استانبول یا همان قسطنتنیه قدیم به عنوان پرجمعیت شهر ترکیه شناخته شده است. تاریخ غنی استانبول در کنار جاذبههای گردشگری مدرنش آن را تبدیل به یکی از قدرتمندترین مراکز تاریخی، فرهنگی و گردشگری ترکیه کرده است.
سالانه افراد زیادی برای تفریح و سرگرمی جذب این شهر و جاذبههای تاریخی و توریستی آن میشوند. اما این شهر فراتر از یک مقصد توریستی محبوب است. دلیلی که استانبول را منحصربهفرد کرده این است که بخشی از این شهر در آسیا و بخش دیگر آن در اروپا قرار دارد.
در این مطلب خواهیم گفت که تفاوت بین بخش آسیایی و اروپایی این شهر در چیست؟! همچنین، چند جاذبه گردشگری مهم این دو بخش را معرفی میکنیم. اگر شما هم علاقه مند به دانستن این اطلاعات هستید تا انتهای این مقاله با پرشین استار همراه باشید.

استانبول بزرگترین شهر ترکیه و پنجمین شهر بزرگ جهان است که حدود 15 میلیون نفر جمعیت دارد. قدمت شهر استانبول به 700 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد. استانبول تنها شهر در جهان است که در دو قاره واقع شده است. مطمئناً بخش اروپایی و آسیایی این شهر تفاوتهایی باهم دارند که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم.
- شهر اصلی استانبول در ابتدا در بخش آسیایی یا قاضی کوی بوده است. در زمان روم و عثمانی، شهر گسترش یافت و به اروپا رسید.
- با اینکه بخش آسیایی قدیمیتر است اما بیشتر جاذبههای تاریخی شهر در بخش اروپایی قرار دارند. اما دلیل این امر چیست؟!
در دوران روم و عثمانی استانبول قدیم مرکز شهر محسوب میشد. از طرف دیگر سنگهای دیوارهای اطراف قاضی کوی به آن بخش منتقل شده و در ساخت ساختمانهای عمومی استفاده میشده است. به همین دلیل در بخش آسیایی بناهای باستانی زیادی ساخته نشده است.
- بخشهای اروپایی و آسیایی این شهر از طریق سه پل بسفر، محمد فاتح، سلطان سلیم یاووز به یکدیگر متصل میشود که برای رفتوآمد خود میتوانید از اتوبوس، مترو، متروباس و کشتی استفاده کنید.

- بخش اروپایی استانبول به دلیل داشتن سفارتخانهها، مراکز دولتی و گردشگری مشهور است. اما اگر به دنبال آرامش و سکوت بیشتر هستید، شاید بخش آسیایی برایتان مناسبتر باشد.
- بیشتر خانوادههای قدیمی و اصیل استانبولی بخش آسیایی را برای زندگی انتخاب کردهاند. محلههای آسیایی بومیتر هستند و اغلب میتوانید زندگی استانبولی را در آنجا پیدا کنید. بخش اروپایی بیشتر مورد استقبال خارجیها و گردشگران قرار گرفته است.
- بخش اروپایی استانبول جمعیت بیشتری نسبت به بخش آسیایی دارد.
- میزان جرم و جنایت در بخش آسیایی بسیار کمتر از بخش اروپایی است.
- سواحل و استراحتگاههای ساحلی بخش آسیایی دیدنیتر و بهتر از بخش اروپایی هستند. با این حال اگر قصدتان شنا کردن است بخش اروپایی را انتخاب کنید.
- مراکز دانشگاهی در بخش اروپایی بیشتر از آسیایی هستند.
- دانشگاه مرمره تنها دانشگاه در جهان است که در هر دو قاره واقع شده است. ساختمان اصلی این دانشگاه در بخش آسیایی قرار دارد.

- بیشتر رسانهها، روزنامهها و مجلات ترکیه در بخش اروپایی واقع شدهاند.
- بیشتر مراکز خرید و مغازههای معروف و بزرگ استانبول در بخش اروپایی شهر قرار گرفتهاند. البته بخش آسیایی نیز مراکز خرید زیادی دارد.
- خطوط اتوبوس عمومی در بخش اروپایی استانبول دو برابر بیشتر از آسیایی آن است؛ در حالی که خطوط قطار در بخش آسیایی استانبول یک و نیم برابر بیشتر از بخش اروپایی است.

