی مملو از حضور پرشور مردم است. لازم به ذکر است که چندین مزرعه اسبسواری در نزدیکی استانبول وجود دارد.
استانبول از سال ۱۹۷۹ هر ساله میزبان یک ماراتن بینالمللی و بینقارهای است. این ماراتون که مارات اوراسیا نام دارد، اولین و در نوع خود بی نظیرترین دوی ماراتن در جهان میباشد؛ چرا که دهها هزار نفر در مسیر مسابقه میتوانند از دو قاره آسیا و اروپا بر روی یک پل معلق عبور کنند. همچنین چندین مسابقه قهرمانی اروپایی یا مسابقات ورزشی محلی نیز در این شهر برگزار میشود.
استانبول سه زمین اصلی گلف دارد؛ اگرچه این ورزش در میان مردم محلی چندان رایج نیست اما ساکنین خارجی را به خود جذب میکند. دو زمین گلف، ۱۸ سوراخ دارند و در محلههای کمربورگاز و سیلیوری قرار دارند. زمین دیگر 9 سوراخ دارد و بین محلههای ینیلونت و ماسلاک قرار دارد. این زمین گلف که به استانبول گلف کلاب معروف است، قدیمیترین زمین گلف ترکیه است.
چندین زمین تنیس نیز در استانبول وجود دارد؛ از سال ۲۰۰۶ جام استانبول هر ساله در این شهر برگزار میشود و در میان جوانان بسیار محبوب است. استانبول کوههای بلندی برای اسکی ندارد اما در شهرهای نزدیک به شرق چندین کوه وجود دارد. نزدیکترین استراحتگاههای اسکی عبارتند از: کارتپه در ساپانجا، کوه اولوداغ در بورسا و یا کارتال کایا در بولو.
جنگل بلگراد یک جنگل بزرگ در شمال شهر است و برای عاشقان طبیعت، پیکنیک و دوندگان، به خصوص در طول تعطیلات آخر هفته بسیار محبوب است. علاوه بر جنگل بلگراد و شهر پولونزکوی، چندین پارک خوب در شهر، مردم محلی را برای تفریح جذب میکنند. از جمله این پارکها عبارتند از: پارک امیرگان، پارک ییلدیز، پارک ماکا، گولهانه، تپه چاملیجا. در نوامبر ۲۰۱۰ استانبول به عنوان "پایتخت ورزش اروپا در سال ۲۰۱۲" تعیین شد. در سال ۲۰۱۱ والنسیا در اسپانیا این عنوان را عهدهدار بود.
چگونه به استانبول برویم؟
هوایی
سادهترین راه برای رسیدن به استانبول با هواپیما است. خطوط هوایی ترکیه و بسیاری دیگر از خطوط هوایی جهان پروازهای منظم روزانه به استانبول دارند. همچنین هواپیماهای مسافربری محلی نیز وجود دارند که پروازهای چارتر را به استانبول به ویژه در طول فصل تعطیلات مانند ماههای تابستان یا عید پاک و یا سال نو انجام میدهند. برخی از زمانهای پرواز مستقیم عبارتند از: نیویورک - استانبول 10:20 ساعت، لندن - استانبول 3:45، میلان - استانبول 2:45، هنگکنگ - استانبول 11:50، مسکو - استانبول 3:05 و غیره.
استانبول دو فرودگاه بینالمللی دارد؛ یکی در ضلع اروپایی (فرودگاه جدید استانبول) و دیگری در ضلع آسیایی (فرودگاه صبیحه گوکچن). از استانبول میتوانید به بسیاری از شهرهای دیگر ترکیه سفر کنید؛ چون پروازهای روزانه توسط شرکتهای هواپیمایی مختلف وجود دارد. پرواز استانبول - ازمیر یا استانبول - آنکارا حدود ۱ ساعت، استانبول - آدانا حدود یک ساعت و نیم زمان میبرد.
زمینی
استانبول توسط بزرگراهها به بسیاری از شهرهای اروپایی به خوبی متصل است. برخی از شرکتهای خصوصی اتوبوسرانی ترکیه، در مسیر میان کشورهای آلمان، اتریش، سوئیس، فرانسه، یونان، بلغارستان، عربستانسعودی، سوریه، ایران، اردن، روسیه، گرجستان و رومانی به استانبول اتوبوسهایی را تعبیه کردهاند. وقتی شما در استانبول هستید، تعداد بی شماری از شرکتهای اتوبوس محلی وجود دارند که میتوانند شما را با اتوبوسهای مدرن خود به تمام گوشههای ترکیه ببرند. اتوبوسها بیشمار هستند و مدام در رفت و آمد؛ آنها معمولاً از ایستگاه اتوبوس (اتوگار) در محله اسنلر خارج میشوند اما دفاتر فروش بلیط در سراسر شهر وجود دارد، به خصوص در تاکسیم، سلطان احمد، بشیکتاش، کادیکوی و غیره.
