گردشگری ترکیه

آشنایی با بازار بزرگ استانبول
۱۴۰۰/۰۶/۰۷
گردشگری ترکیه

آشنایی با بازار بزرگ استانبول

سالیانه گردشگران زیادی از سراسر دنیا شهر زیبا و توریستی استانبول را برای مسافرت انتخاب می‌کنند. اما هیچ سفری به استانبول بدون توقف در بازار بزرگ کامل نمی شود! بله؛ یکی از بزرگترین مقاصد خرید در جهان! بازار بزرگ استانبول که به نام های کاپالی چارشی و گرند بازار نیز شناخته می‌شود، رکورد دار قدیمی ترین و بزرگترین بازار سرپوشیده در جهان است!

بازاری که بازدید از آن تنها به قصد خرید کردن نیست، بلکه مکانی است برای درک و تجربه کامل نحوه زندگی در دوران حکومت عثمانی! کاپالی چارشی به دلیل قدمت تاریخی زیادش، هم جزء جاذبه‌های گردشگری استانبول به شمار می‌رود و هم مکانی برای خرید اهالی شهر و توریست‌ها است. اگر قصد دارید به کشور ترکیه سفر کنید، حتماً از این بازار زیبا و جذاب نیز بازدید داشته باشید.‌

در این مطلب از وبلاگ پرشین استار نیز قصد داریم اطلاعاتی درباره تاریخچه، معماری، نحوه خرید، بهترین زمان بازدید از بازار بزرگ استانبول و مکان های دیدنی نزدیک آن ارائه دهیم.

 

معرفی بازار بزرگ استانبول

 

آشنایی با بازار بزرگ استانبول

بازار بزرگ استانبول (Grand Bazaar) یا کاپالی چارشی (Kapalıçarşı) از بزرگترین و قدیمی‌ترین بازارهای جهان است. این بازار سنتی سرپوشیده، با 550 سال سابقه یکی از مشهورترین نقاط شبه جزیره تاریخی استانبول و ترکیه به شمار می‌رود.

وسعت این بازار 50000 مترمربع می باشد و تقریبا 61 خیابان را پوشش داده است. تعداد مغازه‌های این بازار به بیش از 3000 باب مغازه می‌رسد. فروشگاه‌های بازار سرپوشیده استانبول شامل رستوران، کافه، جواهرفروشی، لباس‌فروشی، کیف و کفش ‌فروشی، فروشگاه صنایع دستی و غیره است.

در بین مراکز تجاری کشور ترکیه، بیشترین سهم بازدید و فروش به بازار بزرگ استانبول اختصاص یافته است. آمارها نشان می‌دهد که تعداد بازدیدکنندگان از این بازار زیبا سالانه چیزی حدود نود تا صد میلیون نفر است. در واقع هر روز تقریبا 250 الی 400 نفر از توریست‌ها و اهالی شهر استانبول برای تهیه سوغاتی یا وسایل مورد نیاز خود به بازار استانبول مراجعه می‌کنند.

لازم به ذکر است که این بازار در سال 2014 مقام اول جذب بیشترین گردشگر را در کل جهان به دست آورد و به همراه مکان های دیدنی اطرافش در سال 1985 به‌ عنوان میراث جهانی در لیست یونسکو ثبت شده است.

 

آشنایی با بازار بزرگ استانبول

 

تاریخچه بازار بزرگ استانبول

سلطان محمد دوم (ملقیب به محمد فاتح) پادشاه امپراطوری عثمانی در قرن پانزدهم و سال 1461 میلادی، پس از فتح شهر استانبول دستور ساخت بازار بزرگ استانبول را صادر کرد. در آن سال‌ها فقط کالاهایی مانند جواهرات و پارچه‌های تزئینی در بازار استانبول فروخته می‌شد.

پس از گذشت چند سال از افتتاح اولیه بازار استانبول محمد فاتح دستور داد تا یک بازار دیگر در کنار بازار قدیمی استانبول ساخته شود. این بازار جدید، بازار صندل (Sandal Bedesten) نام داشت. صندل نام نوعی نخ بافته شده است که به رنگ چوب صندل می باشد. بازار صندل دومین بازار قدیمی در بازار بزرگ است.

