جذاب، شگفتانگیز و کاملاً متفاوت؛ این کلمات تنها کلماتی هستند که میتوانند تحصیل در ترکیه را به خوبی توصیف کنند. تقاطع شرق و غرب این کشور، آن را به مقصدی پرطرفدار برای توریستها و دانشجوها تبدیل کرده است. زیرا، بخشی از ترکیه در قاره آسیا قرار دارد و بخش دیگری از آن جزء اروپا محسوب میشود. همین مسئله میتواند فرصتهای طلایی بسیاری را برای محصلان ایجاد کند.
تعداد دانشجویان بینالمللی که تحصیل در ترکیه را انتخاب کردهاند، از سال تحصیلی 2015 و 2016 میلادی تا به امروز افزایش چشمگیری داشته است. در حال حاضر 650000 دانشجوی خارجی در این کشور برای دریافت مدرک دانشگاهی خود تلاش میکنند. این تعداد دانشجو نشاندهنده اهمیت ترکیه در حوزه آموزشی است که آن را به مقصدی برای آموزش عالی تبدیل کرده است.
امروزه تحصیل در ترکیه مزایای بسیاری دارد. زیرا دولت این کشور تصمیم گرفته با گسترش بازار کار، 350000 دانشجوی بینالمللی را به کار بگیرد. همچنین، ترکیه یکی از مقاصد توریستی اصلی جهان است، به طوریکه سالانه 40 میلیون گردشگر خارجی به آن سفر میکنند. این مسئله باعث شده، بازار کار این کشور روز به روز توسعه یابد.
اگر تصمیم دارید برای ادامه تحصیلات خود تحصیل در ترکیه را انتخاب نمایید، این مطلب که توسط پرشین استار ارائه شده را به طور کامل مطالعه کنید تا به پاسخ سوالات خود در رابطه با این موضوع دست یابید.
چرا ترکیه را برای ادامه تحصیل انتخاب کنیم؟
برای تحصیل در ترکیه دلایل منطقی و بسیاری وجود دارد. در این قسمت 10 دلیل از علل مهم انتخاب این کشور را برای ادامه دادن تحصیلات بیان خواهیم کرد:
1. فرصتی برای آموزش عالی باکیفیت
تحصیل در ترکیه میتواند در دستیابی به مدارک تحصیلی ارزشمند شما را یاری کند. این کشور با نرخ 94.2 درصد، دومین کشور در جهان است که میتوان از طریق آن به آموزش عالی باکیفیت دسترسی داشت. در ترکیه آموزشهای آکادمیک از پروسه بولونیا که روشی اجرایی در سراسر اروپا است، پیروی میکنند. گزارشات نشان میدهند، این کشور توانسته نمره 5 از 5 را در این فرآیند بهدست آورد. بنابراین، مدرکی که از ترکیه میگیرید، در سراسر اروپا معتبر خواهد بود.
در مسیر آموزش، ECTS مطابق با اروپا اعمال میشود و به همه دانشجویان دیپلم مکمل میدهند. علاوهبراین، ترکیه یکی از موفق ترین کشورها است که در برنامه تبادلات دانشجو اراسموس پلاس (بورس تبادل دانشجو اتحادیه اروپا) شرکت میکند. علاوه بر اراسموس، برنامههای تبادل دانشجوی دیگری همچون مولانا و فارابی در این کشور وجود دارد که از فعالیتهای علمی اساتید و دانشجویان پشتیبانی میکند. در چنین برنامههایی دانشجوها به سفرهای بینالمللی میروند و برای دورههای کوتاه مدتی در دانشگاههای اروپایی به تحصیل میپردازند.
2. تنوع در دانشگاهها، رشتهها و برنامههای آموزشی
تحصیل در ترکیه گزینههای زیادی را پیش روی دانشجویان قرار میدهد. زیرا با 82 میلیون نفر جمعیت، 207 دانشگاه دارد. تعداد دانشجویان آن به 8 میلیون نفر میرسد. همین مسئله آن را به اولین کشور در اروپا با بیشترین دانشجو در حوزه آموزش عالی تبدیل کرده است. تقریبا 60000 رشته و برنامه آموزشی در دانشگاههای ترکیه ارائه میشوند. قطعا میتوانید در میان چنین تنوعی، رشتههای تحصیلی و دانشگاه موردعلاقه خود را پیدا کنید.
