ترکیه یک کشور اوراسیایی با جمعیت 84 میلیون نفری است که حدود 95 درصد خاک آن به قاره آسیا و 5 درصد باقی مانده آن به قاره اروپا تعلق دارد. در شمال این کشور دریای سیاه، در شمال شرقی آن ارمنستان، در قسمت شرق آن کشورهای آذربایجان و ایران قرار دارند. همچنین دیگر همسایگان این کشور عبارت هستند از عراق، سوریه، یونان و بلغارستان. پایتخت ترکیه آنکارا است و از مهمترین و بزرگترین شهرهای آن میتوانیم به استانبول اشاره کنیم.
به دلایل مختلفی از جمله آب و هوای متنوع و بسیار دلپذیر، وضعیت اشتغال مناسب، تنوع نژادی خوب و نزدیکی فرهنگ مردم ترکیه به فرهنگ مردم ایران، ترکیه هر ساله میزبان تعداد زیادی از مهاجران ایرانی است. یکی دیگر از دلایل این امر این است که ترکیه به نوعی پل ارتباطی ایران با قاره اروپا و غرب است.
اگر جزء آن دسته از کسانی هستید فکر مهاجرت ترکیه را در سر دارند، باید از این موضوع اطلاع داشته باشید که تعدادی از مشاغل مشخص شده در این کشور برای اتباع خارجی ممنوع محسوب میشود. این ممنوعیت فارغ از نوع اقامت شما بوده و برای تمامی افراد مهاجر مقیم این کشور یکسان است.
البته استثنائاتی نیز میتواند در این زمینه وجود داشته باشد و اتباع خارجی در صورت داشتن ریشه ترک میتوانند به صلاح دید مراجع قانونی در مشاغل مذکور مشغول به کار شوند. همچنین لازم به ذکر است که این ممنوعیت تا زمانی برای شما وجود دارد که شهروندی و پاسپورت کشور ترکیه را دریافت نکرده باشید. در صورت اخذ شهروندی ترکیه، شخص متقاضی حقوق یکسانی با دیگر شهروندان این کشور خواهد داشت و میتواند در تمامی شغلها مشغول به کار شود.
در ادامه با پرشین استار همراه باشید تا اطلاعات بیشتر را در مورد شغل های ممنوعه ترکیه برای خارجی ها ارائه کنیم.
لیست مشاغل ممنوع در ترکیه برای اتباع خارجی
بند اول ماده پانزده قانون اقامت و مسافرت اتباع کشورهای خارجی در ترکیه به صراحت اعلام میکند که " اتباع خارجی فقط میتوانند در مشاغل قانونی مشغول به کار شوند که طبق قوانین ترکیه برای آنها محدود نباشد."
از سال 1932 تا سال 2007 میلادی در ترکیه طبق قانون 4817 شغلهایی مانند: عکاسی، آرایشگری، سرایداری، خدمتکار، پرستار کودک، امور خدماتی منزل، دربان، خواننده، خدمتکار، تولیدی لباس، اشتغال در بورس، فروش کالاهای انحصاری دولت، شغلهای مربوط به حوزه سرگرمی، مشاوره، دامپزشکی، فروش کالای استوک، امور ساختمانی، صنایع دستی و علوم آزمایشگاهی برای شهروندان کشورهای دیگر ممنوع اعلام شد.
در سال 2007 میلادی قانون مذکور لغو شده و لیست مشاغل ممنوع در ترکیه برای اتباع خارجی به شکل دیگری در آمد. علاوه بر این شغلهای مربوط به خدمات و تکنسین هواپیما نیز به این لیست اضافه گشت.
1- مشاغل ممنوعه در حوزه سلامت برای اتباع خارجی کشور ترکیه
میتوانیم بگوییم که بیشترین تعداد شغل ممنوع برای اتباع خارجی در ترکیه، مشاغل مربوط به حوزه سلامت در این کشور هستند. قانون شماره 1219 کشور ترکیه اعلام میکند که شرط لازم برای انجام تمامی امور طبابت و پزشکی داشتن تابعیت این کشور است.
لازم به ذکر است که در اصلاحیه سال 2011 میلادی شغل پزشکی از لیست این مشاغل حذف شد. همچنین در همان سال مذکور و بر اساس قانون شماره 6283، شغل پرستاری در لیست مشاغل ممنوع باقی ماند. علاوه بر این بر اساس اصلاحیه ذکر شده آیین نامه تنظیم شرایط کار پرسنل مربوط به حرفههای بهداشت اتباع خارجی سایر کشورها در سال بعد صادر گردید.