با ساخت بازار جدید کالاهای لوکس نیز در کنار پارچه‌های تزئینی و جواهرات به فروش می‌رسیدند. در سال‌های اولیه کسب و کار مغازه‌داران رونق چندانی نداشت اما به مرور زمان تعداد مغازه‌ها زیاد شد و اقتصاد بازار بزرگ و سرپوشیده استانبول سر و سامان گرفت.

 

تاریخچه بازار بزرگ استانبول

 

رونق اقتصادی این بازار در قرن هفدهم میلادی و زمانی که امپراطوری عثمانی راه‌های ارتباطی کشورهای اروپایی و آسیایی را در اختیار داشت، به بالاترین سطح خود رسید. ساخته شدن تعداد زیادی کاروانسرا در اطراف بازار، آن را به مهم‌ترین قطب تجاری تبدیل کرد. سلطان سلیمان در قرن نوزدهم میلادی و بعد از زلزله نسبت به بازسازی و مرمت بازار استانبول اقدام کرد.

با اینکه شش قرن از ساخت بازار استانبول می‌گذرد، هنوز هم معروف‌ترین و بزرگترین بازار سرپوشیده ترکیه محسوب می‌شود.

 

دسترسی به بازار بزرگ استانبول

بازار بزرگ و سرپوشیده استانبول از لحاظ موقعیت جغرافیایی در محله کاپالی چارشی در مجاورت ارگ تاریخی بین مسجد‌ نور عثمانیه (Nuruosmaniye) و مسجد بایزید (Beyazıt) در منطقه فاتیح قرار دارد.

برای دسترسی به بازار بزرگ استانبول نمی‌توان یک مسیر مشخص و ثابت تعیین کرد؛ زیرا در هر قسمت از شهر استانبول که قرار گرفته باشید یک مسیر جدید در پیش رو دارید.

یکی از راه‌های دسترسی به این بازار استفاده از خط F1 فونیکولور (قطار کابلی) برای رفتن به ایستگاه کاباتاش، سوار شدن به خط تراموی T1 و پیاده شدن در ایستگاه بایزید است.

مسیر دسترسی دیگر این است که با استفاده از مترو از بلوار آتاتورک به سمت بلوار اسکی آنکارا بروید و سپس سوار خط 122H شوید تا به ایستگاه لونت برسید. در این ایستگاه باید سوار خط M2 مترو شوید و در ایستگاه وزنکیلر توقف کنید. به دلیل نبود خط مترو از ایستگاه وزنکیلر تا بازار استانبول، ادامه مسیر را باید با پای پیاده حرکت کنید

در صورتی هیچ کدام از مسیرهای دسترسی به بازار استانبول برای شما مناسب نبود، از سایت https://iett.istanbul/ برای یافتن بهترین مسیر رفتن به بازار با اتوبوس استفاده کنید.

 

خرید در بازار بزرگ استانبول

فرقی نمی کند که اهل خرید کردن هستید یا خیر! شما یک خرید جذاب و بی نظیر را در بازار بزرگ استانبول تجربه خواهید کرد که سال ها آن را به یاد خواهید داشت!

 

خرید در بازار بزرگ استانبول

 

صحبت و چانه زنی با فروشندگان تجربه خرید متفاوتی را در بازار بزرگ برای شما به ارمغان می آورد! مغازه هایی که امکان مقایسه قیمت و خرید را برای شما آسان می نماید. ممکن است در برخی از فروشگاه ها با چای از شما استقبال شود که نشان از مهمان نوازی ترک ها می باشد.

اجناس عرضه شده در بازار بزرگ استانبول با داشتن کیفیت‌های متفاوت، از تنوع فوق‌العاده زیادی برخوردار هستند. برای خرید منسوجات و جواهرات باید به بخش قدیمی‌تر بازار مراجعه کنید. با وجود شهرت بازار بزرگ استانبول و کالاها و محصولات سنتی آن، طیف وسیعی از محصولات مدرن را نیز در این بازار مشاهده خواهید کرد.

توریست‌های ایرانی برای خرید سوغات اکثر چای ترک، چشم ‌زخم سنتی، باقلوا، ادویه‌‌جات، راحت‌الحلقوم و قالی دستبافت را انتخاب می‌کنند. اما در ادامه به برخی از محبوب ترین سوغات و مصولات بازار بزرگ استانبول اشاره خواهیم کرد.

