هر آن چه قرار باشد به صورت قانونی صورت بگیرد و ثبت شود، نیاز به رعایت یکسری قوانین مشخص دارد. از طرفی این قوانین براساس شرایط شما و کشوری که قصد ثبت اقدام خود را در آن دارید، متغییر خواهد بود. ازدواج هم مانند سایر اقدامات قانونی نیاز به طی کردن پروسه ای مشخص دارد. در این مقاله در رابطه با قوانین و شرایط ازدواج در ترکیه صحبت خواهیم کرد.
سوالاتی که پاسخ آن در این مقاله گنجانده شده است شامل موارد زیر است:
- قوانین ازدواج در ترکیه چیست؟
- شرایط و مراحل ازدواج در ترکیه به چه صورت است؟
- شرایط ازدواج دو فرد با ملیت یکسان به چه صورت است؟
- شرایط ازدواج بین دو ملیت مختلف به چه صورت است؟
- ازدواج یک شهروند ترکی و یک فرد خارجی چگونه امکان پذیر است؟
- مدارک لازم بری ازدواج در ترکیه شامل چه چیزهایی خواهد شد؟
- اخذ اقامت ترکیه از طریق ازدواج چگونه است؟
- رسم و رسوم و سنتهای ازدواج در ترکیه چگونه است؟
قانون ترکیه برای تمامی مراحل ازدواج پناهجویان، پناهندگان و افراد بدون تابعیت در ترکیه اعمال می شود. طبق قوانین ترکیه یک شهروند ترکیه و یک پناهجو، یک پناهنده یا فرد بدون تابعیت یا دو پناهجو یا پناهنده از ملیت های مختلف، می توانند توسط مقامات ترکیه و دفاتر رسمی این کشور ازدواج کنند. کلیه ازدواجهایی که توسط مقامات ترکیه انجام می شود، مشمول قانون مدنی ترکیه و مقررات مربوط است.
عروسی در ترکیه کجا برگزار می شود؟

ازدواج ها توسط مأموران ازدواج در دفاتر ازدواج شهرداری ها انجام می شود. پس از آن سند ازدواج بین المللی به اشخاص داده می شود. همانطور که در قانون مدنی ترکیه آمده است، فقط ازدواج مدنی در ترکیه به رسمیت شناخته شده است. در ترکیه هیچ نوع ازدواج غیر از ازدواج مدنی به رسمیت شناخته نمی شود. ازدواج مدنی از نظر تأمین حقوق قانونی فرزندان و همسران به ویژه زنان دارای اهمیت است.
سن ازدواج در ترکیه به چه صورت است؟
طبق ماده 124 قانون مدنی ترکیه زن یا مرد نمی توانند ازدواج کنند، مگر تا زمانی که به سن 17 سالگی برسند. در شرایط فوق العاده و به یک دلیل بسیار مهم، ممکن است قاضی به زن یا مردی که به سن 16 سالگی رسیده است هم اجازه ازدواج دهد. هر زمان که چنین اقدامی ممکن باشد، والدین یا سرپرستان را قبل از تصمیم گیری آگاه خواهند کرد.
ازدواج غیررسمی با کودکان، در قانون مجازات ترکیه کودک آزاری تلقی می شود. برای مرتکبان مجازاتی سنگین از جمله حبس اعمال خواهد شد. موسسات دولتی، موسسات بهداشتی و آموزشی و سازمان های غیردولتی موظفند هویت كودكانی را كه در معرض هرگونه خطر هستند، به مقامات تركیه اطلاع دهند. علاوه بر این هرکسی که ببیند هر شهروندی در ترکیه چنین جرمی را مرتکب شده است، موظف است آن را به مقامات گزارش دهد.
شرایط ازدواج و عروسی در ترکیه
قانون مدنی ترکیه بیان میدارد که علاوه بر شرایط سنی، زوجین باید شرایط زیر را رعایت کنند:
- بیماری روانی مانعی برای ازدواج است.
- ازدواج بین بستگان نزدیک ممنوع است.
- فقط افرادی که توانایی ذهنی متمایز دارند مجاز به ازدواج هستند.