3. زندگی در میان فرهنگهای مختلف
تحصیل در ترکیه این امکان را فراهم میآورد که با فرهنگهای مختلفی آشنا شوید. زیرا این کشور، از هزاران سال پیش تاکنون در سرزمین خود میزبان بسیاری از تمدنهای کهن بوده است و تقریبا پازلی از فرهنگها است. تمامی شهروندان ترکیه به یکدیگر احترام میگذارند و با هم به خوبی مدارا میکنند.
شما میتوانید در این کشور دوستانی پیدا کنید که با آنها همزبان هستید و در محیطی امن و سرشار از آرامش برای دانشجویان، به ادامه تحصیل بپردازید.
4. بهرهگیری از طبیعتی زیبا
تحصیل در ترکیه این فرصت را ایجاد میکند تا از طبیعتی بینظیر بهره ببرید. این کشور، کشوری 4 فصل است و به خاطر طبیعت فوقالعاده خود در جهان شهرت دارد.
میتوانید از شنا و ورزشهای آبی در استخرها و پارکهای اطراف ترکیه لذت ببرید. همچنین، این امکان وجود دارد که در شهرهای کوهستانی اسکی کنید، از رفتینگ در رودخانه بهره ببرید و ورزشهای هیجانانگیز دیگری را تجربه نمایید. شما در ترکیه احساس حضور در بهشت را خواهید داشت و جذب منظرههای خیرهکننده آن خواهید شد.
5. میراث تاریخی و فرهنگی
تحصیل در ترکیه یعنی ادامه دادن تحصیلات در کشوری با تاریخ بسیار طولانی. به همین دلیل، بناهای تاریخی و فرهنگی بسیاری در این کشور مشاهده خواهید کرد. بسیاری از آنها به عنوان میراث یونسکو ثبت و محافظت میشوند.
6. حامی دانشجویان
تحصیل در ترکیه میتواند تجربیات دلپذیری برای شما به همراه آورد، زیرا این کشور حامی دانشجویان است. در هر شهر آن حداقل یک دانشگاه وجود دارد که میتوانید تحصیلات خود را در آن مکان ادامه دهید. تیمهای ورزشی، رویدادهای فرهنگی و موارد دیگری که در دانشگاههای ترکیه برگزار میشود، دانشجویان را از مناطق مختلف گردهم آورده و فضایی دوستانه به وجود میآورد.
وقتی وارد کشور ترکیه میشوید، درمییابید که فعالترین مناطق هر شهر مربوط به مکانهایی است که دانشجویان برای معاشرت در آنجا دور هم جمع میشوند. کافهها، رستورانها و کتابخانههای عالی شهرها 24 ساعته پذیرای دورهمیهای دانشجویی و علمی هستند.
7. مردمی مهماننواز

مهماننوازی شهروندان این کشور، تحصیل در ترکیه را برای همگان آسان و دلپذیر میسازد. اگر به عنوان دانشجوی خارجی از کسی کمک بخواهید، آنها با نهایت اخلاص و صمیمت تمام تلاش خود را میکنند تا مشکل شما را برطرف سازند.
ترکها به عنوان مهمان از شما استقبال میکنند و برای جلب رضایتتان کارهای بسیاری به انجام میرسانند. مطمئن باشید در این کشور احساس میکنید در خانه و کشور خود هستید.
8. فناوریهای مدرن
مهم نیست که کدام یک از 207 دانشگاه این کشور را برای تحصیل در ترکیه انتخاب میکنید. زیرا در تمامی دانشگاههای آن زندگی دانشگاهی مدرن و راحت با استفاده از آخرین فناوریهای روز دنیا را تجربه خواهید کرد.