 

فرش و گلیم

فرش های دستبافت و گلیم یکی از معروف ترین صنایع دسته ترکیه است و بازار بزرگ استانبول یکی از محبوب ترین مقاصد خرید فرش در این کشور است. ترکیه دارای میراث بسیار غنی از تولید فرش می باشد و هر یک از مناطق، شهرها و روستاهای آن به دلیل ایجاد سبک و طرح خاص خود معروف هستند.

علاوه بر منسوجات ترک، فرش ها و گلیم های زیادی نیز از کشورهای آسیای میانه در این بازار به چشم می خورد. برای فرش های قدیمی ترکیه و آسیای میانه، قیمت به عوامل زیادی از جمله سن، هنر، کیفیت پشم، رنگ و کمیابی آنها در بازار امروز بستگی دارد.

مکان های معروف برای خرید فرش در بازار بزرگ استانبول: مغازهOsman Senel ، مغازه Ethnicon، مغازه Dhoku، مغازه Takkeciler Sokak و مغازه Zincirli Han.

 

چراغ و فانوس

چراغ و فانوس نیز یکی دیگر از صنایع دستی محبوب در بازار بزرگ استانبول است؛ در این بازار می توانید طیف کاملی از سبک ها و طرح های مدرن را نیز بیابید. از لامپ های رومیزی شیشه ای گرفته تا لوسترهای رنگی و چراغ های سقفی!

اگر در بازار بزرگ به دنبال چراغ ها و فانوس های عتیقه هستید به بازار قدیم (Iç Bedesten) سر بزنید. برای خرید لامپ ها و فانوس های مدرن در اطراف Cebeci Han خرید فوق العاده ای را خواهید داشت.

 

سفال و سرامیک

ترکیه دارای میراث غنی در ساخت کاشی، سرامیک و سفال است و از مشهورترین آنها می توان به ایزنیک و کوتاهیه اشاره کرد. برای خرید سرامیک استانبول بازار بزرگ و بازار آراستا (در پشت مسجد آبی) را بازدید نمایید؛ بازار آراستا در فروش سرامیک تخصص قدیمی دارد.

 

جواهرات

اگر به دنبال خرید جواهرات خاص در استانبول هستید، بازار بزرگ استانبول را فراموش نکنید! اینجا همه چیز وجود دارد؛ از طلاهای قیمتی تا کارهای ظریف نقره و سنگ های نیمه قیمتی. برای خرید طلا به طلافروشی های خیابان اصلی Kalpakçılarbaşı Caddesi بروید؛ در سراسر بازار نقره فروشی ها را نیز می توانید بیابید. بازار قدیمی تعدادی نقره فروشی متخصص دارد.

 

خوراکی ها

اگرچه بازار ادویه استانبول، مکانی مشهور برای خرید شیرینی، ادویه و ترشی است؛ اما بازار بزرگ نیز فرصتی برای خرید سوغاتی های خوشمزه است! ادویه هایی همچون سماق و پولبیبر که در آشپزی ترکی به وفور استفاده می شود، از جمله ادویه های مناسب برای خرید سوغاتی است.

از چاشنی هایی که ارزش آوردن به خانه را دارد می توان به پکمز (Pekmez) اشاره کرد؛ پکمز نوعی شربت یا ملاس تهیه شده از تغلیظ میوه هایی همچون انگور و توت است.

لوکوم یا راحت الحلقوم را فراموش نکنید! خوراکی بی نظیر ترکی که پر از مغز آجیل با طعم گلاب و میوه است.

 

چرم

یکی دیگر از محصولات مورد علاقه فروشندگان در بازار بزرگ استانبول محصولات چرمی است. محصولاتی که با پوست گوسفند و چرم تهیه می شوند همانند پالتوهای خزدار زیبا! فروشگاه چرم Koç Leather & Fur یکی از معروف ترین فروشگاه های فروش محصولات چرمی در بازار بزرگ است که از سال 1968 فعالیت خود را آغاز نموده است.

 

اشیای عتیقه

یکی دیگر از بخش های پر طرفدار بازار بزرگ برای گردشگران، بازدید و خرید اشیای قدیمی و عتیقه است؛ برای خرید این محصولات می توانید به عتیقه فروشی سوفا (Sofa Art & Antiques) و عتیقه جات اسکی (Eski Fine Arts and Antiques) مراجه نمایید.