- بخش آسیایی طولانیترین خط مترو را دارد.
- مراکز و استادیومهای ورزشی بیشتر در بخش اروپایی استانبول هستند.
- تعداد هتلهای بخش اروپایی بیشتر از آسیایی است.
- بیشتر شبکههای تلویزیونی و مطبوعات در بخش اروپایی استانبول واقع شدهاند.
- در پل بسفر برای رفتن به بخش اروپایی هزینهای پرداخت نمیکنید در حالیکه برای رسیدن به بخش آسیایی استانبول باید هزینه کنید.
- هر دو بخش یک فرودگاه بینالمللی دارند. فرودگاه آتاتورک در بخش اروپایی و فرودگاه صبیحه گوکچن در بخش آسیایی قرار دارد. بیشتر پروازهای داخلی از فرودگاه صبیحه و پروازهای بینالمللی از فرودگاه آتاتورک انجام میشود.

- هر دو بخش یک خیابان محبوب دارند. خیابان استقلال در بخش اروپایی یک خیابان کاملاً فرهنگی و تاریخی است که بین خیابان تقسیم و محله قاضی کوی قرار دارد. خیابان بغداد در بخش آسیایی یک خیابان بسیار مدرن است اما در واقع یک جاده بسیار قدیمی برای لشکرکشی ارتش روم و عثمانی است.
- اولین شهرک ترکی در بخش آسیایی استانبول ایجاد گردیده است (حصار آنادولو)
جاذبه های گردشگری بخش آسیایی
گرچه گفتیم جاذبههای گردشگری بیشتر در بخش اروپایی قرار دارند اما بخش آسیایی استانبول نیز مناظر و مکانهای جالبی برای گشتوگذار دارد. در ادامه به چند مورد از این جاذبهها اشاره میکنیم.
قصر بیلربی (Beylerbeyi Palace)

از مجللترین و جذابترین قصرهای دوره عثمانی میتوان به قصر بیلربی اشاره کرد که در منطقه اسکودار، در بخش آسیایی تنگه بسفر قرار گرفته است. این قصر که زمانی محل اقامت پادشاهان عثمانی در تابستان بوده، تبدیل به اقامتگاهی برای مهمانان خارجی شد.
در حال حاضر این قصر موزهای است تا گردشگران و علاقمندان به بناهای تاریخی از آن بازدید کنند. نکته جالبی که در مورد این قصر وجود دارد عایق صدا بودن آن است که از نیهای حصیری مصری بکار گرفته شده است.
مطلب پیشنهادی: بهترین مکان های دیدنی در استانبول کدامند؟
محله قاضی کوی (Kadıköy)

قاضی کوی یا کادی کوی محلهای زیباست که در بخش آسیایی تنگه بسفر قرار دارد. این محله دیدنی گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند و گشتوگذار در این محله تجربهی جالبی برایتان به ارمغان میآورد. این محله پر از کافه، سینما و هتل است که آمادهی ساختن خاطراتی خوش برای گردشگران است.
در محله قاضی کوی علاوه بر بازارچه و محیط جالبش میتوانید از خیابان بهاریه، خیابان بغداد، مجسمه برنزی گاو و اسکله مودا نیز دیدن کنید.

خیابان بغداد (Baghdad Street)

محبوبترین خیابان در بخش آسیایی استانبول خیابان بغداد است. دو بخش این خیابان مدرن پر شده از فروشگاههای برندهای لاکچری، از پوشاک گرفته تا خودروهای مدل بالا. همچنین رستورانها و کافی شاپهای سطح بالا و گرانقیمت نیز در این خیابان به چشم میخورد. میشود گفت خیابان بغداد پاتوق جوانان استانبول برای خوشگذرانی است.
جزایر پرنس (Prince Islands)

در طول سفر خود به استانبول، یک روز را در جزایر پرنس بگذرانید! این منطقه بهشتی شامل 9 جزیره است؛ کشتی ها و اتوبوس های دریایی در طول روز یه طور منظم به این جزایر رفت و آمد دارند.
در میان این جزایر، جزیره بویوک آدا بسیار محبوب است؛ در بلندترین نقطه جزیره بویوک آدا کلیسایی با منظره منحصر به فرد به نام آیا یورگی وجود دارد.
جاذبه های گردشگری بخش اروپایی
بخش اروپایی استانبول امکان دسترسی به معروفترین جاذبههای شهر از جمله ایاصوفیه و بازار بزرگ را فراهم میکند. بیشتر گردشگران اگر نه تمام وقت خود، ولی بیشتر وقت خود را در بخش شرقی میگذرانند. زیرا چیزهای بیشتری برای دیدن و خوش گذراندن وجود دارد. در ادامه چند مورد از این دیدنیها را معرفی خواهیم کرد.
ایاصوفیه (Aya Sofya)