9. شرایط زندگی آسان
تحصیل در ترکیه نسبت به سایر کشورها به صرفهتر است. شما میتوانید نیازهای اساسی خود مانند محل اقامت، غذا، نوشیدنی و سرگرمی را با پرداخت مبالغی نه چندان بالا تامین کنید. همچنین، این امکان وجود دارد که در خوابگاههایی در داخل و یا نزدیک دانشگاه خود ساکن شوید. علاوهبراین، میتوانید خانهای مناسب با قیمت معقول اجاره کنید. در ضمن، اگر به عنوان دانشجو، قصد استفاده از وسایل حمل و نقل را داشته باشید، تخفیفهای ویژهای به شما اختصاص مییابد و برای تماشای فیلم در سینما نیز بلیطهایی با قیمت پایینتر برای شما وجود خواهد داشت. همچنین، ورود به ترکیه به راحتی امکان پذیر است. زیرا در قاره آسیا و اروپا قرار دارد.
10. زبان تحصیل در دانشگاه های ترکیه
تحصیل در ترکیه این امکان را ایجاد میکند که زبان ترکی را به خوبی یاد بگیرید. البته شما میتوانید در دانشگاههای این کشور رشتههای مختلفی را به انگلیسی آموزش ببینید. لازم به ذکر است که ترکی پنجمین زبان گفتاری در جهان است، پس با یادگیری آن میتوانید کمک بزرگی به خود کنید و با فرهنگهای مختلفی آشنا شوید. در دانشگاهها دورههایی برای آموزش این زبان برگزار میشود و شما میتوانید از آن بهره ببرید.
نظام آموزشی در ترکیه
تحصیل در ترکیه توسط ساختارهای نظارتی ویژهای در هر مقطع تحصیلی مدیریت میشود، در نتیجه کیفیت آموزش بالایی در آنجا به وجود آمده است. در ادامه به بررسی نظام آموزشی در ترکیه خواهیم پرداخت.
ساختار نظارتی: تحصیل در ترکیه در آموزش مقدماتی
ترکیه دارای 7 منطقه، 81 استان و یک سیستم حکومتی کاملاً متمرکز است. در نتیجه، بیشتر سیاستهای آموزشی توسط دولت در آنکارا مدیریت میشود. وزارت ملی آموزش، سیاستهای آموزشی خاصی را تنظیم میکند. همچنین، بر کلیه روشها و آموزشهای مقدماتی نظارت مستقیم دارد. رئیس این وزارتخانه، جانشینانی را در سطح شهرهای مختلف منصوب میکند. این جانشینان تحت نظر استانداران کار میکنند.
ساختار نظارتی: تحصیل در ترکیه در آموزش عالی دولتی
در سال 1981 میلادی، دولت حاکم بر ترکیه، قانون جامع آموزش عالی را بنیان نهاد. از آن زمان به بعد برنامهریزی، هماهنگی و ... موسسات آکادمیک به Yüksek öğretim Kurulu یا YÖK که همان شورای آموزش عالی است، سپرده شد. این شورا بودجه، محدودیتهای ثبتنامی و پذیرش و دستورالعملهای برنامههای درسی را تعیین میکند. علاوهبراین، روسای هر دانشگاه را مشخص مینماید.
YÖK به گونهای طراحی شده که مستقلانه عمل کند و هیات امنایی غیردولتی داشته باشد. اما منتقدان ادعا میکنند، این شورا مستقل نیست و دولتها از آن برای شکل دادن سیاستهای آموزشی خود استفاده کردهاند که منعکسکننده برنامههای سیاسی حزبی است.
دولتی تحت نظر شورای آموزش عالی حاکم وقت قانون جامع آموزش عالی را آغاز کرد. از آن زمان، برنامه ریزی و هماهنگی موسسات آموزش عالی دولتی تحت صلاحیت شورای آموزش Yüksek öğretim Kurulu یا YÖK صورت گرفت.این شورا وظیفه برنامه ریزی، هماهنگی و حاکمیت سیستم آموزش عالی را بر عهده دارد.
ساختار نظارتی: تحصیل در ترکیه در دانشگاههای خصوصی
پس از تحریم در اوایل دهه 1970 میلادی، دانشگاههای خصوصی مجدداً در ترکیه، فعالیت خود را شروع کردند. این موسسات به صورت خصوصی و تحت نظارت دولت فعالیت میکنند. برنامههای درسی این دانشگاههای موسوم به اوقاف باید توسط YÖK تایید شود. 72 دانشگاه ترکیه چنین حالتی دارند.
