همانطور که میدانید در حال حاضر ترکیه یکی از کشورهایی است که قدرت علمی قابل توجهی دارد و دارای دانشگاههای دولتی و خصوصی بسیاری است. این عامل و همچنین نزدیک بودن به ایران و رشد اقتصادی و صنعتی در این کشور، موجب شده تا عده زیادی از دانشجویان ایرانی، قصد داشته باشند این کشور را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنند.
یکی از دغدغههای این دسته از دانشجویان این است که پس از تحصیل در این کشور چطور میتوانند مجوز اقامت خود را برای زندگی و کار، دریافت نمایند و یا قوانین مربوط به اخذ اقامت پس از تحصیل در این کشور چگونه است و چه روشهایی دارد. بنابراین در این مطلب از وبلاگ پرشین استار قصد داریم به بیان نکاتی پیرامون شرایط اخذ اقامت پس از تحصیل در این کشور بپردازیم.
قوانین مربوط به اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه
بسیاری از دانشجویانی که در دانشگاههای مختلف ترکیه تحصیل میکنند علاقه دارند پس از پایان یافتن دوران تحصیل خود بتوانند مجوز اقامت خود را دریافت کنند و به کار و زندگی در این کشور مشغول شوند. دولت ترکیه نیز از به کارگیری این دسته از دانشجویان استقبال کرده، اما بدین منظور، قوانینی را نیز برای این افراد در نظر گرفته است.
لازم است بدانید که دانشجویانی که از دیگر کشورها در دانشگاههای ترکیه مشغول به تحصیل شدهاند و دوران تحصیل خود را سپری کردهاند اجازه دارند تا در حین تحصیل هم کار کنند. همچنین این دسته از دانشجویان قادر خواهند بود پس از تمام کردن دوران تحصیل خود در دانشگاههای دولتی و یا خصوصی کشور ترکیه، به مدت یک سال اقامت خود را تمدید کنند و در این مدت زمان به جستجوی شغل مناسب اقدام نمایند.
اما این نکته را نیز در نظر داشته باشید که تمامی افرادی که تمایل دارند در کشور ترکیه به کسب و کار مشغول شوند باید حتما مجوز قانونی برای کار در این کشور را اخذ نموده باشند. به طور معمول یافتن شغل مناسب در این کشور برای آن دسته از دانشجویانی که زبان ترکی را به خوبی میشناسند بسیار آسانتر از سایرین است؛ چرا که بسیاری از کارفرمایان در این کشور به استخدام افرادی دست میزنند که به این زبان تسلط کافی دارند.

روشهای اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه
دریافت ویزای کاری، سرمایه گذاری و یا خرید ملک و مستغلات در کشور ترکیه، ثبت یک شرکت و همچنین ازدواج با تبعه ترک در حین تحصیل و یا پس از آن از جمله روشهای اخذ اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه است.
یکی از روشهای اصلی اقامت پس از تحصیل در این کشور، تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کاری است. لذا در صورتی که پس از تحصیل در ترکیه قصد اقامت در این کشور را داشته باشید باید نسبت به اخذ ویزای کاری در این کشور اقدام نمایید.
شرایط اصلی انجام این کار این است که بتوانید یک پیشنهاد شغلی مناسب از سمت یک کارفرمای ترک دریافت نمایید و یا درخواستی از وزارت کار و تامین اجتماعی این کشور داشته باشید. در این صورت میتوانید در ابتدا یک ویزای کاری موقت دریافت نمایید که مدت اعتبار آن یک سال است. پس از این که توانستید در مدت زمان 5 سال در این کشور به کسب و کار مشغول شوید میتوانید ویزای کاری مستقل در کشور ترکیه را به دست آورید. بدین ترتیب پس از گذراندن 8 سال دوران کاری در این کشور خواهید توانست ویزای کاری دائمی خود را به دست آورید.
دیگر روش دریافت اقامت پس از تحصیل در این کشور سرمایه گذاری و یا خرید ملک و ثبت شرکت است. اما باید این نکته را اثبات کنید که توان مالی کافی برای سرمایه گذاری دارید و همچنین به اثبات این نکته بپردازید که سرمایه گذاری و کارآفرینی شما در این کشور تاثیرات مثبتی بر اقتصاد ترکیه خواهد داشت. میزان سرمایه لازم برای انجام این کار، بسته به نوع سرمایه گذاری و شرکت مورد نظر متفاوت است.

ازدواج با تبعه ترک حین تحصیل و یا پس از آن نیز از دیگر روشهای دریافت اقامت در کشور ترکیه است. اما برای دریافت اقامت از این طریق نیز لازم است حتما به ارائه برخی از مدارک اقدام کنید و به اثبات ازدواج خود اقدام نمایید.
مزایای اقامت پس از تحصیل در ترکیه
اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه مزایای بیشماری دارد که در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره خواهیم کرد:
- نرخ بیکاری در کشور ترکیه نسبت به همسایگان شرقی خود بسیار پایینتر است. بنابراین دانشجویانی که از دانشگاههای این کشور فارغ التحصیل میشوند فرصت مناسبی برای پیدا کردن شغل خواهند داشت.
- میزان درآمد در کشور ترکیه به طور متوسط از همسایگان خود بالاتر است. این میزان با توجه به نوع شغل افراد و همچنین سطح تحصیلات دانشجویان نیز متفاوت است.
- لازم است بدانید که دانشجویانی که در این کشور پس از تحصیل اقامت خود را دریافت میکنند از امنیت نسبتا بالایی نیز برخوردار خواهند شد.
- مسکن ارزان قیمت و همچنین هزینه پایین مربوط به تامین مواد غذایی و حمل و نقل آسان نیز از دیگر مزایای اقامت پس از تحصیل در ترکیه است.