همچنین میتوانید به راحتی از هر کشور اروپایی با اتومبیل یا موتور سیکلت خود به استانبول بروید. با ماشین، عمدتاً دو مرز برای ورود به ترکیه وجود دارد: کاپیکوله در ادرنه (مرز ترکیه و بلغارستان) یا ایپسالا (مرز ترکیه و یونان). بزرگراه خوبی بین ادرنه و استانبول وجود دارد که حدود ۲۲۵ کیلومتر (۱۴۰ مایل) است. بعد از استانبول، شما میتوانید به هر جایی در ترکیه رانندگی کنید؛ چون یک شبکه جادهای گسترده وجود دارد. با این حال، توصیه نمیشود با ماشین خود در استانبول رانندگی کنید. چون ترافیک در این شهر بزرگ بسیار متراکم و زیاد است. بهترین راه این است که اتومبیل خود را پارک کنید و از وسایل حمل و نقل عمومی و یا تاکسی استفاده کنید.
با قطار

مقامات راهآهن ترکیه (TCDD) برنامههای قطار منظمی از استانبول تا بوداپست - مجارستان، بخارست - رومانی، کیشیناو – مولداوی، سالونیکا – یونان، صوفیه - بلغارستان در اروپا، یا دمشق -سوریه و تهران - ایران در خاورمیانه دارند. برای مثال استانبول - سالونیکا حدود ۱۲ ساعت با قطار طول میکشد و استانبول - تهران حدود ۶۸ ساعت طول میکشد.
قطارهای بینالمللی بسته به مقصد شما به ایستگاه سیرکجی در ضلع اروپایی یا ایستگاه حیدرپاشا در ضلع آسیایی استانبول میرسند؛ از غرب یا از شرق. زمانی که در استانبول هستید، میتوانید به طور عمده با آنکارا، اسکیشهیر، دنیزلی، وان، کارس (قارص)، قازیانتپ، آدانا و قونیه ارتباط ریلی برقرار کنید.
دریایی
شرکتهای دریایی متعددی وجود دارند که ماشین و مسافران را از جزایر یونانی یا از ایتالیا به ترکیه میبرند. بیشتر این افراد به چشمه در نزدیکی ازمیر میرسند. همچنین یک خط قایق معمولی بین اودسا و استانبول وجود دارد که حدود ۳۵ ساعت طول میکشد. بسیاری از کشتیهای کروز نیز برای سفرهای روزانه در استانبول لنگر میاندازند.
از استانبول میتوانید ارتباط فرابری با باندیرما در نزدیکی بالیکسیر، به مودانیا در نزدیکی بورسا، به یالوا یا جزیره مارمارا برقرار نمایید. در داخل شهر، حمل و نقل دریایی شهری (شرکتهای شهیر هاتلاری و IDO) و بسیاری از شرکتهای خصوصی (توریل و دنتور) کشتیهای مسافربری را در دو طرف بسفر جا به جا میکنند.
حقایق جالب درباره استانبول
در ادامه به چند حقیقت در رابطه با استانبول اشاره خواهیم کرد که ممکن است برای شما هم جالب باشد!
- بازار بزرگ استانبول با 5000 باب مغازه از قدیمیترین و بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان است.
- استانبول به شهر مسجدها معروف است؛ در این شهر 3113 مسجد وجود دارد.
- استانبول سومین مترو قدیمی جهان را دارد که در سال 1875 ساخته شده است.
- مسجد آبی استانبول تنها مسجد ترکیه است که دارای 6 مناره میباشد.
- ایاصوفیه، بزرگترین کلیسای دنیا بود و بعد از آن به مسجد تبدیل گردید. (برای مدت 900 سال، بزرگترین کلیسای دنیا بود)
- اسب برنزی واقع در ونیز متعلق به استانبول بوده است.
- استانبول از بزرگترین شهرهای جهان است (جمعیتی بالغ بر 15 میلیون نفر)
- در سال 1502، استانبول پرجمعیتترین شهر جهان معرفی شد.
- استانبول، تنها شهری در جهان است که از نظر جغرافیایی در دو قاره آسیا و اروپا واقع گردیده است.
- در سال 2010، پایتخت فرهنگی اروپا شد.
- دو پل معلق در تنگه بسفر وجود دارد که اروپا را به آسیا متصل میکند.
- استانبول از نظر سرعت رشد اقتصادی در رتبه هفتم جهان قرار دارد.
- استانبول مانند رم، روی هفت تپه ساخته شده است.
- استانبول پایتخت امپراتوریهایی همچون بیزانس، عثمانی و رم بوده است.