این موسسات میتوانند تحقیقاتی و یا آموزشی باشند و تحت محدودیتها و نظارتهای سختگیرانه دولت قرار دارند. با اینکه روسای دانشگاههای دولتی مستقیما توسط دولت منصوب میشوند، اما رئیس دانشگاه خصوصی با انتخاب هیات امنا به کار گماشته میشود. البته به موافقت YÖK هم نیاز است.
دانشگاههای خصوصی شهریه بسیار بالایی میگیرند که گاهی به 20000 دلار در سال میرسد. اما دانشگاههای دولتی با بودجه دولت تامین میشوند. بنابراین، سالانه مقدار کمی شهریه میگیرند. گفته میشود، 40 درصد از دانشجویان دانشگاههای دولتی ترکیه بورسیه تحصیلی دارند و رایگان و با مزایای زیادی به تحصیل میپردازند.
طرفداران دانشگاههای خصوصی اعتقاد دارند، چنین دانشگاههایی کیفیت آموزشی بالاتری نسبت به موسسات دولتی ارائه می دهند و باید آنها را الگویی برای کشورهای دیگر منطقه خاورمیانه دانست. کلاسهای این موسسهها اکثرا به زبان انگلیسی برگزار میشوند و سبک تدریس در آنها بهگونهای است که دانشجویان و اساتید میتوانند با یکدیگر تعاملات زیادی داشته باشند. البته عدهای معتقد هستند که دانشگاه های خصوصی، فقط برای اقشار ثروتمند جامعه به وجود آمدهاند و اختلاف طبقاتی را بیشتر میکنند.
مقاطع تحصیلی در ترکیه
برای تحصیل در ترکیه باید با سیستم آموزشی آن آشنا شوید تا بتوانید تصمیمات درستتری گرفته و در هنگام ادامه تحصیلات خود در این کشور، اطلاعات بالایی درباره روشهای آموزشی آن داشته باشید. در این قسمت به بررسی مقاطع تحصیلی ترکیه و معرفی آنها پرداختهایم.
تحصیل در ترکیه در سطح آموزش مقدماتی
تحصیل در ترکیه در این مقطع آموزشی برای کودکان 3 الی 5 سال اختیاری است. هدف از این نوع آموزش اطمینان از رشد جسمی، ذهنی و حسی فرزندان شما خواهد بود. در این دورهها تلاش میشود عادات خوب به کودک آموزش داده شود. همچنین، آمادهسازی کودکان برای تحصیلات ابتدایی، ایجاد فضایی برای تربیت کودکی که در شرایط نامساعدی زندگی میکند و اطمینان از صحبت به زبان ترکی صورت میگیرد.
چنین سطوحی در مهد کودکها، مدارس ابتدایی و... آموزش داده میشوند. البته تمامی این مراکز تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش ترکیه هستند. همچنین، چنین موسساتی در شهرهای بزرگ و پرجمعیت وجود دارند.
تحصیل در ترکیه در سطح آموزش ابتدایی

براساس قانونی که در سال 2012 میلادی به تصویب رسید، تحصیل در ترکیه در این مقطع اجباری به این شرح است:
- 4 سال آموزش اجباری در سطح دبستان
- 4 سال تحصیل اجباری در مقطع متوسطه 1 یا همان راهنمایی
- 4 سال آموزش اجباری در سطح متوسطه 2 یا به عبارت دیگر دبیرستان
همانطور که متوجه شدهاید، این نوع آموزش در ترکیه 12 ساله است.
شما میتوانید برای این که تحصیلات خود را در این مقاطع ادامه دهید، در مدارس دولتی یا خصوصی ثبتنام کنید. البته همانطور که میدانید، مدارس غیرانتفاعی نیز تحت نظارت دولت هستند.
در بیشتر مدارس ابتدایی، درس زبان خارجه از کلاس چهارم آموزش داده میشود. اغلب دانشآموزان دبستانی، برای جلوگیری از بروز هرگونه اختلاف طبقاتی اجتماعی بین اقشار ثروتمند و فقیر جامعه، به طور مشابه لباس میپوشند و یونیفرم مخصوص دارند. اگر دانشآموزی نتواند در کلاسها شرکت کند و یا نمرات نامطلوبی کسب نماید، باید سال دیگر همان مقطع تحصیلی را دوباره تکرار کند.
