یکی از کشورهایی که امروزه در بین ایرانیان بع مقصدی پرطرفدار برای مهاجرت بدل شده، کشور ترکیه است. شاید شما هم قصد مهاجرت به این کشور را دارید، طبیعتا در خصوص آشنایی با قوانین مهاجرتی، تحصیلی، درمانی و... این کشور دغدغههایی دارید.
به ویژه موضوع قوانین مربوط به بیمه در ترکیه برای مهاجران بسیار مهم است. بنابراین اگر میخواهید با قوانین بیمه درمانی در ترکیه آشنا شوید بهتر است ابتدا سیستم درمانی این کشور را بشناسید و سپس قوانین مربوط به بیمه در ترکیه طبق منابع 2021 را مطالعه کنید. در ادامه با پرشین استار همراه باشید.
آشنایی کلی با سیستم درمان در ترکیه
خدمات بهداشتی و درمانی این کشور از کیفیت بالایی برخوردار است. تمامی مردم الزاما تحت پوشش بیمههای دولتی یا خصوصی قرار میگیرند. هزینههای مربوط به خدمات بهداشتی و درمانی را سه گروه تامین میکنند.
۱. وزارت دارایی: تامین هزینههای بیمه SSG که بیمه سلامت عمومی است.
۲. وزارت دفاع: تامین هزینههای کارکنان و نظامیان مربوط به خود را برعهده دارد.
۳. شورای آموزش عالی: هزینههای بیمارستانهای آموزشی را تامین میکند.
این سه بخش تمامی هزینههای درمانی مردم ترکیه را پشتیبانی میکنند. افراد مسن بالای ۶۵ سال و همچنین کودکان و نوجوانان زیر هفده سال به صورت رایگان بیمه میشوند. پیداست که مردم ترکیه از نظر خدمات درمانی و بهداشتی در رفاهاند، چراکه خدمات با کیفیت بالا را با پرداخت هزینهای کم دریافت میکنند.
کیفیت خدمات پزشکی در ترکیه چطور است؟

اگرچه هنوز نواقصی در سیستم خدمات درمانی و پزشکی ترکیه موجود است، اما دست کم در خاورمیانه حرف اول را میزند. هزینههای پزشکی در ترکیه نسبت به ایران بالاتر است، اما نسبت به آمریکا و کشورهای اروپایی بسیار مناسب تر است، برای همین افراد زیادی برای بهره گیری از خدمات درمانی به این کشور سفر میکنند.
به عنوان مثال هزینه یک آنژیوپلاستی در امریکا اگر سی وپنج هزار دلار باشد، در ترکیه با حدود یک سوم این هزینه انجام میشود. به طور کلی ترکیه به سبب امتیازات زیر مقصد خوبی برای درمان پزشکی است:
- کیفیت بالای خدمات درمانی
- نزدیک بودن به تمامی کشورهای اروپایی
- هزینههای مناسب تر نسبت به کشورهای اروپایی
- کمتر بودن مدت زمان انتظار
براساس شاخص OECD، کشور ترکیه از نظر هزینههای درمانی دارای میانگین چهل ویک از صد است، در حالیکه غالب کشورهای اروپایی میانگین نود به بالا دارند. همچنین داروها نیز در این کشور ارزانتر هستند.
این در حالی است که بیمارستانهای ترکیه غالبا سطح بالایی دارند. به ویژه در بخش خصوصی هر بیمارستان تلاش میکند تا سطح بالاتری از نظر کیفیت خدمات به دست آورد. شهرهایی همچون ازمیر، آنکارا، آنتالیا و آلانیا، مولا و استانبول نسبت به سایر نقاط از کیفیت خدمات درمانی بالاتری برخوردارند و بیمارستانهای فوق تخصصی و مجهزی دارند.
قوانین مربوط به بیمه در ترکیه
طبق قوانین بهداشت و درمان ترکیه، تمامی ساکنان این کشور باید تحت پوشش بیمههای درمانی قرار بگیرند. بیمه سلامت عمومی تحت عنوان SSG تمامی مردم ترکیه را تحت پوشش قرار میدهد. هزینه بیمه سلامت عمومی در ترکیه امسال به 107لیر افزایش پیدا کرد. از طرفی بیمه مکمل دیگری بنام SSI وجود دارد، که مواردی را تحت پوشش بیمه سلامت عمومی نیست، پرداخت میکند. و بیمهای مشابه بیمه تامین اجتماعی کشور خودمان دارند که بیمه SGK خوانده میشود.
بنابراین در این کشور هم بخش دولتی و هم بخش خصوصی پشتیبان پوشش دهی بیمههای پزشکی هستند. اما بیمههای خصوصی تنها بخشهایی را پشتیبانی میکنند که با خودشان قرارداد دارند.
تمامی مهاجران نیز همچون ساکنان دیگر ترکیه الزاما تحت پوشش بیمههای درمانی قرار خواهند گرفت و از این بابت جای نگرانی برای مهاجران نیست.
موارد تحت پوشش بیمه درمانی در ترکیه
میتوان گفت تمامی لاینهای درمانی در این کشور تحت پوشش بیمهها قرار دارند، بطور کلی طبق منبع سال 2021 به موارد زیر بیمه تعلق میگیرد:
- درمانهای سرپایی
- درمان به صورت بستری
- معاینات پزشکی
- داروها
- پیوند اعضا
- موارد آسیب شناسی و مربوط به پاتولوژی
- جلسات فیزیوتراپی و توانبخشی
- هزینههای نگهداری از بیماران و سالمندان در منزل
- شیمی درمانی، رادیوتراپی و دیالیز
پس در صورتی که در این کشور تحت پوشش بیمهای قرار بگیرید، نباید چندان نگران هزینههای درمانی خود باشید.
چه مدارکی برای ثبت نام بیمه درمانی در ترکیه لازم دارید؟
یکی از شروط اصلی اقامت شما در این کشور این است که در صورتی که زیر شصت وپنج سال سن دارید، از ابتدای کار، خود را بیمه کنید. بنابراین پیش از اقدام به مهاجرت به فکر تهیه مدارک لازم برای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن باشید، این مدارک شامل موارد زیر است:
۱. نداشتن بیمه در هیچ کشور دیگری: نمیتوانید همزمان در یک کشور دیگر هم تحت پوشش بیمه درمان باشید.
۲. داشتن مجوز اقامت یکساله و بیشتر در ترکیه: یعنی اگر قرار است فقط چند ماه مهمان این کشور باشید، به شما بیمه مهاجران دائمی تعلق نخواهد گرفت.
۳. داشتن یک آدرس در ترکیه و وارد کردن اطلاعات پاسپورت در تقاضانامه بیمه
اما خوشبختانه حضور فرد متقاضی الزامی نیست و شما میتوانید از ایران هم تقاضای بیمه در ترکیه بدهید.
ضمنا اگر سرپرست خانواده هستید، همسر و فرزندان کمتر از هجده سال نیز تحت پوشش بیمه شما قرار خواهند گرفت. شرکتهای خصوصی معمولا بین ده تا چهل درصد از هزینههای پزشکی شما را پرداخت میکنند.
انواع بیمه درمانی برای اتباع خارجی در ترکیه

