ترکیه، کشوری خوش آبوهوا با آدابورسوم نزدیک به کشورمان ایران، هرساله پذیرای مهاجران بسیاری است که رؤیای اخذ اقامت و تابعیت این کشور را در سر میپرورانند.
یکی از پرطرفدارترین روشهای اخذ اقامت ترکیه که این روزها ذهن بسیاری از زوجهای جوان ایرانی را به خود مشغول کرده است، اخذ اقامت ترکیه از طریق تولد فرزند است.
اگر میخواهید از جزئیات جدیدترین قوانین اخذ تابعیت ترکیه از طریق تولد فرزند آگاه شوید و با خیال راحت برای آینده خود و فرزندتان برنامهریزی کنید، لطفاً تا انتهای این مقاله با پرشین استار همراه باشید.
قوانین و شرایط اخذ تابعیت و اقامت ترکیه از طریق تولد
پیش از اینکه به قوانین و شرایط اخذ تابعیت و اقامت ترکیه از طریق تولد فرزند بپردازیم، لازم است به این نکته اشاره کنیم که کشورهای مختلف برای اعطای تابعیت به افراد از دو اصل پیروی میکنند: اصل خاک و اصل خون.
اصل خاک به این معناست که اگر نوزادی در خاک کشوری متولد شود، حتی اگر والدینش تبعه آن کشور نباشند، نوزاد بهعنوان تبعه و شهروند آن کشور به رسمیت شناخته میشود. اصل خون نیز به این معناست که اگر حداقل یکی از والدین نوزاد تابعیت کشور را داشته باشد، نوزاد نیز از بدو تولد تبعه آن کشور محسوب میشود.
بعضی از کشورها مانند ایران، شرط اعطای تابعیت به نوزاد را از روی تابعیت پدر میسنجند، اما کشورهایی هم هستند که اگر تنها یکی از والدین نوزاد (پدر یا مادر، تفاوتی ندارد) تبعه آن کشورها باشند، نوزاد را بهعنوان تبعه و شهروند آن کشور به رسمیت میشناسند؛ کشور ترکیه ازایندست کشورهاست.
طبق ماده ۶۶ قانون اساسی کشور ترکیه اگر پدر یا مادر نوزاد تبعه و شهروند ترکیه باشند، نوزاد از بدو تولد بهعنوان شهروند ترکیه به رسمیت شناخته میشود حتی اگر در خارج از خاک ترکیه متولد شده باشد؛ اما اگر پدر یا مادر نوزادی که در خاک ترکیه متولد شده هیچکدام شهروند ترکیه نباشند، نوزاد از بدو تولد شهروند ترکیه محسوب نمیشود. در این صورت والدین کودک لازم است مراحلی قانونی طی کنند تا فرزند آنها بتواند تابعیت ترکیه را کسب کند.
اگر نوزاد از والدینی متولد شده باشد که هیچیک شهروند ترکیه نیستند، والدین موظف هستند وضعیت اقامت فرزندشان را در کشور ترکیه مشخص کنند. بدین منظور لازم است در اسرع وقت و حداکثر تا ۳۰ روز پس از تولد نوزاد، به اداره امور جمعیت و ثبتاحوال ترکیه مراجعه نموده و تولد فرزند خود را به ثبت برسانند. تولد نوزاد لازم است در اداره مهاجرت استان نیز به ثبت برسد.
کشور ترکیه پس از گذشت ۶ ماه، گواهی تولد برای نوزاد صادر میکند. نوزاد با داشتن گواهی تولد در خاک ترکیه، اجازه اقامت در کشور ترکیه را به دست میآورد. والدین پس از صدور گواهی تولد نوزاد موظف هستند وضعیت اقامت خود را نیز در کشور ترکیه مشخص کنند تا بتوانند بهصورت قانونی در ترکیه زندگی کنند.
لازم به ذکر است که اقامت و تابعیت دو مقوله متفاوت هستند. اقامت ترکیه به معنای اجازه زندگی و اشتغال در کشور ترکیه است، بدون داشتن شناسنامه ترکیهای، بدون داشتن حق رأی و بدون اجازه اشتغال در یک سری مشاغل خاص؛ اما تابعیت ترکیه به معنای برخورداری کامل از حقوحقوق شهروندی ترکیه، داشتن شناسنامه ترکیهای، داشتن حق رأی و سایر مزایای شهروندی ترکیه است.