در ترکیه مدارسی وجود دارند که مقاطع 4+4 را آموزش میدهند. این به آن معنا است که چنین موسساتی مقاطع 8 سال اولیه تحصیلی را ارائه میدهند. شما میتوانید پس از فارغالتحصیل شدن از این نوع مدرسهها، 4 سال بعدی را در موسسه دیگری بگذرانید.
هدف از تحصیلات ابتدایی در ترکیه این است که هر کودکی دانش، مهارتها، رفتارها و عادتهای لازم برای تبدیل به یک شهروند خوب را بهدست آورد. تربیت و آموزشها در این دوران مطابق با مفاهیم اخلاق ملی صورت میگیرند. به این ترتیب، کودک علاوه بر تحصیل برای زندگی نیز آماده میشود. همچنین، به علایق و استعدادهای کودکان در این دوره توجه می کنند.
تحصیل در ترکیه در سطح آموزش متوسطه
تحصیل در ترکیه در دوران متوسطه دوم چهارساله و کاملا اجباری است. انواع مختلفی از دبیرستانها در این کشور وجود دارند که نمونههایی از آنها عبارت هستند از دبیرستانهای عمومی و مدارس فنی و حرفهای. باید متذکر شویم که تا سال 2005 دبیرستان یا متوسطه 2 در ترکیه 3 ساله بود.
دبیرستانهای عمومی دانش آموزان را برای ادامه تحصیل در سطح آموزش عالی آماده میکنند. برخی از مدارس متوسطه، به ویژه مدرسههای متوسطه خصوصی کلاسهای مقدماتی زبان خارجه دارند. به عنوان مثال کلاسهایی با زبان ایتالیایی، آلمانی، فرانسوی، اتریشی و... برگزار میکنند.
دبیرستانهای فنی و حرفهای آموزشهای تخصصی ارائه میدهند که براساس این آموزشها افراد میتوانند به عنوان نیروهای واجد شرایط و آموزشدیده مستقیما وارد بازار کار ترکیه شوند. رشتههای فنی عبارت هستند از:
- برق
- الکترونیک
- شیمی
- ماشین آلات
- ساختمان
مدارک فنی و حرفهای که به دختران نیز داده میشوند، عبارت هستند از:
- اقتصاد
- خانهداری
- بهداشت عمومی
- کسبوکار
- کشاورزی
- هواشناسی
- دامپروری
هدف از تحصیل در ترکیه در دوره متوسطه دوم این است که دانش آموزان با فرهنگهای مشترک و غیرمشترک و مشکلات فردی و اجتماعی و راهحلهای آنها آشنا شوند. همچنین این دوره به دانشآموز کمک میکند تا با افزایش آگاهی، به توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کمک کند. علاوهبراین، تواناییهای خود را شناخته و وارد بازار کار شود.
بیشتر دبیرستانها متعلق به دولت هستند و فرصتهای آموزشی رایگانی را فراهم میکنند. به منظور فراهم آوردن فرصتهای برابر برای کودکان با بودجه محدود، دبیرستانهای دولتی به شکل شبانهروزی وجود دارند. این مدرسهها کاملا رایگان هستند و دانشآموزان بعد از چندین آزمون مختلف شرایط استفاده از آنها را بهدست میآورند. دبیرستان های خصوصی بسیاری نیز وجود دارند که البته والدین باید برای ثبتنام فرزندشان در چنین مدارسی شهریههای نسبتا زیادی را بپردازند.
فارغ التحصیلان متوسطه دوم در صورت موفقیت در امتحانات پذیرش دانشگاهها میتوانند تحصیلات خود را در این موسسات ادامه دهند.
تحصیل در ترکیه در سطح آموزش عالی
اگر قصد ادامه تحصیل در ترکیه را دارید، باید بدانید دانشگاهها، دانشکدهها، هنرستانها، مدارس آموزش آکادمیک حرفهای، آکادمیها، کالجهای پلیس و ارتش و مراکز تحقیق و پژوهش در دسته موسسههای آموزش عالی قرار دارند.