گنجینه ای واقعی از اشیای عتیقه در این دو مغازه به چشم می خورد! سوفا انواع نسخه های چاپی، سرامیک، مینیاتور، قالی و نقره را ارائه می دهد؛ اسکی مجموعه ای از نقاشی ها، زیورآلات، خطاطی ها و پیپ های دوران عثمانی را ارائه می دهد.

 

سایر محصولات و سوغاتی های بازار بزرگ استانبول

از دیگر محصولات و سوغاتی های بازار بزرگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- لوازم حمام ترکی از جمله حوله های پنبه ای و صابون های دست ساز

- پای ترکی

- چشم زخم یا همان چشم نظر

- قلیان

- باقلوا

- قهوه ترکی و ظرف مخصوص آن به نام جذوه (cezve)

 

بهترین زمان بازدید از بازار بزرگ استانبول

اگر قصد سفر به استانبول را دارید ماه‌های اردیبهشت و خرداد در بهار، ماه شهریور در تابستان و ماه‌های مهر و آبان در پاییز بهترین زمان از لحاظ شرایط آب‌وهوایی استانبول هستند.

بازار بزرگ استانبول در تمام روزهای هفته به جز روز یکشنبه از ساعت 9 صبح تا 7 شب آماده ارائه خدمات به توریست‌ها و خریداران محلی است. این بازار علاوه بر روزهای یکشنبه در اعیاد ملی ترکیه، عید فطر و عید قربان نیز تعطیل است.

برای اینکه به همه بخش‌های بازار سرپوشیده استانبول بازدید داشته باشید، حداقل به چهار ساعت زمان نیاز دارید. اما شاید بپرسید بهترین زمان بازدید از این بازار سنتی و بزرگ چه ساعتی از روز است؟

در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که اگر قصد شما از رفتن به بازار کاپالی چارشی دیدن بافت تاریخی و قدیمی آن است، غروب روزهای پنج‌شنبه و جمعه بهترین زمان است. در این زمان شلوغی جمعیت و حال و هوای بازار حس خوبی به توریست‌ها و مسافرها می‌دهد. اما اگر قصد دارید علاوه بر بازدید از بناهای تاریخی بازار، با حوصله برای خود یا برای اطرافیانتان سوغاتی نیز بخرید، روزهای دوشنبه، سه‌شنبه و چهارشنبه را انتخاب کنید. زیرا در این روزها بازار خلوت‌تر است و اجناس نیز نسبت به روزهای شلوغ با قیمت ارزان‌تری به فروش می‌رسند و احتمال گرفتن تخفیف بیشتر نیز وجود دارد.

 

بهترین زمان بازدید از بازار بزرگ استانبول

 

در صورت گم شدن در بازار باید به تابلوها توجه کنید! البته فروشندگان نیز در پیدا شدن مسیر به گردشگرا کمک می‌کنند. گاهی اوقات بازدید از همه قسمت‌های بازار ساعت‌ها به طول می‌انجامد. در این مدت اگر احساس خستگی یا گرسنگی داشتید برای صرف ناهار یا شام به یکی از رستوران‌های نزدیک بازار مانند بورسا لوکانتاسی، فس کافه، حمدی، نار، اصلان، شارک کاهوه‌سی، بورچ، حاووضلو و ... مراجعه کنید.

 

مختصری درباره معماری بازار بزرگ استانبول

همانطور که در بخش‌های قبلی اشاره کردیم قدمت بازار بزرگ استانبول به قرن پانزدهم میلادی بر می‌گردد و یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده معروف جهان به شمار می‌رود. پنجره‌های بزرگ موجود در سقف و طاق‌های گنبدی شکل بازار بزرگ استانبول جلوه خاص و زیبایی به معماری این مرکز تجاری سرپوشیده و قدیمی بخشیده است.

مسافران ایرانی که به ترکیه سفر می‌کنند با قدم زدن در گرند بازار استانبول حسی شبیه قدم زدن در بازار‌های سنتی ایران را دارند. وجود آبخوری‌های زیبا و سنتی به جذاب‌تر شدن معماری کاپالی چارشی افزوده است. برای محافظت از بازار طولانی و بازار صندل به‌ عنوان دو ساختمان مجاور در بازار استانبول از دروازه‌های آهنی استفاده شده است.