مهاجرانی که مقیم ترکیه میشوند، میتوانند در یکی انواع بیمههای درمانی ثبت نام کنند.
۱. بیمه دولتی شرکتهای خصوصی برای سه دسته از مهاجران
- کسانی که در ترکیه ثبت شرکت کردهاند.
- کسانی که به استخدام یک شرکت ترکیهای درآمدهاند.
- کسانی که در این کشور سرمایهگذاری کردهاند.
۲. بیمه خصوصی شرکتهای خصوصی
برای تمامی مهاجران ایرانی در دسترس است و برای ایرانیانی که در ترکیه سرمایه گذاری و ثبت شرکت نکردهاند، از این طریق امکان بیمه شدن فراهم است. بیمه خصوصی رایج تر است و افراد بیشتری به آن دسترسی دارند و از نظر پوشش خدمات درمانی میتوان گفت تقریبا همان خدمات بیمه دولتی را پوشش میدهد.
نزدیک به چهل شرکت خصوصی بیمه مورد تایید سازمان بیمه در ترکیه وجود دارد که شما با مراجعه به وبسایت هریک میتوانید، در نهایت شرکت بیمهای خودتان را انتخاب کنید. از آنجایی که بدون داشتن برگه بیمه نمیتوانید در ترکیه اجازه اقامت بگیرید، بهتر است پیش از هرکاری با یکی از این بیمهها قرارداد ببندید و برگه بیمه نامه ضمیمه مدارک اقامتتان کنید.
حالا که به طور مختصر با قوانین بیمه در ترکیه آشنا شدید، احتمالا دغدغه بعدیتان هزینه این بیمهها و انواع آنهاست، بنابراین در ادامه به موضوع مهم هزینههای درمانی در ترکیه میپردازیم.
هزینه انواع بیمهها در ترکیه

در مورد هزینهها باید گفت که بستگی به شرکت بیمهای و تعداد خدماتی را که تحت پوشش قرار میدهند دارد. هم چنین سن، جنسیت و شرایط متقاضی نیز در نظر گرفته میشود. به طور تقریبی میزان هزینهها در سال ۲۰۲۱ چیزی مابین صد تا سیصد یورو متفاوت است.
به عنوان مثال شرکتهایی که علاوه بر درمان سرپایی، درمان بستری و هزینههایی مانند هزینه آمبولانس را پرداخت میکنند، قیمت بیشتری دارند. طبق جدولهایی که در خصوص قیمتها در سال ۲۰۲۱ ارائه شدند، هزینه بیمههای خصوصی برای مهاجران بسته به سنی که دارند، چیزی مابین ۱۵۰ تا ۵۰۰ لیرسالیانه است.
سخن پایانی
به طور کلی باید گفت کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی در ترکیه به استانداردهای کشورهای اروپایی نزدیک است. هزینه خدمات پزشکی در ترکیه اگرچه از ایران بالاتر است، اما به نسبت کیفیتی که دارد، مناسب است و از کشورهای اروپایی بسیار ارزانتر تمام میشود.
بیمههای دولتی و خصوصی مردم را تحت پوشش قرار میدهند. افرادی که قصد مهاجرت به ترکیه را دارند، برای مهاجرت قطعا نیاز به بیمه دارند. شرط اخذ بیمه برای مهاجران، عدم داشتن بیمه در یک کشور دیگر و داشتن اقامت حداقل یکساله است.
اگر در این کشور سرمایه گذاری کرده باشید، بیمه دولتی شرکتهای خصوصی به شما تعلق خواهد گرفت، در غیر این صورت میتوانید از بیمههای خصوصی استفاده کنید که تنها حق استفاده از بیمه برای بیمارستانها و مراکز طرف قرارداد را خواهید داشت.
جهت اخذ مشاوره می توانید با کارشناسان پرشین استار در ارتباط باشید.