دانشگاهها دارای رئیس، سنا، هیاتهای اداری و همچنین شورای دانشجویی هستند. در دانشگاههای ترکیه، آموزش به زبان ترکی است. اما گاهی دانشگاههایی هستند که به زبانهایی همچون انگلیسی، فرانسوی و آلمانی تدریس میکنند.
در ضمن باید اشاره کنیم که در مقطع آموزش عالی، آموزش از راه دور وجود دارد که در دانشکده آزاد دانشگاه آنادولو ارائه میشود. این دوره 2 تا 4 سال طول میکشد.
تحصیل در ترکیه در مقاطع، دانشیاری و لیسانس
پس از اتمام دبیرستان، فارغ التحصیلان برای پذیرش در موسسات آموزش عالی باید یک آزمون دو مرحلهای را پشت سر گذارند. که به YGS و LYS معروف است. چنین آزمونی قبلها به عنوان ÖSS شناخته میشد. این امتحان هر ساله در سراسر ترکیه، توسط مرکز انتخاب و استقرار دانشآموزان (ÖSYM) برگزار میشود. پس از برآورد نمرات، نتایج این آزمون را با میانگین معدل دبیرستان محصل و علایق و ترجیحاتش مطابقت میدهند، سپس رشته ها و دانشگاههایی که داوطلب میتواند در آنها تحصیلات خود را ادامه دهد، معرفی مینمایند.
داوطلبانی که بتوانند نمرات خوبی کسب کنند، این امکان برای آنها به وجود میآید که پس از گذراندن دوره 4 ساله تحصیلی خود، مدرک لیسانس یا BA را دریافت نمایند. اما کسانی که نمرههای بالایی ندارند، تنها میتوانند دورههای 2 ساله تحصیلی را در دانشگاهها پشت سر بگذارند و بعد از آن مدرک دانشیاری یا AA بهدست آورند.
لازم به ذکر است که در ترکیه، دورههای دامپزشکی و دندانپزشکی 5 ساله بوده درحالی که دوره پزشکی 6 سال به طول میانجامد.
تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) و دکترا
پس از 4 سال تحصیل در دانشگاه، میتوانید تحصیلات خود را در مدارج فوق لیسانس با پایاننامه یا بدون آن ادامه دهید. برای دسترسی به دورههای آموزش دکترا نیز باید مدرک فوق لیسانس خود را ارائه دهید. دورههای دکتری 4 سال طول میکشد و پس از گذر این مدت مدرک خود را دریافت خواهید کرد. لازم به ذکر است، دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی و دامپزشکی میتوانند مستقیما به آموزشهای مربوط به دوره دکترا دست یابند.
منابع درآمد موسسات آموزش عالی
منبع اصلی درآمد دانشگاهها دولتی، بودجه سالانهای است که دولت آن را تعیین میکند. اما ترکیه کل هزینههای دانشگاههای خود را تامین نمیکند. در نتیجه هر دانشگاهی موظف است با ارائه خدماتی همچون مراقبت از بیماران و ارائه خدمات درمانی درآمدی برای خود کسب کند. کمکهای دانشجویان نیز 4 درصد درآمد لازم دانشگاهها را تامین میکند. اما دانشگاههای خصوصی با شهریههایی که از دانشجو میگیرند، نیازهای مالی خود را برطرف میکنند.
در حال حاضر، ثبت نام در دانشگاههای خصوصی تنها 5 درصد از کل را تشکیل میدهد. براساس این آمار بدیهی است که دانشگاههای دولتی بخش عمدهای از بار آموزش عالی را در ترکیه به دوش میکشند.
تحصیل در ترکیه در آموزش غیررسمی
تحصیل در ترکیه به صورت غیررسمی تنها توسط برخی موسسات آموزشی ارائه میشود. این مراکز تحت نظارت وزارت آموزش ملی یا (MEB) هستند. این خدمات آموزشی با آموزشهایی همچون، خواندن، نوشتن، کمک به ادامه تحصیل دانشآموزانی که تحصیلات خود را نیمهکاره رها کردهاند، سبک زندگی سالم و تغذیه متعادل و برخی مهارتها به افراد و مشاغل مختلف در پیشرفت و توسعه استعدادهای خود کمک مینمایند.
