طی سالهای اخیر خرید ملک در ترکیه در میان ایرانیان رواج بسیاری یافته است. با توجه به افزایش روزافزون قیمت ملک در ترکیه، خرید ملک علاوه بر سرمایهگذاری به یکی از روشهای اخذ اقامت این کشور نیز تبدیل شده است. هر چه قیمت ملک خریداری شده بالاتر باشد مدت زمان انتظار برای دریافت اقامت نیز کوتاهتر خواهد شد.
با وجود این، برای انتخاب بهتر با توجه به شرایط خریدار، توجه به برخی از هزینههای جانبی خرید ملک در ترکیه مثل عایدات یا شارژ ساختمان در بدو امر ضروری به نظر میرسد. به همین دلیل در این مطلب از وبلاگ پرشین استار اطلاعاتی در زمینه عایدات یا شارژ ساختمان در ترکیه ارائه خواهیم داد.

عایدات یا شارژ ساختمان در ترکیه
در ترکیه نیز همچون ایران و سایر کشورهای جهان خرید ملک برخی از هزینههای جانبی را شامل می شود؛ همچون هزینه گزارش ارزیابی، هزینه های نقل و انتقال اسناد ملکی، هزینه آژانس املاک و مستغلات، مالیات ملک، بیمه املاک و زلزله، هزینه وصل آب و برق، هزینه وکیل و هزینه نگهداری یا همان عایدات و شارژ ساختمان (Aidat).
همان طور که اشاره شد، یکی از این هزینهها عایدات یا شارژ ساختمان است. امروزه آشنایی با این هزینهها و از جمله عایدات می تواند در تصمیم و انتخاب ملک مناسب خریدار تأثیرگذار باشد. بدیهی است که این هزینهها در هر کشور متناسب با وضعیت اقتصادی کلی و حاکم بر جامعه و عرف و فرهنگ مردم آن کشور تعریف میشود که متفاوت از سایز کشورها است. مثلا قوانین ملکی در ترکیه ضمانت اجرایی قویتری دارند و همه افراد ملزم به رعایت و پرداخت هزینههای مربوطه هستند که این شرایط با وضع موجود در ایران بسیار متفاوت است.

عایدات یا شارژ شاختمان مبلغی است که در ازای خدمات و امکانات موجود در واحدهای مسکونی و کل ساختمان پرداخت میشود. خدماتی مثل هزینه نگهبانی، حراست، نظافت، باغبانی و مدیریت فضای سبز مجموعه، مدیریت و به روز رسانی فضاهای ورزشی مانند سالن بدنسازی، سونا و استخر (روباز، سرپوشیده یا هر دو)، زمین تنیس و بسکتبال، زمین بازی کودکان، سالن سینما، اتاق مهمان، آمبولانس اختصاصی و مانند اینها. واضح است که همه مجموعههای مسکونی همه این امکانات را با هم ندارند و فقط برخی از مجتمعها در نقاط خاص و گران قیمت استانبول واجد همه این امکانات و شرایط هستند.
رقم بهای عایدات ساختمان در ترکیه با توجه به متراژ واحدهای مسکونی، کیفیت ملک و سن بنا، خدمات و امکانات موجود در ساختمان و لوکیشن ساختمان از متری 4 تا 110 لیر محاسبه میشود. این رقم در جلسات انجمن مالکان (Site Yönetimi) مجموعه تعیین و تصویب و ابتدای هر سال نیز مبلغی به آن اضافه میشود.
در ترکیه خلاف ایران هزینه شارژ ساختمان مشمول قبض آب، گاز و اینترنت نمی شود و هر واحد مسکونی قبضی جداگانه برای هر یک از این قبوض دریافت میکند؛ اما با این حال، در برخی از مجتمعهای مسکونی، مدیریت ساختمان قبض آب گرم، اینترنت و گاز را بر حسب مصرف هر واحد محاسبه و با هزینه عایدات آن واحد جمع میبندد.
از دیگر نکات مهم، لزوم و اجبار پرداخت عایدات توسط ساکنان تمام واحدهای مسکونی است؛ ساکن نبودن مالک یا مستأجر دلیلی بر نپرداختن یا تخفیف در میزان قیمت شارژ ساختمان نیست.