مدارک مورد نیاز برای ویزای کاری در ترکیه
همانطور که گفته شد یکی از روشهای اصلی برای دریافت اقامت در کشور ترکیه، دریافت ویزای کاری است. برای این منظور لازم است متقاضیان، برخی از مدارک را ارائه دهند. از جمله این مدارک میتوان به دفترچه اقامت، ارائه برگه اقامت و یا پاسپورت، یک قطعه عکس، کد ملی جمهوری ترکیه که از سوی اداره امنیت این کشور صادر میگردد و به طور ویژه مخصوص تبعههای خارجی و متقاضی کار است، اشاره کرد.
همچنین لازم است متقاضیان اقامت در این کشور برای دریافت ویزای کاری، برگه درخواست کار و پیشنهاد کاری از جانب کارفرمای ترک را نیز ارائه دهند. تحویل مدارکی برای تایید صحت پیشنهاد کاری و نیز برگه درخواست الکترونیکی ضرورت دارد. پس از ارائه این مدارک لازم است مدارک شرکتی که درخواست کار شما را تایید کرده است از طرف اداره کار و امور اجتماعی ترکیه تایید شود. آدرس ایمیل کارفرما و کد رمز دولتی وی نیز باید ارائه گردد.
لازم به ذکر است که حداقل مدرک تحصیلی مورد نیاز برای دریافت ویزای کاری در این کشور دیپلم است.
شرایط کار حین تحصیل در ترکیه
دانشجویانی که از دیگر کشورها برای تحصیل به ترکیه آمدهاند میتوانند برای دستیابی به اهدافی مانند کسب تجربه بالاتر، افزایش یافتن مهارت و همچنین تامین بخشی از مخارج و هزینههای زندگی خود در این کشور، به کار مشغول شوند. اما لازم است بدانید که در کشور ترکیه، دانشجویانی که در مقطع کارشناسی و یا کاردانی هستند در حین تحصیل، اجازه کار کردن ندارند.

دانشجویانی که در دوران تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکترا) به سر میبرند میتوانند به صورت پاره وقت در حدود 20 ساعت در هفته کار کنند. همچنین از میان دانشجویان آن دسته از افرادی که بورسیههای تحصیلی کشور ترکیه را دریافت نمودهاند میتوانند به عنوان پژوهشگر در پروژههای علمی دانشگاه به کار مشغول شوند. برخی از دانشجوبان نیز میتوانند در تدریس و تحقیق و یا تجزیه و تحلیل آماری به اعضای هیات علمی دانشگاه محل تحصیل خود در ترکیه کمک کنند.
دانشجویانی که به زبان انگلیسی آلمانی، فرانسوی، روسی و ... تسلط دارند میتوانند به کار تدریس و ترجمه نیز مشغول شوند و یا در رستورانها، مراکز خرید و یا پمپ بنزین کار کنند و یا در هتلها و مراکز تفریحی و گردشگری در کشور ترکیه، کسب و کاری برای خود دست و پا کنند.
شرایط کار پس از تحصیل در ترکیه
یکی از دغدغههای اساسی دانشجویانی که در دانشگاههای ترکیه تحصیل میکنند یافتن کار مناسب پس از گذراندن دوران تحصیل است. برای انجام این کار لازم است دانشجویانی که قصد یافتن شغل دارند در ابتدا فرصتهای کاری مناسب با رشته تحصیلی خود را در اینترنت جستجو کنند. برای این منظور لازم است این دسته از افراد، یک رزومه خوب داشته باشند. این رزومه شامل اطلاعات تحصیلی دانشجوی مورد نظر، تجارب کاری وی، تسلط به زبان و مهارتهای دیگر است.
لازم است این نکته را نظر داشته باشید که بسیاری از شرکتهای موجود در کشور ترکیه به زبان انگلیسی صحبت میکنند و یا زبان برخی از آنها آلمانی، اسپانیایی، فرانسوی و ... است. این عامل به طور حتم در نحوه استخدام آنها اثر گذار خواهد بود.

پس از این که دانشجوی مورد نظر رزومه خود را به این شرکتها ارسال نمود از وی دعوت میشود تا در مصاحبه، شرکت کند. لازم به ذکر است که در کشور ترکیه، میزان تقاضا برای تدریس زبان انگلیسی بسیار زیاد است. همچنین کسب و کارهای مربوط به توریسم و گردشگری نیز میتوانند پس از تحصیل به شغل مناسبی در این کشور دست یابند.
جمع بندی
در حال حاضر کشور ترکیه به لحاظ اقتصادی و آموزشی در شرایط قابل قبولی واقع شده است؛ بنابراین یکی از کشورهایی است که دانشجویان زیادی از کشور ایران آن را به عنوان مقصد تحصیل خود انتخاب میکنند و قصد دارند پس از تحصیل در این کشور به کسب و کار اقدام نمایند و یا در این کشور زندگی کنند.
در این مقاله سعی شد شرایط اقامت در کشور ترکیه پس از طی کردن دوران تحصیل، مورد بررسی قرار بگیرد و قوانین مربوط به اخذ اقامت در این کشور و همچنین مزایای انجام این کار و روشهای اخذ اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه بیان شود و شرایط کار در حین تحصیل و پس از آن در این کشور مورد بررسی قرار بگیرد.
امیدواریم توانسته باشیم به سولات شما در حوزه اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه پاسخ داده باشیم.