همچنین یک آموزش عالی از راه دور وجود دارد که در دانشکده آموزش آزاد دانشگاه آنادولو ارائه می شود. این برنامه 2 یا 4 سال طول می کشد.
پذیرش دانشجویان خارجی برای تحصیل در ترکیه

دانشجویان خارجی که مایل به تحصیل در ترکیه و ثبت نام در دورههای آموزش عالی این کشور هستند، میتوانند مستقیماً به دانشگاهها مراجعه کنند. البته باید تحصیلات متوسطه خود را در دبیرستانی که مدارک ارائه شده توسط آن معادل دیپلم ترکیه باشد، به اتمام رسانده باشند.
این افراد باید از سفارت ترکیه در کشور خود تأییدیه دریافت نمایند و برای ویزای دانشجویی درخواست دهند. تقاضاهای دانشجویان خارجی توسط دانشگاهها بررسی خواهد شد. دانشجویان همچنین باید در آزمون ورودی دانشجویان خارجی (YÖS) شرکت کنند. این امتحان، آزمونی دو مرحلهای است؛ یک آزمون مربوط به مهارتهای پایه بوده و حداقل نمره مطلوب در آن 40 خواهد بود. امتحان بعدی مربوط به مهارتهای زبان ترکی است. هدف از مرحله دوم این آزمون بررسی سطح زبانتان خواهد بود. اگر وضعیت مطلوبی نداشته باشید، باید در دورههایی که دانشگاه برای تقویت زبان ترکی برگزار مینماید، شرکت کنید.
دانشجویان خارجی باید در آزمون ورودی تحصیلات تکمیلی یا یک آزمون بین المللی (GRE ، GMAT ، SAT و غیره) که هر دانشگاه تعیین میکند نیز شرکت نمایند.
اعتبار دانشگاه های ترکیه
دانشگاههای ترکیه در سطح جهانی از اعتبار و ارزش ویژهای برخوردار هستند. این دانشگاهها بر اساس موقعیت خود در رتبهبندی کلی بهترین دانشگاههای جهان، دیده میشوند. برترین دانشگاههای ترکیه عبارت هستند از:
- Ankara University
- Istanbul University
- Koc University – Turkey
- Cukurova University
- Gaziantep University
- Marmara University
- Ece University
شما میتوانید با ثبتنام در چنین دانشگاههایی از مدارک بسیار معتبری در سطح جهان بهرهمند شوید. قبل از ثبتنام دانشگاههای مورد تایید کشور خود را پیدا کنید تا بتوانید در صورت نیاز به کشور خود جهت ادامه تحصیل و یا کار بازگردید.
آزمون SAT جهت ورود و تحصیل در دانشگاههای ترکیه
اکثر دانشجویان بینالمللی که قصد تحصیل در ترکیه را دارند در رابطه با آزمون SAT سوالاتی را مطرح میکنند. در این قسمت توضیحات مفیدی در رابطه با این نوع آزمونها ارائه خواهیم کرد.
آزمون SAT چیست؟
آزمون SAT در واقع کوتاه شده Scholastic است که آزمونی معتبر در سطح جهانی است. هدف از برگزاری این نوع آزمونها ارزیابی دانشآموزان و تواناییهای آنها برای ورود به دانشگاه و تحصیل در سطح آکادمیک است.
کدام دانشگاهها به SAT نیاز دارند؟
این آزمون یکی از شرایط اصلی تحصیل در کشورهای مختلف است. برخی از این کشورها عبارت هستند از:
- تحصیل در ترکیه
- تحصیل در مصر
- تحصیل در عربستان
آزمون SAT برای تحصیل در ترکیه شامل چه مواردی است؟
آزمون SAT شامل دو بخش است: ریاضیات و بخش خواندن و نوشتن.
بخش مربوط به ریاضیات: شامل 58 سوال است که تستی هستند. در پاسخگویی به 38 عدد از این سوالات مجاز به استفاده از ماشینحساب هستید.
بخش مربوط به خواندن و نوشتن: این قسمت در آزمون SAT به دو بخش اصلی تقسیم میشود:
- خواندن و دستور زبان: شامل 52 سوال تستی است و برای پاسخ به آن باید متون ادبی، علمی و ... را مطالعه نمایید.