- تعدد زوجات طبق قانون مدنی ترکیه ممنوع است و جرم محسوب می شود.
- اگر یکی یا هر دو همسری که می خواهند ازدواج کنند از قبل ازدواج کردهاند، ابتدا باید ازدواج قبلی فسخ شود.
این آیین نامه در مورد شهروندان ترکیه و همچنین خارجی ها از جمله پناهندگان اعمال می شود. اگر ازدواج به پایان رسیده باشد، زن قبل از ازدواج نمی تواند ازدواج کند تا زمانی که سیصد روز از پایان ازدواج بگذرد. با این حال اگر زن بتواند گزارشی از سلامت نشان دهد که باردار نیست، سیصد روز انتظار منتفی می شود.
مدارک لازم برای ازدواج در ترکیه

برای ازدواج باید اسناد زیر به دفاتر ازدواج شهرداری ها ارائه شود:
- اعلامیه ازدواج: زوجین باید اظهارنامه ازدواج را كه به امضای هر دو طرف متقاضی ازدواج رسیده است، ارائه دهند. ابتدا باید برای دریافت اعلامیه ازدواج درخواست نامه پر کنند.
- گواهی تجرد: گواهی تجرد نشان می دهد متقاضیان ازدواج نکرده اند. شما به عنوان فرد ایرانی می توانید از اداره مهاجرت استانی گواهی را تهیه کنید.
- گزارش پزشکی: گزارش پزشکی نامه ای است که تأیید می کند متقاضیان بیماری پیشگیری از ازدواج ندارند. ارائه گزارش از همه بیمارستان ها معتبر است، اما باید هنگام معاینه به پزشک اعلام شود که زوجین متقاضی برای ازدواج هستند.
- موافقت نامه: برای افرادی که زیر سن قانونی هستند موافقت کتبی با امضای نماینده قانونی لازم است.
- سند ثبت نام متقاضی حفاظت بین المللی
- سند هویت متقاضی حفاظت بین المللی
- سند هویت دارنده وضعیت حمایت بین المللی
- سند هویت حفاظت موقت
- 6 قطعه عکس پرسنلی جدید
شرایط اقامت از طریق ازدواج در ترکیه و حفظ نام خانوادگی مجردی
لازم است که یکی از زوجین در محدوده منطقه ای که درخواست ازدواج در آن صورت گرفته اقامت داشته باشد. ثبت نام شدگان در استان دیگر باید با هم به اداره مهاجرت استان مراجعه کنند. زنانی که می خواهند از نام خانوادگی تجرد استفاده کنند، می توانند در طی این درخواست با یک دادخواست حفظ نام خانوادگی را تقاضا کنند. برای این که افراد ازدواج کنند، باید از قبل روی شناسنامه خود عنوان مجرد را داشته باشند.
مراحل ازدواج و عروسی در ترکیه در راستای اخذ تابعیت
تابعیت ترکیه از دو طریق اخذ می شود. اولین آنها اخذ تابعیت از طریق تولد است. مورد دوم در رابطه با اخذ تابعیت ترکیه از طریق ازدواج است. برای اخذ تابعیت از طریق ازدواج، ملزم به رعایت یکسری قوانین مشخص از سوی دولت ترکیه هستید. در ادامه توضیحات لازم را مطالعه خواهید کرد.
شرایط اخذ تابعیت ترکیه از طریق ازدواج
اول از همه باید بدانید ازدواج با یک شهروند ترکیه به طور خودکار خارجی ها را به تابعیت ترکیه نمی رساند. شرایط تابعیت ترکیه از طریق ازدواج در ماده 16 قانون تابعیت شماره 5901 تنظیم شده است. مطابق متن قانونی مربوط به این ماده، تبعه خارجی برای شهروندی از طریق ازدواج در ترکیه، باید شرایط زیر را داشته باشد:
فردی متقاضی تابعیت خواهد شد که حداقل 3 سال با یک شهروند ترکیه ازدواج کرده باشد و ازدواج ادامه دار باشد. فرد خارجی خلاف قوانین اتحادیه ازدواج عمل نمی کند. باید تائید شود که فرد خارجی در شرایطی نیست که امنیت عمومی کشور ترکیه را تهدید کند. اگر ایرانی ها شرایط فوق را داشته باشند، می توانند برای تابعیت به فرمانداری های محل استقرار خود مراجعه کنند.
