ترکیه؛ کشوری اوراسیایی که دارای فرهنگی مرکب از شرق و غرب است. پایتخت این کشور آنکارا است و دولت حاکم بر آن دولتی سکولار است. ترکیه با کشورهای بلغارستان، ارمنستان، یونان، ایران، سوریه و گرجستان همسایه است. 95 درصد خاک آن جزء قاره آسیا و 5 درصد باقی مانده اروپایی است. جمعیت این کشور حدودا 84 میلیون نفر است و شهرهای مهم ان عبارتند از استانبول، آنکارا، بورسا، ازمیر، آنتالیا، قونیه و قیصریه.
میتوان گفت که امروزه جوانان بیشتر کشورهای دنیا با چالشی به نام خدمت سربازی روبهرو هستند. قوانین خدمت سربازی، سن و جنسیت مشمولین، طول مدت سربازی و... در هر کشور متفاوت است. ترکیه، همسایه غربی کشور ما نیز از این قاعده مستثنا نیست و جوانهای این کشور بایستی برای مدتی معین، به صورت اجباری این دوره را بگذرانند.
این موضوع برای متقاضیان شهروندی این کشور نیز مهم است. برای اطلاع بیشتر از قوانین و جزئیات خدمت سربازی در کشور ترکیه در ادامه با پرشین استار همراه باشید.
قوانین سربازی در ترکیه
در طول تاریخ دولت ترکیه اهمیت ویژهای به ساختار نظامی خود داده و ارتش این کشور همواره جزء برترین ارتشهای جهان محسوب شده است. تمامی شهروندان ذکور ترکیه به انجام خدمت سربازی ملزوم هستند. در گذشته مدت زمان سربازی در این کشور به اندازه یک سال بود اما امروزه مدت آن برای اشخاص دارای تحصیلات دانشگاهی به 6 ماه کاهش یافته است.
شخص با اتمام این دوره 6 ماهه میتواند 6 ماه بعدی را به صورت اختیاری و با حقوق ماهانه معادل 2 هزار لیر ادامه دهد. سربازانی که محل خدمتشان در استانهای هاتای، کلیس، غازیانتپ، ماردین، شیناک، حکاری، وان، آغری، شانلی اورفا و ایغدیر است مشمول دریافت هزار لیر حقوق مازاد هستند.
سه ماه اول دوره خدمت سربازی تحت عنوان دوره آموزشی شناخته میشود. حقوق دریافتی هر سرباز در کل مدت خدمت حدود 1600 لیر در هر ماه است. مرخصی استحقاقی هر سرباز در هر ماه دو روز بوده که در صورت دوری محل سکونت شخص تا محل خدمتش طول مدت مرخصی میتواند بیشتر نیز باشد. به سربازانی که محل سکونتشان حداکثر تا 800 کیلومتری محل خدمت است یک روز، بین 800 و 1600 کیلومتر دو روز و بیشتر از 1600 میلومتر فاصله سه روز مرخصی بیشتر داده میشود.
اشخاصی که پس از دوران تحصیل مدرسه، تحصیل را ادامه نمیدهند در صورتی که به سن 20 سالگی برسند مشمول اعزام به خدمت سربازی میشوند. مشمولانی که قصد ادامه تحصیل دارند تا پایان دوره تحصیلات دانشگاهی خود مشمول معافیت تحصیلی میشوند و خدمت سربازیشان به تعویق خواهد افتاد. پس از اتمام تحصیلات در مراکز آموزش عالی، شخص تا دو سال بعد از آن میتواند خدمت سربازی خود را به تعویق بیاندازد.
برای مثال کسی که در 26 سالگی از دانشگاه فارغ التحصیل شده است به مدت دو سال بعد از تاریخ فارغ التحصیلی کماکان مشمول معافیت تحصیلی است. البته لازم به ذکر است که فرد باید این معافیت تحصیلی را پس از فارغ التحصیلی خود در مراکز مورد نظر تمدید کند که در غیر اینصورت به عنوان سرباز فراری شناخته میشود.
سن سربازی در ترکیه
طبق قانونی که در 22 فوریه سال 2014 میلادی در آگهی روزنامه رسمی دولت منتشر شد، سن قانونی افراد برای اعزام به خدمت سربازی در ترکیه حداقل 21 سال و حداکثر 41 سال است. با توجه به صلاح دید ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه سن 41 را میتوان 5 سال افزایش و یا کاهش داد. سربازهای فراری در صورتی که سن بالای 41 نیز داشته باشند کماکان مشمول ادامه خدمت سربازی خود خواهند بود.