- نوشتن و زبان: شامل 44 سوال چند گزینهای است. در این قسمت مهارتهای گرامری، معناشناسی و مهارتهایی که مربوط به ویرایش و نگارش شما خواهد بود را مورد بررسی قرار میدهند.
چه نمرهای در آزمون SAT مطلوب برای تحصیل در ترکیه مطلوب است؟
به هر بخش نمراتی از 200 تا 800 داده شده است، حداکثر نمره 1600 خواهد بود.
آزمون TOMER برای یادگیری زبان ترکی

آزمون TÖMER، به عنوان یکی از معتبرترین امتحانات زبان ترکی در استانبول برگزار میشود. همچنین، از شروط اصلی تحصیل در ترکیه در دانشگاههای دولتی این کشور است که دروس خود را با این زبان ارائه میدهند.
آزمون تومر همانند گواهینامه تافل و آیلتس برای تحصیل در ترکیه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود.
نکته 1: آزمون TÖMER دارای چندین سطح از سطوح A1 تا C1 است. مجموع نمرات شما در این آزمون سطح شما را در زبان ترکی ترکیه نشان میدهد.
نکته 2: دانش آموزانی که در آزمون تومر نمره B2 را کسب میکنند، میتوانند زندگی روزمره خود را با این سطح از دانش زبانی به خوبی در ترکیه سپری کنند. اما در صورتی که بتوانند نمره C1 را کسب کنند، به راحتی در سطوح مختلف علمی فعالیت خواهند کرد. همچنین، در بازار کار این کشور مشکلی در انجام کارهایشان ندارند.
شرایط خوابگاه در ترکیه
دانشجویان بینالمللی انتخابهای متنوعی برای تأمین نیازهای اقامتی خود در طول دوران تحصیل در ترکیه دارند. این افراد میتوانند در یکی از این محلها سکونت یابند:
- خوابگاههای دولتی و دانشگاه
- خوابگاههای خصوصی
- اجاره خانه
برای استفاده از تمامی موارد شما باید توانایی مالی پرداخت هزینههای مربوط به آنها را داشته باشید.
اگر بورسیه تحصیلی داشته باشید، اقامت در دوران تحصیل برای شما آسانتر میشود؛ زیرا دولت به شما در پرداخت هزینهها و یافتن مسکن مناسب کمک خواهد کرد.
کار دانشجویی در ترکیه
در دوران تحصیل در ترکیه میتوانید به کارهایی همچون آموزش زبان مادری خود به دیگر افراد و یا آموزش زبان انگلیسی به دیگران بپردازید و از این راه درآمد کسب نمایید.
پیشنهاد میکنیم با گذراندن دورههایی همچونTEFL ،TESOL ، CELTA و PGSE موقعیت شغلی مناسبی در دوران دانشجویی خود بهدست آورید.
به استخدام در برخی شرکتها که از کارمندان خارجی استقبال میکنند فکر کنید. شرکتهایی همچون:
- روزنامه دیلی نیوز ترکیه
- شرکتهایی در زمینه تولید مجلات
- شرکتهایی در زمینه تولید نشریات
شرکتهای گفته شده، در زمینه ترجمه به افراد خارجی نیازمند هستند.
دانشجویان دختر میتوانند به عنوان پرستار کودک، چند ماهی مشغول به کار شوند. همچنین توصیه میکنیم در زمینه گردشگری اشتغال یابید.
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدهاید، تحصیل در ترکیه میتواند آینده روشنی را برای شما رقم زند. همچنین، این امکان را فراهم میکند که به قاره اروپا سفر کنید و برای پیشرفت به کشورهای اروپایی مهاجرت نمایید.
امیدواریم توانسته باشیم با ارائه این مقاله به اکثر سوالات شما در رابطه با تحصیل در ترکیه پاسخ مناسبی داده باشیم. برای اطمینان از مهاجرت موفق و درست به ترکیه میتوانید با کارشناسان مجرب شرکت پرشین استار در ارتباط باشید.
برچسب های مقاله
تحصیل در ترکیه