اگر همسر یک شهروند ترک بعد از تاریخ تقاضا فوت کند، شرط زندگی همسران در وحدت خانوادگی دنبال نمی شود. پاراگراف آخر متن این قانون در مورد وضعیت خارجیانی است که نتیجه ازدواجشان باطل می شود و تابعیت ترکیه را بدست می آورند. به طور خلاصه گفته شده است که اگر فرد خارجی در ازدواج حسن نیت داشته باشد، تابعیت وی سلب نمی شود.
مدارک لازم برای عروسی در ترکیه با یک شهروند ترکیه
- کپی شناسنامه همسر ترک
- گواهی ازدواج همراه با فتوکپی
- کپی محضری ترجمه ترکی شناسنامه همسر خارجی
- ارائه یک فرم کاملا تکمیل شده درخواست شهروندی
- کپی پاسپورت یا سند مشابه ترجمه شده به زبان ترکی محضری
- عکس بیومتریک با پس زمینه سفید که طی 6 ماه گذشته گرفته شده است
- سندی که نشان می دهد هزینه خدمات درخواست شهروندی پرداخت شده است
- ارائه اسناد آخرین اجازه اقامت برای خارجیانی که محل زندگی آنها ترکیه است
- سندی که نشان می دهد همسران در یک اتحادیه خانوادگی زندگی می کنند، مانند قرارداد اجاره خانه ای که در آن ساکن هستند، حساب بانکی مشترکی که دارند
اخذ تابعیت چه مدت طول می کشد؟
فراموش نکنید که سرعت روند انجام پرونده های شهروندی به خود شما بستگی دارد. اطلاعات و اسناد ارائه شده در پرونده های شهروندی باید کامل باشد و به هیچ عنوان متناقض با حقیقت نباشد. تلاش برای ارائه اطلاعات دروغ و بررسی آن توسط دولت باعث می شود روند درخواست به کندی پیش رود.
شرایط ازدواج و عروسی در ترکیه دو فرد با ملیت یکسان

اگر شخصی که با او ازدواج خواهید کرد یک تبعه خارجی باشد، مسیری که باید طی کنید کمی متفاوت خواهد بود. بنابراین سوال این است که مراحل ازدواج با یک تبعه خارجی در ترکیه چگونه است؟ ما تحقیقات لازم را برای آگاهی نسبی شما انجام دادیم و در ادامه این مقاله تمام آنچه را که برای ازدواج با یک خارجی یا فردی با ملیت یکسان باید انجام دهید، توضیح دادیم.
اگر هردوی شما تابعیت ترک داشته باشید، شرایط خاصی برای عروسی در ترکیه وجود ندارد و می توانید آزادانه برای ازدواج اقدام کنید. البته در نظر گرفتن سن قانونی تنها شرط لازم برای ازدواج در ترکیه است. از طرفی ارائه مدارک سلامت پزشکی و مواردی که در ابتدا ذکر شد نیز لازم است.
مدارک مورد نیاز برای دو همسر خارجی با ملیت یکسان
ارائه مدرک هویت یا گذرنامه الزامی است. مدرک تشخیص هویت و گذرنامه برای درخواست پذیرفته می شوند. اگر گذرنامه ندارید ارائه شناسنامه کشور اصلی یعنی کشور ایران الزامی است. ترجمه ترکی محضری گذرنامه یا شناسه کشور الزامی است. گذرنامه هیچ یک از زوجین نباید منقضی شده باشد.
برای اثبات پناهنده یا قاچاقچی نبودن ارائه ویزا نیز لازم است. اگر ویزا منقضی شده باشد، ارائه مدرک اجازه اقامت دائم یا اجازه اقامت موقت لازم است. عکس گذرنامه زوجین باید طی 6 ماه گذشته گرفته شده باشد. ارائه گزارش بهداشت الزامی است. این گزارش را میتوان از پزشکان خانواده، در صورت وجود یا از بیمارستانهای دولتی ترکیه دریافت کرد.