سربازی برای اتباع خارجی در ترکیه
از سوالاتی که ذهن متقاضیان اخذ اقامت کشور ترکیه را به خود مشغول کرده است، چگونگی قانون خدمت سربازی برای آنها است. طبق ماده 2 قانون 1111 نظام وظیفه عمومی کشور ترکیه، خدمت سربازی برای اتباع خارجی و همچنین پناهندگانی که شهروندی این کشور را اخذ میکنند بر حسب سن آنها مشخص میشود.
بر اساس قانون ذکر شده اشخاصی که دارای ملیتی غیر ترکیهای باشند و پس از سن 22 سالگی اقدام به اخذ شهروندی ترکیه کرده باشند، باید درصدد اثبات اتمام خدمت سربازی در کشور اصلی خود بر بیایند. در غیر این صورت باید در ترکیه خدمت سربازی خود را انجام دهند.
اشخاص با سن کمتر از 21 سال که شهروندی ترکیه را اخذ کردهاند میتوانند خدمت سربازی خود را در این کشور به مدت دو سال به تاخیر بیاندازند. حتی اگر شخصی در سن 20 سالگی وارد خاک ترکیه شده باشد و شهروندی ترکیه را در 30 سالگی اخذ کند مشمول اعزام به خدمت سربازی در این کشور خواهد بود.
چه کسانی از انجام خدمت سربازی در ترکیه معاف هستند؟
در صورتی که متقاضی اخذ شهروندی ترکیه اصلیتی از یکی از کشورهای ترک زبان نظیر آذربایجان، ترکمنستان، ازبکستان و قزاقستان داشته باشد، در صورتی که مدرکی دال بر انجام خدمت سربازی در کشور اصلی خود ارائه کند، از انجام خدمت سربازی در کشور ترکیه معاف خواهد شد.
طبق قوانین نظام وظیفه ترکیه افرادی که بیماریهای مزمن مبتلا هستند میتوانند خدمت سربازی خود را تا زمان بهبودی به تعویق بیاندازند. همچنین افرادی که به حکم قضایی محکوم هستند خدمت سربازیشان تا پایان دوران محکومیت به تعویق خواهد افتاد.
افراد محصل در مقطع دبیرستان تا 22 سالگی، محصل در مقطع کاردانی تا 25 سالگی، محصل در مقطع لیسانس تا 28 سالگی و مقاطع تحصیلات تکمیلی و ورزشکاران حرفهای تا سن 35 سالگی مشمول معافیت تحصیلی خواهند بود.
خرید خدمت سربازی در ترکیه
در ترکیه قانونی به نام خرید خدمت سربازی وجود دارد که آن هم به این صورت است که بنا به صلاحدید ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه در صورتی که سن مشمول بالای 22 سال باشد میتواند با پرداخت مبلغی معادل 37 هزار لیر ترکیه به دولت این کشور از اعزام به خدمت سربازی معاف شود.
به صورت کلی تمامی شهروندان مرد دارای سن بیشتر از 18 سال که مقیم خاک ترکیه هستند میتوانند از طرح خرید خدمت سربازی که در مقاطع زمانی مختلفی از جانب دولت این کشور ارائه میشود استفاده کنند. همچنین شهروندانی که دارای تابعیت دیگری غیر از ترکیه باشند میتوانند خدمت سربازی را با ارز خارجی انجام دهند.
در تاریخ دولت جمهوری ترکیه طرح فروش خدمت سربازی در سالهای 1987، 1992، 1999، 2011 و 2014 میلادی اجرا شده است. تعداد خریداران خدمت سربازی در این 5 دوره حدود 399 هزار نفر بوده است. در سال 1987 میلادی هجده هزار نفر، در سال 1992 میلادی سی و پنج هزار نفر، در سال 1999 میلادی هفتاد و دو هزار نفر، در سال 2011 میلادی شصت و نه هزار نفر و در سال 2014 میلادی دویست و چهار هزار نفر اقدام به خرید خدمت سربازی کردهاند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی بر ارائه توضیحات کاملی در مورد خدمت سربازی در ترکیه و قوانین آن داشتیم. به صورت خلاصه باید بگوییم که خدمت سربازی در کشور ترکیه یک دوره اجباری است که اشخاص ذکور بالای 21 سال مشمول آن میشوند. مدت این دوره در اصل 12 ماهه است اما برای افراد دارای تحصیلات دانشگاهی این مدت زمان به 6 ماه کاهش پیدا میکند.
اشخاص مقیم کشور ترکیه که اصالتی از کشورهای ذکر شده داشته باشند طبق شرایط گفته شده میتوانند از انجام خدمت سربازی در این کشور معاف شوند. در صورتی که خودتان یا فرزندتان مشمول خدمت سربازی در این کشور هستید و قصد خرید ملک در ترکیه را دارید پیشنهاد میشود که با کارشناسان پرشین استار در این زمینه مشورت کرده تا پس از ورود به خاک این کشور به مشکل دچار نشوید.