بازار طولانی قدیمی یک ساختمان مستطیلی دارای چهار ورودی از شمال، جنوب، شرق و غرب بوده و بازار جدید صندل بِدستن نیز به شکل مستطیل و از 12 ستون سنگی تشکیل شده است. در واقع معماری منحصربه‌فرد و جذاب این بازار بزرگ باعث شد که در سال 2014 به ‌عنوان پربازدیدترین مرکز خرید دنیا معرفی شود.

 

مختصری درباره معماری بازار بزرگ استانبول

 

مکان های دیدنی نزدیک بازار بزرگ استانبول

در نزدیکی بازار بزرگ استانبول مکان های دیدنی و تاریخی زیادی وجود دارد. برخی از این مکان های دیدنی عبارتند از: مسجد سلیمانیه، دانشگاه استانبول، ستون کنستانتین، قنات والنس، بازار ادویه، مسجد شاهزاده و غیره.

 

مسجد سلیمانیه (Suleymaniye Mosque)

مسجد سلیمانیه یکی از مکان های دیدنی و زیبای نزدیک بازار بزرگ استانبول است که خواجه معمار سنان معمار بزرگ عثمانی آن را بالای یک تپه ساخته است. قدمت تاریخی این مسجد جامع به دوران عثمانی برمی‌گردد.

این مسجد از یک طاق عظیم با ارتفاع 53 متر و قطر 27.5 متر، چهار ستون، مناره‌های بلند، چند گنبد کوچک، پنجره‌های رنگارنگ و کاشی‌کاری ظریف با نقش‌های زیبا تشکیل شده است‌. آرامگاه معمار سنان، آرامگاه سلیمان اول به همراه آرامگاه همسر، دخترش و همچنین آرامگاه‌های سلیمان دوم و سوم در باغ پشت مسجد سلیمانیه قرار دارند.

 

دانشگاه استانبول (Istanbul University)

 

دانشگاه استانبول (Istanbul University)

 

دانشگاه استانبول یکی دیگر از مکان‌های جذاب و دیدنی نزدیک گرند بازار استانبول است که اکثر توریست‌ها هنگام سفر به ترکیه از آنجا نیز بازدید می‌کنند. این دانشگاه از بناهای تاریخی و قدیمی ترکیه به شمار می‌رود که در گذشته وزارت‌خانه جنگ ترکیه بود. به همین دلیل سبک ساخت و ساز محوطه ورودی دانشگاه به شکل نظامی است. سر در دانشگاه نیز به صورت یک طاق بسیار باشکوه ساخته شده است.

 

ستون کنستانتین (Column of Constantine)

ستون کنستانتین که به ستون اورمه (Orme) نیز معروف است با ارتفاع 35 متر با قرار گرفتن در وسط میدان چمبرلی از جاذبه‌های زیبای گردشگری نزدیک بازار سرپوشیده استانبول محسوب می‌شود. این ستون تاریخی را از سنگ سماق، سنگ‌های مصری، سنگ‌هایی به رنگ ارغوانی و قرمز ساخته‌اند‌. در گذشته مردم برای برگزاری آیین‌های مذهبی دین مسیحیت در اطراف ستون کنستانتین تجمع می‌کردند.

 

قنات والنس (Valens Aqueduct)

قنات والنس 375 سال پس از میلاد مسیح در دوران امپراطوری روم شرقی برای تأمین آب مورد نیاز استانبول ساخته شد و سال‌ها بعد معمار سنان این قنات را بازسازی کرد. در دوران امپراطوری عثمانی هم از این قنات استفاده می‌شد و منبع تأمین آب مردم استانبول به شمار می‌رفت. قرار گرفتن قنات والنس در کنار مسجد شاهزاده و عبور بلوار آتاتورک از بین طاق‌های آن جذاب‌ترین بخش قنات است.

 

بازار ادویه (misir carsisi)

 

بازار ادویه (misir carsisi)

 

بازار ادویه معروف به بازار مصری‌ها، ساخته شده در قرن 17 میلادی از دیدنی‌های نزدیک به بازار بزرگ استانبول است. در سال‌های قبل بازار ادویه شامل مغازه‌های ادویه‌‌فروشی بود که گیاهان دارویی، زعفران و ادویه‌های معطر می‌فروختند. با گسترش صنعت گردشگری و افزایش تعداد توریست‌های بازدید‌کننده از استانبول بعضی از مغازه‌های این بازار با تغییر کاربری اجناسی مانند آجیل، شیرینی، قهوه و غیره نیز می‌فروشند.