ارائه گواهی مجوز ازدواج الزامی است. گواهینامه جواز ازدواج از جمله مدارک مورد نیاز برای عروسی در ترکیه برای خارجیان است. افرادی که هم گواهی تولد و هم گواهی تجرد دارند، نیازی به گرفتن مجوز ازدواج جداگانه ندارند. این مدارک را می توان از کشور ایران و کنسولگری مربوطه در ترکیه نیز تهیه کرد.
مدرک تجرد چیست؟
هر یک از زوجین باید با درخواست از مقامات صالح کشور خود مبنی بر عدم ازدواج در کشورش، گواهی تجرد بدست آورد.
گواهی تولد چیست؟
اگر نام، محل تولد و تاریخ تولد هر یک از افراد در گواهی مجوز ازدواج درج نشده باشد، شناسنامه یا گواهی حاوی این اطلاعات نیز درخواست می شود. برخی از کشورها اسنادی مانند پروانه ازدواج، تولد، گواهی تجرد را فقط در مقامات صالح کشور خود صادر می کنند. یک تبعه خارجی که قصد ازدواج در ترکیه را دارد باید این مدرک را از نمایندگان کشور خود دریافت کند.
مدت اعتبار مدارک برای ازدواج با یک تبعه خارجی چقدر است؟
مدارک لازم برای ازدواج خارجی ها از تاریخ دریافت از موسسه مربوطه به مدت 6 ماه معتبر است.
چگونه بدانیم اسناد لازم برای ازدواج با یک تبعه خارجی را تأیید خواهند کرد؟
یکسری شرایط برای اعتبار سنجی مدارکی جهت عروسی در ترکیه وجود دارد که از مراجع خارجی اعلام می شود. طی کردن فرآیند آپوستیل مورد نیاز خواهد بود؛ این فرایند برای پذیرش سند به عنوان یک سند رسمی در ترکیه و تائید ترجمه ترکی محضری آن طی خواهد شد.
علاوه بر این اگر سند از کشوری گرفته شده است که ترکیه دارای نمایندگی خارجی آن یا همان سفارت و کنسولگری است، اگر این سند و ترجمه آن توسط دفتر نمایندگی خارجی ترکیه تأیید شده باشد، اسناد بدون هیچ گونه پردازش دیگری جهت اقدام برای عروسی در ترکیه پذیرفته می شوند.
آپوستیل چیست؟
آپوستیل به مواردی اشاره دارد که تائید می کند سندی مشخص، رسما در بین کشورها تصویب شده است. اگر در بین کشورهایی که ترکیه با آنها توافق نامه آپوستیل دارد باشید، اسناد نیازی به تأیید مجدد در ترکیه ندارند. متاسفانه ایران در بین این کشورها نیست.
مهمترین نکته ای که باید در اینجا یادآوری شود این است که حرف Apostille Convention de La Haye du 5 Octobre 1961 باید به زبان فرانسه در ابتدای کلیه اسنادی که تائیدیه آپوستیل را دریافت کرده اند، ذکر شده باشد.
سند آپوستیل کجا صادر می شود؟
مقامات صادر کننده آپوستیل در ترکیه فرمانداری ها در استانها و بخشداری های مناطق در هر منطقه هستند. زوجینی که قصد عروسی در ترکیه را دارند، باید مدارک آنها توسط فرمانداری تأیید شود و کسانی که این کار را در مناطق انجام می دهند، باید مدارک آنها توسط بخشداری های مناطق تایید شود.