این مسجد با قدمتی تاریخی، رویدادهای زیادی را پشت سر گذاشته است. ابتدا در امپراتوری بیزانس (سال 532 میلادی) به عنوان یک کلیسا ساخته شد. بعد از اینکه استانبول توسط محمد دوم فتح شد، این کلیسا را به مسجد تبدیل کرد. با مرمت و بازسازی این مکان، مناره و منبر و محراب نیز به ایاصوفیه اضافه گردید.
ایاصوفیه به عنوان موزه از بازدیدکنندگان استقبال میکرد اما در سال 2020 رجب طیب اردوغان با امضای فرمان تبدیل ایاصوفیه به مسجد، پس از کمتر از یک قرن اولین نماز جمعه این مسجد برگزار شد.
ایاصوفیه در نزدیکی محلهای شلوغ و توریستی با هتلها، مراکز خرید، رستوران و کافه، همچنین مکانهای دیدنی مثل مسجد سلطان احمد و قصر توپکاپی (اولین قصر عثمانیان در ترکیه) قرار گرفته است.
لازم به ذکر است که ایاصوفیه یکی از قدیمی ترین اثار باستانی استانبول است.
بازار بزرگ استانبول (Grand Bazaar)

از بزرگترین و قدیمیترین بازارها در جهان، بازار بزرگ استانبول است. در کنار فروشگاهها و مراکز خریدی که در ترکیه ساخته شده این بازار همچنان جزء پربازدیدترین مکانهای دیدنی استانبول است طوری که در سال 2014 به عنوان پربازدیدترین جاذبه گردشگری در جهان معرفی شد.
مسجد سلطان احمد (Sultan Ahmet Camii)

این مسجد که به مسجد آبی نیز شهرت پیدا کرده یکی دیگر از جاذبههای دیدنی است که در بخش اروپایی استانبول واقع شده است. هدف از ساخت این مسجد این بوده که معماری عثمانی را به رخ معماران رومی که ایاصوفیه را ساختهاند بکشانند. به همین دلیل این مسجد را دقیقا روبروی ایاصوفیه ساختهاند.
به دلیل رایگان بودن بازدید از این مسجد همیشه گردشگران زیادی برای رفتن به آنجا صف کشیدهاند. در زمان اقامه نماز ورود بازدیدکنندگان ممنوع است.
جاذبههای گردشگری گالاتا (Galata)
این منطقه در بخش اروپایی استانبول آثار باستانی بسیاری در خود جای داده است. از مهمترین بناهای تاریخی در این منطقه میتوان به مسجد عرب (Arap Mosque) اشاره کرد که به عنوان اولین مسجد ترکیه شناخته شده است.

از دیگر اماکن گردشگری این منطقه می توان به موزه مدرن استانبول (Istanbul Modern)، حمام ترکی (Turkish Bath)، مدرسه قدیمی قلیچ علی پاشا (Kilic Ali Pasa Mosque)، برج گالاتا (Galata Tower) و میدان تقسیم (Taksim Square) اشاره کرد.
شما خیلی راحت با پای پیاده میتوانید از همه این مکانها دیدن فرمایید.
سخن پایانی
اینکه بخش اروپایی استانبول و یا بخش آسیایی آن را انتخاب میکنید بستگی به خواسته و نیاز شما دارد. اگر فقط برای چند روز به عنوان توریست به استانبول آمدهاید و میخواهید علاوه بر تفریح در سطح شهر از مکانهای تاریخی نیز بازدید کنید، به بخش اروپایی استانبول بروید.
اگر در استانبول اقامت گزیدهاید و اولویت شما کاهش هزینههای زندگی است، جواب شما بخش آسیایی این شهر است. از آنجا که تمام مناطق آسیایی و اروپایی استانبول یکسان نیستند، میتوان محلههایی را پیدا کرد که خوبی و بدیهای خودشان را دارند.
لازم به ذکر است که برای خرید ملک بهتر است به جای نگاه کردن به اروپایی یا آسیایی بودن محله به ویژگیهای آن نگاه کنید. محلههایی هستند که میتوانند توجه شما را به آنچه نیاز دارید و مبلغی که میخواهید هزینه کنید جلب کنند.