برای نمونه هزینه عادیات در سال 2021 در استانبول را میتوان به 4 دسته تقسیم کرد:
- هزینه عایدات ماهانه برای آپارتمانهای معمولی در سطح شهر و محلات معمولی یا ساختمانهای واقع شده در معابر اصلی شهر مانند باغچه شهیر: 50-100 لیر
- هزینه عایدات در مجتمعهای مسکونی با امکانات اندک مثل نگهبانی و حراست، فضای سبز، استخر روباز برای استفاده همه ساکنان، سالن بدنسازی کوچک با دستگاههای ساده و مانند اینها: 100-200 لیر
- مجتمعهای مسکونی واقع شده در محلات بالای شهر با امکانات لوکس: 300-500 لیر
- مجموعههای مسکونی سوپر لوکس با امکانات فوقالعاده: تا 40000 لیر
با توجه به وجود قوانین ثابت و بدون تغییر در امور ملکی ترکیه، هزینههای جانبی خرید ملک از جمله عایدات در این کشور گاه با قیمت خود ملک برابری میکند؛ بنابراین خریداران هنگام انتخاب ملک باید به این شرایط و هزینهها توجه کرده و مطابق با شرایط خود خرید کنند.
بسیاری از افراد که قصد اقامت سالانه در ترکیه را ندارند و مدت حضور ایشان در این کشور محدود به چند ماه در سال خواهد بود، هنگام خرید میتوانند ملکی با امکانات سادهتر و محدودتر یا حتی بدون امکانات در محلات معمولی و معابر اصلی شهر خریداری کنند تا هزینه عایدات آنها منحصر به خدماتی در حد نظافت ساختمان و مانند آن گردد. به طور کلی امکاناتی مثل استخر، نگهبانی، حراست و سیستم امنیت عادیات ساختمان را افزایش میدهد.

چند توصیه مهم در زمینه شارژ ساختمان
پس از انتخاب ملک و خرید یا اجاره، ساکن یا ساکنان واحد مسکونی مؤظف به پرداخت ماهیانه عایدات هستند؛ در بیشتر ساختمانها عایدات ساکنان خارجی به صورت سالیانه دریافت میشود. همچون ایران دریافت رسید پرداخت از سرایدار یا مدیر ساختمان ضروری بوده و بهتر است مالک یا مستأجر از ثبت پرداخت شارژ ساختمان مطمئن شود.
توجه به این نکته نیز مهم است که در صورت عدم پرداخت عایدات، قوانین ملکی این کشور اختیارات قانونی به مدیر یا مدیران ساختمان برای اقدام قانونی جهت دریافت این مبلغ دادهاند.

در مجتمعهای مسکونی بزرگ وظیفه تعیین و تصویب هزینه عایدات، مدیریت و نظارت بر امکانات، خدمات و فضاهای عمومی مجموعه، مدیریت مالی و دریافت عایدات و دیگر هزینهها احتمالی ساختمان بر عهده واحد یونتیم است؛ یونتیم عبارت است از دفتری در ساختمان برای مدیریت امور که از هنگام ساخت تا بهرهبرداری و پس از آن در پروژه حضور دارند.
یونتیمها شرکتهای رسمی متخصص در امور مدیریتی ساختمان هستند که با مجوز دولتی در این حوزه فعالیت میکنند. ادامه حضور یونتیم در هر مجموعه مسکونی به یکی از نقاط قوت ساختمان و عاملی بر افزایش بهای ملک و دیگر هزینههای جانبی از جمله عایدات تبدیل شده است.
هزینه دپوزیت در ترکیه
یکی از تفاوت های قوانین ملکی ترکیه و ایران هزینه دپوزیت است؛ دپوزیت، نوعی وجه ضمانت تخلیه ساختمان است که مستأجر به صاحبخانه میپردازد. خلاف ایران در ترکیه پرداخت رهن یا پول پیش اجاره مرسوم نیست و مبلغ توافقی بین طرفین قرارداد به مالک پرداخت میشود. هزینه دپوزیت برای خانه های معمولی، مبلغی معادل یک ماه اجاره و برای خانه های مبله، مبلغی معادل دو ماه اجاره است . لازم به ذکر است که هزینه دپوزیت در پایان قرارداد به مستأجز باز گردانده خواهد شد.

سخن پایانی
چنان که یاد شد تمایل ایرانیان برای سرمایهگذاری از طریق خرید ملک در ترکیه در حال افزایش است؛ بسیاری از هموطنان برای اخذ اقامت دائم یا موقت این کشور، به سوی خرید خانه در ترکیه سوق پیدا میکنند؛ لازم است بدانید علاوه بر هزینههای خرید و اقامت، هزینههای جانبی خرید ملک از جمله عایدات یا شارژ ساختمان در ترکیه نیز وجود دارد.
در این مقاله سعی شد اطلاعاتی را در رابطه با شارژ یا عایدات ساختمان در ترکیه در اختیارتان قرار دهیم. با توجه به همه نکات یاد شده، تحقیق و بررسی شرایط پیش از هر اقدامی ضروری به نظر میرسد؛ شرایط و مدت زمان اقامت خریدار طی سال در ترکیه، معیار مناسبی برای تعیین انتخاب ملک با توجه به بودجه و قدرت مالی او به شمار میآید.