ازدواج در ترکیه با یک پناهنده

یکی از رایجترین سوالات این است که روند ازدواج با پناهندگان در ترکیه چگونه است؟ دولت ترکیه از کسانی که می خواهند با یک پناهنده ازدواج کنند سوالات زیادی در مورد این موضوع می پرسد. البته سوالی که در حال حاضر از طرف شما مطرح است این است که چه کسی پناهنده محسوب میشود؟
طبق قانون افرادی که بنا به دلایل خاصی نمی توانند به کشور خود بازگردند یا نمی خواهند بازگردند، به عنوان پناهنده در نظر گرفته می شوند. درخواست افراد بی تابعیت، پناهندگان، پناهندگان مشروط، وضعیت حمایت افراد تابعه، متقاضیان حمایت بین المللی و خارجیانی که تحت حمایت موقت در ترکیه هستند غیر از اجازه اقامت، به دفاتر ازدواج اعلام می شود و عروسی در ترکیه برای زوجین انجام می شود.
اسناد مورد نیاز برای درخواست ازدواج این افراد چیست؟
ارائه گزارش بهداشت برای زوجین الزامی است. این گزارش را میتوان از پزشکان خانواده یا بیمارستان های دولتی تهیه کرد. باید عکس پرسنلی زوجین ارائه شود. عکس باید در شش ماه گذشته گرفته شود. دریافت گذرنامه موقت الزامی است. درخواست ازدواج با گذرنامه محضری که ترجمه شده است امکان پذیر است. علاوه بر این لازم است سند هویت حفاظت موقت با یک تصویر که پناهنده از اداره مدیریت مهاجرت استان دریافت خواهد کرد نیز به عنوان یک هویت پذیرفته شده ارائه شود.
رسم و رسوم و سنت های ازدواج در ترکیه چگونه است؟

در گذشته ازدواج بین اقوام معمول بود. امروزه به دلیل تأثیر شهرنشینی، میزان چنین ازدواج هایی کاهش یافته است. ازدواج دیگر نوعی است که هنگام مرگ برادر اتفاق می افتد. در این حالت برادر مرد متوفی که ممکن است او مجرد یا بیوه باشد، با زن بیوه (لویرات) ازدواج میکند. این کار به منظور حفظ میراث متوفی، در خانواده و رفاه فرزندان انجام می شود.
دیگری ازدواج taygeldi است. در این ازدواج یک بیوه متاهل و فرزندان حاصل از ازدواج های قبلی در خانه مرد بیوه مستقر می شوند. این ازدواج در ترکیه را ازدواج تایگلدی می نامند.
نوع دیگری از ازدواج که در گذشته به طور مکرر انجام می شد ازدواج گهواره است. در این رسم در حالی که بچه ها هنوز در گهواره های خود بودند، والدین آنها به یکدیگر قول می دادند و بچه ها را نامزد می کردند. در آینده اگر یکی از دختران یا پسران امتناع می ورزید، خانواده ها این مسئله را افتخار می دانستند و آن را به دشمنی خونین خانوادگی تبدیل می کردند. امروزه این سنت تقریباً وجود ندارد. هرچند که سنت بسیار عجیبی هم به نظر می رسد و کمی غیر قابل باور است!
سخن پایانی
همانطور که بیان گردید ازدواج هم مانند سایر اقدامات قانونی نیاز به طی کردن پروسه ای مشخص دارد و در این مقاله در رابطه با قوانین و شرایط ازدواج در ترکیه صحبت کردیم.
به طور خلاصه، امکان ازدواج دو خارجی با یک ملیت یا دو خارجی با ملیت متفاوت در ترکیه وجود دارد. دو خارجی که شهروند یک ایالت هستند میتوانند در مقابل دفاتر نمایندگی آن ایالت در ترکیه ازدواج کنند. مشروط بر اینکه قوانین خود آنها هم این اجازه را به آنها بدهد. اگر می خواهید در خارج از کشور در کنسولگری ازدواج کنید، می توانید در این باره اقدام کنید.
متقاصیان عروسی در ترکیه صرف نظر از اینکه از یک ملیت یا دو ملیت متفاوت باشند، میتوانند برای ازدواج در این کشور اقدام کنند. درخواست ازدواج دو خارجی نیز توسط دفاتر ازدواج در ترکیه پذیرفته می شود. برای این کار تهیه اسنادی که در بالا ذکر شد کافی است. امیدواریم به تمام سوالات شما پاسخ داده باشیم.