.jpg)
نوزادی که در خاک ترکیه متولد میشود اقامت ترکیه را به دست میآورد، اما برای اخذ تابعیت ترکیه لازم است پس از رسیدن به سن قانونی (۱۸ سالگی) نسبت به اخذ تابعیت و شناسنامه ترکیهای اقدام کند. بدین منظور لازم است که:
- پیش از درخواست شهروندی به مدت ۵ سال در خاک ترکیه اقامت داشته باشد.
- نشان دهد که قصد اقامت در کشور ترکیه را دارد.
- خطری برای بهداشت عمومی جامعه نداشته باشد.
- اخلاقگرا و قانونمند باشد.
- به زبان ترکی مسلط باشد.
- درآمد کافی داشته باشد و از پس مخارج زندگی خود و افراد دیگری که تحت سرپرستی وی هستند برآید.
- امنیت ملی ترکیه را تهدید نکند.
مدارک لازم برای اخذ تابعیت و اقامت ترکیه از طریق تولد
والدین نوزادی که در خاک ترکیه متولد شده است، جهت اخذ اقامت فرزندشان لازم است به اداره امور جمعیت و ثبتاحوال ترکیه مراجعه نموده و:
- مدارکی دال بر اقامت خود در ترکیه ارائه کنند.
- اصل و کپی مدارک شناسایی (گذرنامه) خود، سند ازدواج/طلاق خود و گواهی تولد نوزاد صادره از طرف بیمارستان را ارائه کنند.
- فرم درخواست اقامت در ترکیه را برای نوزاد تکمیل کنند.
- هزینه ثبت مشخصات نوزاد را بپردازند.
فردی که در خاک کشور ترکیه از والدینی غیر ترک متولد شده باشد، پس از رسیدن به سن قانونی و در صورت دارا بودن شرایط شهروندی ترکیه (که بالاتر ذکر گردید)، میتواند با ارائه مدارک زیر جهت اخذ تابعیت ترکیه اقدام کند:
- مدارک شناسایی و هویتی (شناسنامه و گذرنامه)
- جواز اقامت در کشور ترکیه
- ۴ عکس پرسنلی مربوط به ماه جاری
- تأییدیه میزان درآمد ماهیانه
- مدرک تسلط به زبان ترکی
- مدارک شناسایی کامل همسر و فرزندان (درصورتیکه ازدواج کرده و بچهدار شده باشد)
مدارک لازم برای ثبت تولد در کنسولگری
والدین نوزادی که در خاک ترکیه متولد شده است، پس از ثبت تولد فرزند خود در اداره امور جمعیت و ثبتاحوال ترکیه، میتوانند به کنسولگری ایران در خاک ترکیه مراجعه نموده و مدارک شناسایی ایرانی نوزاد را نیز دریافت کنند. مدارک لازم برای اخذ شناسنامه ایرانی نوزاد عبارتاند از:
- مدارک شناسایی و هویتی والدین
- گذرنامه والدین
- سند ازدواج/طلاق والدین
- گواهی تولد نوزاد صادره از طرف بیمارستان
- تکمیل فرمهای مربوطه
- پرداخت هزینههای مربوطه
تابعیت مضاعف در اخذ تابعیت ترکیه از طریق تولد
.jpg)
تابعیت مضاعف به معنای دارا بودن حق شهروندی بیش از دو کشور است. بعضی از کشورها مانند ایران، تابعیت دوم شهروندان خود را به رسمیت نمیشناسند و بعضی از کشورها نیز تنها به این شرط به افراد متقاضی حق شهروندی میدهند که تابعیت قبلی خود را ترک گفته باشند. خوشبختانه کشور ترکیه ازجمله کشورهایی است که تابعیت مضاعف را به رسمیت میشناسد. معنایش این است که اگر نوزادی از والدین ایرانی در خاک ترکیه متولد شود، این نوزاد میتواند علاوه بر داشتن تابعیت و حق شهروندی کشور ایران، تابعیت و حق شهروندی کشور ترکیه را نیز اخذ کند.