در رشتههای دندانپزشکی و مامایی نیز الزام به داشتن شهروندی کشور ترکیه کماکان وجود دارد. به صورت مشابه در قانون شماره 6197 ترکیه نیز الزام به شهروندی ترکیه در رشتههای داروسازی، مسئولیت داروخانه و دامپزشکی از شروط لازم برای ورود به این مشاغل است.
استفاده از متخصصین خارجی در موسسههای بهداشتی و درمانی طبق قانون 663 ترکیه بلامانع است. این در حالی است که برای بیمارستانهای خصوصی قانونی مبنی بر شهروندی ترکیه برای شغل مدیر مسئول در این مراکز وجود دارد. بنابراین مشاغل ممنوع برای اتباع خارجی در حوزه سلامت به صورت خلاصه عبارت هستند از:
- پرستاری
- دندانپزشکی
- مامایی
- داروسازی
- مسئول داروخانه
- مدیریت بیمارستانهای خصوصی و دولتی
2- مشاغل ممنوعه در حوزه صنایع دریایی برای اتباع خارجی کشور ترکیه
از آن جایی که شغلهایی که با آبهای ترکیه در ارتباط هستند و به عبارتی صنایع دریایی این کشور به شمار میروند از دید دولت ترکیه مشاغل حساس محسوب میشوند و بنابراین تنها شهروندان این کشور میتوانند در مشاغل مذکور مشغول به کار شوند. این موضوع جزء قوانین اساسی کشور ترکیه بوده و طبق آن کاپیتان و خدمه کشتیها و قایقهای این کشور بایستی از شهروندان این کشور باشند. دیگر مشاغل این حوزه که برای اتباع سایر کشورهای خارجی ممنوع محسوب میشوند عبارت هستند از:
- صید صدف
- صید اسفنج دریایی
- صید مروارید
- صید مرجان
- غواصی و کاوشگری در دریا
- تور لیدری در دریا
- منشی و سایر خدمه کشتیهای ماهیگیری و تفریحی
3- مشاغل ممنوعه در حوزه دادگستری برای اتباع خارجی کشور ترکیه
به جرات میتوان گفت که تمامی مشاغل حوزه دادگستری به صورت کامل برای اتباع خارجی کشورهای دیگر ممنوع است. همچنین کارمندهای دفاتر اسناد رسمی و وکلائی که قصد کار به صورت آزادانه دارند نیز باید شهروند ترکیه باشند.
علاوه بر این حتی شخص متقاضی برای کارآموزی دفاتر اسناد رسمی نیز باید شرط شهروندی ترکیه را دارا باشد. همچنین مطابق قانون گمرک ترکیه، مشاور و دستیار گمرک این کشور نیز باید ترک تبار باشند. حتی مامورین امنیتی در موسسههای دولتی و خصوصی نیز برای فعالیت باید تبعه این کشور باشند. بنابراین مشاغل ممنوع در این حوزه به صورت خلاصه شامل موارد زیر میشود.
- وکیل
- قاضی
- دادستان
- کارمند دفتر اسناد رسمی
- کارگزار گمرک
- مشاور گمرک
- دستیار گمرک
- مشاغل امنیتی (پلیس، نگهبان و...)
- صنعت دفاعی
سخن پایانی
یکی از مسائل مهم که پیش از مهاجرت به ترکیه بایستی در نظر گرفت، در نظر گرفتن لیست مشاغل ممنوع برای اتباع کشورهای خارجی است. طبیعی است که در هر کشور یک سری مشاغل وجود دارند که از نظر استراتژیک و امنیتی از اهمیت بالایی برخوردار هستند که ترکیه نیز از این قانون مستثنی نیست. بنابراین بسیاری از شغلهای این کشور برای ایرانیان ممنوع است و از این جهت بهتر است پیش از اقدام به مهاجرت به این کشور، با مشاورین حاذق و کاربلد مشورت کنید.
ضمنا می توانید با استفاده از خدمات پرشین استار و خرید ملک در ترکیه و در پی آن اخذ پاسپورت ترکیه در مشاغل مدنظر خود بدون محدودیت به کار بپردازید.