 

 مسجد شاهزاده (Sehzade / Prince’s Mosque)

مسجد شاهزاده یک مسجد زیبا و دیدنی است که در نزدیک بازار بزرگ استانبول قرار دارد. این مسجد به شاهزاده محمد فرزند ارشد سلطان سلیمان تعلق داشت. او پس از فوت در سن 22 سالگی در باغ مسجد شاهزاده به خاک سپرده شد. علاوه بر شاهزاده محمد چند پادشاه دیگر از امپراطوری عثمانی در آنجا دفن شده‌اند.

 

سخن پایانی

بازار بزرگ استانبول، بازاری سرپوشیده و سنتی است که به‌ عنوان یکی از هزاران جای دیدنی شهر زیبای استانبول، از شهرت جهانی برخوردار است. در این بازار انواع کالاها مانند فرش، پارچه‌های تزئینی، لوازم خانگی، پوشاک، ادویه‌جات، کیف و کفش چرمی، وسایل لوکس و غیره به فروش می‌رسد.

محال است توریستی به استانبول سفر کند و فرصت بازدید از کاپالی چارشی را از دست بدهد. تنوع بالای کالاهای عرضه شده، وسعت زیاد، وجود جاهای دیدنی و هتل‌های مختلف در نزدیک بازار و معماری بی‌نظیر و سنتی از دلایل مهم محبوبیت گرند بازار استانبول در بین گردشگران است.

امروزه تعداد بازارها و فروشگاه‌های مدرن در شهر استانبول روزبه‌روز در حال افزایش است اما هنوز هم میزان بازدید از بازار قدیمی کاپالی چارشی از بازارهای جدید بیشتر است. بنابراین، جای تعجب نیست که بازار بزرگ استانبول، یکی از برترین جاذبه های گردشگری جهان است!

در این مقاله نیز سعی کردیم بازار بزرگ استانبول را به طور کامل معرفی کنیم. امیدواریم مطالب ارائه شده، اطلاعات شما را درباره این بازار سرپوشیده و زیبای استانبول افزایش داده باشد. 

نظرات کاربران
تماس با پرشین استار
استانبول / آلانیا
info[at]persianstargroup.com
شرکت پرشین استار
اطلاع از پیشنهادهای ما

شرکت پرشین استار با هدف ایجاد فضایی امن و مطمئن جهت سرمایه گذاری و خرید ملک در ترکیه از سال ۲۰۱۰ و با کادری حرفه ای و با تجربه آغاز به فعالیت کرده است. خرید و فروش ملک در ترکیه، اخذ شهروندی و پاسپورت ترکیه، ثبت شرکت در ترکیه، راه اندازی کسب و کار در ترکیه، اخذ اقامت ترک ... یه از طریق خرید ملک، اخذ اجازه کار در ترکیه و مشاوره سرمایه گذاری در ترکیه بخشی از خدمات مجموعه پرشین استار می باشد. همکاران ما در شرکت پرشین استار آماده ارائه هرگونه مشاوره و راهنمایی صادقانه جهت انتخاب مناسب ترین گزینه ها برای خرید ملک با توجه به سلیقه و توانایی مالی مشتریان خود می باشند. ما به شما کمک می کنیم تا با خرید ملک در ترکیه، به خصوص خرید ملک در استانبول و خرید ملک در آلانیا، ضمن سرمایه گذاری هوشمندانه در کشوری با آینده ای بسیار روشن، فرصت زندگی در محیطی امن و متفاوت در تلاقی اروپا و آسیا را به خود و خانواده تان هدیه دهید. تنوع پروژه ها و املاک پرشین استار، به مشتریان اجازه می دهد تا بتوانند بهترین گزینه را برای خرید ملک به خصوص خرید آپارتمان در استانبول، خرید آپارتمان در آلانیا، خرید ویلا در استانبول و خرید ویلا در آلانیا آن هم با بهترین قیمت انتخاب کنند.

ادامه
Copyright @ 2020 Persian Star