شرایط نامگذاری فرزند متولد شده در ترکیه
اگر والدین نوزاد شهروند ترکیه باشند، پدر نوزاد اجازه دارد نامی برای او انتخاب کند. اگر پدر نتواند نامی برای نوزاد انتخاب کند یا اجازه انتخاب نام را به مادر بدهد، مادر میتواند برای نوزاد نامی انتخاب کند. اگر یکی از والدین شهروند ترکیه بوده و دیگری خارجی محسوب شود، والدین این حق را دارند که دو نام برای فرزند خود انتخاب کنند.
هزینههای زایمان و تولد فرزند در ترکیه
بسته به اینکه شهروند یا مقیم ترکیه باشید یا نباشید و بیمه درمانی داشته یا نداشته باشید، هزینههای زایمان بسیار متفاوت است. اگر بیمه درمانی داشته باشید، میتوانید زایمان طبیعی را در بیشتر بیمارستانهای دولتی ترکیه بهصورت رایگان انجام دهید؛ اما اگر بیمه درمانی نداشته باشید، ناچارید هزینه زایمان را از جیب خود پرداخت کنید.
هزینه زایمان بسته به اینکه بخواهید از خدمات بیمارستان دولتی یا خصوصی استفاده کنید، متغیر است. هزینه زایمان طبیعی معمولاً بیش از ۲۰۰۰ لیر و هزینه زایمان به روش سزارین نیز معمولاً بیش از ۵۰۰۰ لیر است که البته بسته به شهر محل سکونت و نوع بیمارستانی که انتخاب میکنید متغیر است.
مزایا و امتیازات زندگی و اقامت در ترکیه
بدون شک زندگی در ترکیه با مزایایی همراه است. مزایایی که بسیاری از هموطنانمان را به اقامت در این کشور و بنا نهادن آیندهای بهتر برای خود و فرزندانشان ترغیب میکند. با اقامت در کشور ترکیه، شما میتوانید:
- در کشوری خوش آبوهوا با آدابورسوم نزدیک به کشورمان ایران زندگی کنید.
- حساب بانکی افتتاح کنید و به سیستم بانکی بینالمللی دسترسی داشته باشید.
- کالاهای مورد نیاز خود را بهراحتی از هر جای دنیا بهصورت اینترنتی سفارش دهید و درب منزلتان تحویل بگیرید.
- بدون کوچکترین نگرانی از تحریمها، کسبوکاری بینالمللی راه بیندازید و درآمد دلاری کسب کنید.
- در دانشگاههای معتبر ترکیه با شهریهای مقرونبهصرفه تحصیل کنید و آینده شغلی خود و فرزندانتان را تأمین کنید.
- قدرت خرید بالاتری داشته باشید و به نسبت حقوقی که دریافت میکنید، رفاه و آرامش بیشتری داشته باشید.
- با خیال آسودهتری سرمایهگذاری کنید و از بابت امنیت مالی خود مطمئنتر باشید.
- با هزینهای مقرونبهصرفه صاحب ملک شخصی شوید.
- از کشورهای اروپایی و امریکا راحتتر ویزا بگیرید.
- در صورت اخذ تابعیت و گذرنامه کشور ترکیه، به 110 کشور جهان بدون ویزا سفر کنید.
- به دوستان و آشنایانتان در ایران بهراحتی سر بزنید و طعم غربت را نچشید.
سخن پایانی
.jpg)
اخذ اقامت و تابعیت کشور ترکیه، آرزوی بسیاری از هموطنان عزیزمان است. با توجه به نزدیک بودن کشور ترکیه به ایران و امکان مسافرت به این کشور بدون نیاز به دریافت ویزا و با توجه به مزایای متعدد زندگی در ترکیه، این آرزو منطقی به نظر میرسد.
با نکاتی که در این مطلب آموختید، بسیار بهتر میتوانید شرایط کشور ترکیه را برای آینده خود و فرزندانتان ارزیابی کنید و در زمینۀ اخذ تابعیت و اقامت از طریق تولد فرزند در ترکیه آگاهانهتر تصمیم بگیرید.
توصیه میکنیم پیش از اخذ تصمیم نهایی، همه جوانب را بسنجید، با افراد آگاه و افرادی که پیشتر مسیر مشابهی را طی کردهاند مشورت کنید و در نهایت بهترین تصمیمی را که به نفع حال و آینده شما و فرزندان است بگیرید. آرزوی ما، رشد و موفقیت شماست.